CUGET LIBER-blog public românesc!

21/10/2009

REALITATEA TV SAU CE INTERESE ARE LA CHIŞINĂU SORIN OVIDIU VÂNTU


sorin-ovidiu-vintuDeja sunt 2 ani de cand  Voiculescu, prin Trustul Intact, şi Sorin Ovidiu Vântu, printr-o firmă paravan din Cipru, s-au implicat într-un proiect media major (pentru scara Republicii Moldova) care serveşte, conform presei din Basarabia, unor interese legate direct de „patronul” comunist al Moldovei, ex-generalul Voronin.

De ce Vântu şi Voiculescu – respectiv PSD, ar avea atâtea interese pe teritoriul Basarabiei? Dacă PSD a arătat clar în trecut cu cine şi-a consolidat legăturile – cu eşalonul Moscovei – Vântu şi Voiculescu au început relativ recent să se „manifeste” prin ograda caizilor care i-au adus lui Patriciu miliardul.

Miza acestora se învârte în jurul unei noi entităţi media, un canal de televiziune care a scos practic de pe piaţa media din Moldova singura voce a României – TVR-ul. TVR1 a fost scos din spaţiul audivizualului R. Moldova, după ce în septembrie 2007 Consiliul Coordonator al Audiovizualului – la ordinul lui Voronin – a scos la concurs frecvenţa a doua de stat pe care era difuzat postul, acordând-o unei alte companii (TLF M International). Ulterior, TVR 1 a acţionat în judecată CCA pentru decizia luată, dar a pierdut toate instanţele naţionale şi, în august, anul trecut, s-a adresat la CEDO. Guvernul R. Moldova va trebui să dea un răspuns Curţii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO), până în februarie 2009, referitor la modul în care acum un an postul public românesc de televiziune TVR1 a fost lipsit de frecvenţă. Curtea de la Strasbourg ar putea emite o hotărâre pe această cauză până la sfârşitul anului sau la începutul lui 2010.

Până atunci, obscura firmă TLF M International „a câştigat” frecvenţa, iar TVR a fost eliminată din spaţiul media al Moldovei. În schimb, a intrat Antena Internaţional, a lui Voiculescu, după ce noul canal C 2, aparţinând TLF M International, a început să emită preluând emisiunile Trustului Intact.

Antena lui Voiculescu şi off-shore-ul lui Vântu

Firma este britanică, dar aparţine unui off-shore din Cipru, „interfaţă” a mogulului Sorin Ovidiu Vântu, conform surselor de presă din Chişinău. Atât organizaţiile societăţii civile, cât şi deputaţi, şi ziarişti de la Chişinău au protestat în van faţă de abuzul comis de regimul comunist la adresa României. Foarte rapid ziariştii de la Chişinău au scos la iveală şi legăturile din spatele „afacerii de stat” şi de partid. „TLF M International” SRL este o companie off-shore, condusă de Teodor Guţu, regizor la postul public moldovenesc, „Moldova 1”, controlat de puterea comunistă. În calitate de emisar al firmei a fost prezentat Răzvan Paveliu, român născut pe 27 octombrie 1978, la Craiova. Acesta, între 1993-1997, a făcut Liceul Militar de Aviaţie „Tudor Vladimirescu” din Craiova, după care trece Prutul şi se înscrie la Universitatea de Arte din Chişnău, Facultatea de Actorie. Ulterior, a fost dansator în show-baletul „Teodor”. Din postura de sărăcan lipit, Paveliu apare în calitate de prezentator la postul de televiziune moldovenesc rusofil NIT, controlat de puterea comunistă, după care se lansează în asigurări. Cheia „transformării” sale din actoraş de estradă în şef de televiziune s-ar găsi în familie, mai comentează presa de la Chişinău. Paveliu este căsătorit cu Diana Ţopa, sora omului de afaceri Viorel Ţopa, implicat în mari afaceri legate de business-ul familiei Voronin. Cu studii la Moscova la bază, fiu al fostului redactor-şef al Moldovei Suverane, oficiosul regimului comunist, în 2003, Viorel Ţopa a candidat pentru funcţia de primar al Chişinăului şi a fost preşedinte al „Băncii de Economii”.

Vladimir Plahotniuc, Director General al "Petrom-Moldova" SA, presedinte al Consiliului de Administratie al BC Victoriabank.Om de afaceri din Republica Moldova, care in ultimii ani a fost considerat cel mai apropiat partener de afaceri al Partidului Comunist şi a lui Vladimir Voronin. Născut la 1 ianuarie, 1966. Este co-fondatorul următoarelor societăţi: I.C.S. Tower Group S.R.L., Valsem Construction SRL, Latin-Grup SRL, Spazio Auto SRL.

