CUGET LIBER-blog public românesc!

27/03/2008

Manifestari organizate astazi, de ziua Unirei Basarabiei cu România


                                                                                                 bucuresti-si-chisinau.jpg 

Suită de manifestări dedicată aniversării a 90-a de la Unirea Basarabiei cu România

Cu prilejul împlinirii a 90 de ani de la adoptarea de către Sfatul Ţării a Declaraţiei de Unire a Basarabiei cu România (27 martie 1918), ASOCIAŢIA ISTORICILOR DIN REPUBLICA MOLDOVA, împreună cu revistele de istorie şi cultură „CUGETUL” şi „DESTIN ROMÂNESC”, organizează, joi, 27 martie 2008, în incinta Bibliotecii Publice „Onisifor Ghibu” (mun. Chişinău, str. Nicolae Iorga, nr. 23),
Simpozionul „ANUL 1918. SCHIMBAREA LA FAŢĂ A BASARABIEI”.
La manifestare participă, cercetători ştiinţifici în domeniul istoriei, profesori universitari, cadre didactice din învăţământul preuniversitar, oameni de ştiinţă, cultură şi artă din centrele ştiinţifice şi instituţiile de cultură din Chişinău, Iaşi, Galaţi, Constanţa, Ploieşti ş.a.

Începutul la ora 13.00

Alte manifestări comemorative:

I. 9.00. Tedeum la bisericile Sfânta Teodora de la Sihla, Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel şi alte parohii ale Mitropoliei Basarabiei
La ora 9:00 la Palatul Sfatului Ţării de pe str.A. Mateevici 111 Organizaţia de Tineret a Partidului Liberal va susţine o conferinţă de presă cu tema “Aniversarea a 90 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. În acelaşi timp va fi oficiată un Te Deum la Biserica Sf. Teodora de la Sihla şi Biserica Sf. Petru si Pavel.
II. Cu începere de la ora 10:00 şi până la 12:00 vor avea loc depuneri de flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, la busturile unor persoane remarcabile din perioada unirii Basarabiei cu România din Aleea Clasicilor, la Palatul Sfatului Ţării şi la mormintele deputaţilor ce au votat unirea din 1918 aflate la Cimitirul Central Ortodox

10.00. Depunere de flori la monumentul „Ştefan cel Mare şi Sfânt”

III. 10.30. Depunere de flori la busturile Constantin Stere, Alexei Mateevici şi Nicolae Iorga de pe Aleea Clasicilor, la stelele comemorative „Pan Halippa” şi „Onisifor şi Octavian Ghibu”
IV. 11.00. Depunere de flori la mormintele deputaţilor Sfatului Ţării şi ale fruntaşilor mişcării naţionale din Basarabia din Cimitirul Central Ortodox din Chişinău
V. 12.00. Depunere de flori la Palatul Sfatul Ţării
VI. 13.00. Vernisarea expoziţiei fotodocumentare „Basarabia 1917–1918. O cronică a evenimentelor”
VII. 13.00. Simpozion Pentru ora
 

13:00 mai  este si programată lansarea de către profesorul Vasile Şoimaru a albumului “Românii din jurul României în imagini.” la Academia de Studii Economice, bloc B, of. 5. Tot cu începere de la ora 13:00, Biblioteca Onisifor Ghibu din capitală va găzdui expoziţia fotodocumentară dedicată evenimentelor din 1917-1918, o cronologie a unirii Basarabiei cu Romania.

 La ora 13:00 Grupul de iniţiativă “Sfatul Ţării” se întâlnesc în faţa Parlamentului Rep. Moldova cu persoanele ce doresc să participe la crearea un lanţ viu de la actualul legislativ şi până la fostul sediul al Sfatului Ţării. Acelaşi grup îşi propune organizarea unor manifestaţii culturale dedicate unirii Basarabiei cu Romania în Piaţa Marii Adunări Naţionale între orele 15:00 şi 20:00.


VIII. 17.00. Şedinţa solemnă consacrată împlinirii a 90 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, Centrul Cultural „LeogranD” 

surse : http://www.jurnal.md/article/6067/           http://www.ionbargan.md/blog/?p=79 

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un comentariu

Blog la WordPress.com.