Ţopa este un apropiat al lui Vladimir Plahotniuc, împuternicitul unor afacerişti obscuri în VictoriaBank, totodată acţionari ai „Aerocom”, companie acuzată în rapoartele organismelor internaţionale de cooperare cu dealeri de arme care au făcut tranzacţii cu al-Qaeda – printre care celebrul Victor Bout, ruso-israelian combinat intens şi în treburi necurate şi prin România.

Moartea lui Radu Timofte se pare ca l-a prins pe prietenul sau cel mai bun din oraselul Roman, Sorin Ovidiu Vântu, la Chisinau, in cea de a treia vizita pe care o face in mai putin de o luna. Planurile mogulului vizeaza lansarea postului romano-rus (sau ruso-roman) Realitatea TV la Chisinau in decembrie. Desi la Bucuresti angajatii televiziunii-mama (de fapt, saraca, fara mama fara tata) au inceput sa moara de foame, lasati pe drumuri sau doar cu banii de pe cartea de munca, iar datoriile la stat cresc zilnic, Vântu incearca sa dea o lovitura, care-l si costa, peste Prut. Va imaginati, nu este o opera filantropica sau pro-romaneasca. Altfel ar fi facut-o pana acum, in conditiile dictaturii capitalist-comuniste anti-romanesti. Interesant ca site-ul http://www.realitatea.md/, inregistrat anul trecut, daca ii apartine, cuprinde mai mult stiri in limba rusa. De altfel, surse de la Chisinau spun ca intentia patronatului Realitatea-Catavencu este ca postul sa fie bilingv, in romana si rusa (totusi, e o grava discriminare pentru ucraineni si gagauzi!). Nu degeaba Florin Calinescu zicea ca se cam inmultisera tablagii intereselor rusesti prin redactia Catavencu-KGB.
O alta legatura de afaceri posibila este cea legata de miliardarul Anatol Stati, proprietarul Ascom Group, apropiat al boss-ului PSD Viorel Hrebenciuc, care l-a angajat la conducerea unei companii a sa, Tristan Oil, pe o cunostinta mai vechea de-a partenerului de afaceri al lui Vântu, Liviu Luca, respectiv pe fostul director general al Petrom, Ioan Popa, care a fost si consilier al premierului Adrian Nastase pe probleme de energie (ca sa vezi coincidenta!).
Chestiunea este ca Vântu se grabeste. Nu mai vrea lansare in februarie, dupa cum anuntase cu ceva timp in urma ci acum-acum, De ce, ramane sa aflam, negresit. In celalalte „vizite de lucru” discrete, de la sfarsitul lui septembrie si inceputul lunii octombrie, mogulul dambovitean a incercat sa-si cumpere o televiziune locala. Se pare insa ca negocierile s-au impotmolit, pentru ca acum, in disperare, echipa lui Sergiu Toader, care il insoteste, cauta o alta metoda, de avarie, pentru a putea transmite in eter.
Pana la momentul critic, zilele acestea au avut loc „interviuri” cu jurnalisti basarabeni mai tineri dar si cu profesionisti. Intentia grupului condus de Toader este sa smulga pionii de baza de la PRO-TV si EU-TV (culmea, post aflat sub controlul lui Iurie Rosca) dar si de la televizunea ruseasca NIT, plus jurnalisti de valoare de la RFI si Europa Libera, sectiile locale. Regizorul artistic al noii investitii eoliene pare sa fie furat de la EU-TV, in persoana profesionistei Svetlana Frumusache, ceea ce a animat speculatiile ca Vântu a luat in colimator postul lui Rosca.
Interviurile s-au desfasurat insa la un birou al unei agentii de presa de pe Stefan cel Mare 180, care editeaza si o publicatie economica exclusiv in limba rusa – „Economiceskoe Obozrenie” .
Sosirea lui Vântu la Chisinau o data cu atentatul cu grenada din Piata Marii Adunari Nationale a nascut deja controverse pe piata media basarabeana. ”Mă interesează de ce Realitatea nu a venit acum opt ani, de ce a relatat de la Chișinău doar când a ars Parlamentul, de ce nimănui nu i-a păsat acum opt ani de zile când ni s-a pus pumnul în gură și ni s-a închis oxigenul. Acum va veni multe lume ca să facă bani aici. În altă ordine de idei, ne bucurăm că vine Realitatea, că vom avea un concurent, dacă vom avea, demn de luat în seamă, atâta doar că Vântu ar putea să aibă surprize – și nu numai el – și telespectatorii vor urmări un meci extraordinar de antrenant: miliardele lui Vântu contra unei echipe de jurnaliști profesioniști basarabeni care vor să facă o televiziune inedită în Republica Moldova”, a declarat Val Butnaru, director al „Jurnalului de Chisinau” si coordonator al unei alte televiziuni care se va lansa in decembrie, cu un parteneriat german, Jurnal TV, urmata de un post de radio, „Jurnal FM”.

Victor Roncea.

14 comentarii »

  1. Situatia pare a fi coibila nu numai in RM, ci si in Romania. Cand o sa scapam de KGB-isti?

    Comentariu de Iura — 21/10/2009 @ 15:33 | Răspunde

  2. Nu stiu,probabil niciodata 😦

    Comentariu de Alex — 21/10/2009 @ 16:09 | Răspunde

  3. Oare exista vreun loc pe pamant unde sa nu fie vreun kgb-ist ?

    Comentariu de Mihai — 21/10/2009 @ 16:12 | Răspunde

  4. excelent articol!

    Comentariu de gadjodillo — 23/10/2009 @ 23:05 | Răspunde

  5. fara comentariii,,,, o analiza superba!!!

    Comentariu de sergiu — 24/10/2009 @ 15:14 | Răspunde

  6. Nu stiu ce gasiti voi excelent in toata povestea asta. Nu e nimic altceva decat o cronologie a speculatiilor aparute la Chisinau. Nimeni, nici acei care au fost la interviurle lui Toader, nu stiu ce urmeaza.

    Logica lucrurilor sugereaza ca toata aceasta graba se datoreaza alegerilor anticipate, care nu stiu daca mai pot fi evitate. De altfel, prin birourile politice de la Chisinau, bate destul de des „vantul”, iar asta intareste speculatiile privitor la natura politica a ceea pregateste Realitatea. Tot mai des, este pomenit numele presedintelui nedesemnat Marian Lupu, chiar daca SOV a fost vazut si in alte birouri importante.

    Dar cel mai curios e zvonul despre preluarea canalului 2PLus, cu acoperire nationala pe eter, cel care a furat frecventa moldoveneasca a TVR-ului. La fel de ciudat e ca noul guvern de la Chisinau intarzie sa faca lumina in dosarul TVR care asteapta la CEDO. Probabil va starni suficiente semne de intrebare in societate daca SOV reuseste sa obtina licenta si frecventa 2Plus.

    O varianta la fel de probabila este canalul Prime, care retransmite televiziunea publica ruseasca si care la fel are acoperire nationala. Dar mai intai de toate, are cele mai mari incasari din publicitate dintre toate tv moldovenesti.

    Intre timp, oamenii lui SOV de la Chisinau se lovesc de prima problema importanta – forta de munca. Jurnalisti profesionisti sunt foarte putini. Multi dintre ei au refuzat oferta din cauza salariilor dezonorante, comparativ cu sarcinile de lucru. Asa ca Toader a fost nevoit sa apeleze si la esalonul secund de jurnalisti, care sunt ademeniti cu sansa de a invata meserie, dar platiti cu sume neinsemnate.

    Proiectul lui SOV a pus pe jar patronii de presa de la Chisinau. Prima reactie a fost, intr-adevar a lui Val Butnaru de la Jurnal TV care inca din faza de prelansare pare sa piarda competitita cu Realitatea. De asemenea, Pro TV Chisinau, TV7, Europa Libera si alte redactii importante de la Chisinau au scapat oameni la Realitatea. La domeniile sensibile, au mai fost adusi fosti jurnalisti si oameni care se refugiasera in proiecte onegiste, etc.

    Totusi, in cercurile jurnalistice, inca se observa o urma de indoiala privitor la succesul acestui proiect. Moldova nu a mai trait o asemenea experienta si e greu de inchipuit deocamdata cum vor fi acoperite cele 24 de ore de emisie, doar cu noutati.

    Oricum, venirea Realitatii se anunta o reusita, tocmai din considerentul ca aduna la un loc o echipa aparent mai profesionista decat ceea ce este acum la Chisinau. O chestie care ii lipseste acum R.Moldova.

    Comentariu de Broadcast — 27/10/2009 @ 12:22 | Răspunde

    • Doar speculatii. O sumedenie de nume dar nici o legatura intre ele. Apa turnata…

      Comentariu de Ricky — 18/11/2009 @ 12:04 | Răspunde

  7. Broadcast, nu am zis ca e excelent ca lucrurile stau asa sau vor sta asa, ci ca eu, cetatean al altei tari, aflu intr-un mod organizat si, mi se pare mie, destul de ok despre cum stau lucrurile acolo. Oricum, cred ca zona de speculativ nu ma poate pacali si, sincer, nu ma intereseaza. Dar in acest articol care are si speculatii, am aflat multe lucruri pe care nu mi le spune nimeni, nici la stiri, nici in articole de presa.

    Comentariu de gadjodillo — 27/10/2009 @ 17:44 | Răspunde

    • Nici nu le vei afla din presa, decat atunci cand va fi totul batut in cuie. Deocamdata, jurnalistii moldoveni prefera sa taca, poate le arunca SOV vreun os si lor. Vezi articolul de pe blogul Feliciei Rosca, despre oamenii curtati de Realitatea,care are atatea afisari, dar niciun comentariu. Pentru ca jurnalistii nu vor sa vorbeasca deocamdata despre asta. Toti sunt in expectativa… Dar te asigur ca in cercurile de jurnalisti se vobeste numai despre asta…

      Comentariu de Broadcast — 27/10/2009 @ 18:11 | Răspunde

  8. (nu mi le spune nimeni, nici la stiri, nici in articole de presa) aici, in Romania.

    Comentariu de gadjodillo — 27/10/2009 @ 20:06 | Răspunde

  9. […] La aceasta tema mai cititi si REALITATEA TV SAU CE INTERESE ARE LA CHISINAU SORIN OVIDIU VANTU […]

    Pingback de UNIMEDIA.MD SI-A SCOS MASCA « LIBER-blog public românesc! — 09/12/2009 @ 19:04 | Răspunde

  10. sorin ovidiu vintu un scelerat

    Comentariu de gaga — 12/05/2010 @ 21:07 | Răspunde

  11. .Au de patrie, virtute, nu vorbeşte LIBERALUL*,
    Cind atitea guri flaminde au cam strins la gard STEJARUL
    Cind atita LUPARAE arogant si cu trufie
    Cere posturi de ministri intr-un rai al saraciei

    Cind se duc mereu discutii de valori si de principii
    Inteleji ca-i tirguiala si banale investitii
    Inteleji ca partajarea in proportii sau egal
    E cam cit o sa ne coste procurorul general

    Cit coruptia?!. Cit vama?!. Si cit cei de la interne?!.
    Iata sensul la principii si valori din astea ,ferme
    Iata sensul la discutii, intilniri si negocieri
    Iata calea de a vinde pin-si stelele din cer…

    Iara noi, plebeii, gloata, cu iluzii si sperante
    Facem miting peste miting si chemam la alianta
    RACUL, BROASCA si o STIUCA ca sa-i inhamam la carul
    Ce ne-a duce-n Europa, cum ne-indeamna LIBERALUL…

    * – Scrisoarea III M. Eminescu…

    25 decembrie 2010 Chisinau

    Iurie Osoianu

    Comentariu de Osoianu Iurie — 29/12/2010 @ 16:03 | Răspunde

  12. Osoianu Iurie
    25 noiembrie 2010 la 11:55
    Scrisoarea a VI

    …Toţi se scurseră aicea şi formează patrioţii *
    Toţi gebiştii, toţi bandiţii, comuniştii şi toţi hoţii
    Toţi acei numiţi “patricii” şi toţi lacomi de avere
    Toţi dorind să sugă singe prin seringile puterii
    Căci e clar, ca bună ziua, nu avem de mult elită
    Avem doar nomenclatură, într-o ţară ostenită
    Avem doar fluid ce curge, din partide în partide
    Masa asta nesătulă, plaga asta ce ne frige
    Pre-a făcuta-ţi neamul nostru de ruşine şi ocară …**
    Jumătate din Moldova a fugit de Voi din ţară
    Au rămas doară bătrînii si copiii ostatici
    Tineretul care tace sugrumat de poliţişti.
    Prea furata-ţi fără frică, fără grijă de nimic
    Aţi lăsat în urma Voastră peisaj cosmic, pustiit
    Şi acum aveţi nevoie iar, ca glasul să V-il dăm
    Să venim încet ca boii, tot pe Voi să Vă votăm?!
    Toată astă lupăraie care părul îşi schimbă des
    Iar se vrea instaurată în fotolii moi de şefi !…
    Toţi mancurţii, rusofonii, trădătorii şi mişeii
    Se visează peste noapte c-au ajuns la cîrma Ţării
    Voi acei hapsîni şi lacomi mai puneţi la îndoială
    Că odată şi odată Vă vom cere socoteală
    Că odată şi odată cineva o să Vă-ntrebe
    Că de unde-aveţi palate şi oficii şi hotele?
    Şi de unde-aveţi canale, radiouri şi ziare
    Pe cînd gloata- nu privelişti, nici de pîine astăzi n-are
    Voi ce inventaţi dosare şi le-nchideţi pentru bani
    Ce luaţi ultima suflare ca impozit din ţăran.
    Au, de ce în ţara Voastră sunt chiar şi miliardari
    Pe cînd Ţara mea produce doar sudoare de ţăran
    De ce-i încă sărăcie pîn-la sapa cea de lemn
    Pe pămîntul ce-i asemeni cu grădina din Edem
    Voi care aţi scos din Ţară avioane şi ţigări
    Voi ce de-aţi putea aţi vinde chiar şi stelele din cer
    Oare chiar Voi nu-nţelegeţi, şi chiar nu Vă este teamă
    Că va naşte Ţara asta un nou Ţepeş- Lăpuşneanu
    Oare nu Vă este teamă de a gloatelor furie
    Ce o ţineţi priponită cu-n lanţ dur de sărăcie
    Oare în trufia Voastră ne aveţi pe toţi de proşti
    Credeţi că furia gloatei e ceva delicios?

    Şi mai am o întrebare către cei din Alianţă
    Cum de-aţi omorît în oameni chiar şi visul la speranţă
    Şi de ce Voronin asăzi nu se află-n puşcărie…
    -Corb la corb nu scoate ochii- doar se-mpart din ciugulire
    Unde-s legile lustrării, unde-i deprivatizarea ?!
    Aţi promis cu-n an în urmă… Vă dăm marea, Vă dăm sarea
    Unde-s cele miliarde ce-au fost supte din popor,
    Sau V-aţi înfruptat din ele, undeva într-un ofşor ?!
    De ce moldovanul simplu jupuit şi pustiit
    Nu mai are ce să vîndă, decît propriul rinichi ?
    De ce gaşca comunista are vile şi păduri
    Pe cînd noi în ţara Voastră nu avem nici păr la fund ?
    De ce unele din posturi s-au vîndut cu milioane,
    Şi de ce judecătorii duc procesele cu anii ?
    Şi de ce nu-s investiţii, unde-s locuri noi de muncă,
    Şi de ce de Voi- bandiţii, noi fugim tocmai în tundră?
    De ce mafia conduce prin canale nevăzute
    Cu atîtea ministere, cu atîtea instituţii !?
    De ce nu aveţi curajul, să ne-o spuneţi drept în faţă ?!
    Cine-s ăştea… mafioţii, ce post ţin, şi ce reglează ?!…
    Dacă conturi, asta-i una, dacă statul, asta-i alta,
    Vrem să ştim- avem speranţă, sau lăsăm la naiba, baltă ?!
    Tot ce ne-au creat strămoşii, tot ce singuri am muncit
    Şi fugim în larga lume, doar cu ştreangul prins de gît.
    Şi de ce democraţia, pentru noi e vorbă goală
    Pentru Voi lingou de aur şi izvor de căptuială ?
    Şi de ce plătim prin vamă, pentru orice răsuflare,
    Şi de ce-s pete pe soare, ziua în amiaza mare ?!
    De ce vetrele străbune, zac în neagră pustiire,
    De ce voi aveţi palate, noi nici loc în cimitire ?!
    Şi de ce Moldova Voastră e cea mai săracă-n lume ?!
    Oare cine-i vinovatul, oare dinsul n-are nume ?!!!
    Cum nu vii tu, Ţepeş Doamne, ca punând mâna pe ei, ***
    Să-i împarţi în două cete: în smintiţi şi în mişei,
    Şi în două temniţi large cu de-a sila să-i aduni,
    Să dai foc la puşcărie şi la casa de nebuni!

    *, **, *** – Scrisoarea III M. Eminescu

    21 noiembrie 2010 Chisinau

    Iurie Osoianu

    Comentariu de Osoianu Iurie — 31/12/2010 @ 03:10 | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un comentariu

Creează gratuit un site web sau un blog la WordPress.com.