CUGET LIBER-blog public românesc!

04/03/2013

EXCLUSIV! Moldavian Dream: de la şofer până la ministru sau general – doar un pas!


„… Sfârşiţi odată cu trecutul negru,

Sculaţi, popor de osândiţi!

Azi nu sunteţi nimic în lume,

Luptaţi ca totul voi să fiţi!”

„Internaţionala”, text: Eugène Pottier, melodie: Pierre Degeyter

Celebrele „Da, şăfu!”, „Uăi, Colea!”, „Dă-le rasslablenie la băieţi!”, „A să-l trăsnesc cu capul de asfalt!”, „Blochează conturile şi mâine să-mi raportezi!”, „Pune-le o amendă de vreo 20 de mii!” au spulberat şi ultimul dram de credibilitate în societate pentru Guvernul Filat. Nu mai bag mâna-n foc nici măcar pentru Leancă sau Lazăr, care par a fi nişte ciori albe în această gaşcă de interlopi agramaţi.

Pe parcursul ultimelor săptămâni toată lumea se întreabă cum a putut ajunge Colea Vicol şef al uneia din cele mai importante instituţii ale statului, responsabile de un segment de bază al securităţii economice şi bugetare. Bună întrebare. Culmea, cazul lui Vicol nu pare a fi o excepţie. Alţi doi exponenţi ai Guvernului Filat, ministrul Sănătăţii Andrei Usatîi şi directorul general al Vămilor Tudor Baliţchi par să-şi fi „tuningat” CV-urile, pentru a-şi ascunde problemele de imagine şi a-şi justifica cumva aflarea lor pe culoarele guvernamentale.

CV_Usatii

CV-ul ministrului Usatîi

Pe pagina web a Ministerului Sănătăţii am găsit CV-ul ministrului Usatîi (vezi imaginea din dreapta), unele puncte din care mi s-au părut dea dreptul misterioase şi demne de o investigaţie. Mă refer la „cotitura” în cariera actualului ministru din septembrie 2004, de la funcţia de „asistent prin cumul” la Catedra de Sănătate Publică şi Management la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „N. Testemiţ(i)anu” (greşeală citată din CV), la cea de „stagiar în Domeniul Sănătăţii Publice” (exotică funcţie!!!) la „Departamentul Sănătate Publică, Nova Scoţia, Canada”. Conform aceluiaşi CV, în ianuarie 2005 ministrul moldovean ar fi promovat la funcţia de „coordonator Parteneriat de Cercetare” (?!) în cadrul „Fundaţiei Nova Scoţia, Nova Scoţia, Canada”, iar în iulie 2006 ar fi fost angajat în calitate de „consilier superior” (!!!) la „Ministerul Sănătăţii al Provinciei Ontario, Canada”.

Interesant, nu?! Aşa, dintr-o dată asistentul prin cumul de la Universitatea de Medicină din Chişinău devine „consilier superior” al cogeamite minister al unei provincii canadiene, fără a avea cel puţin cetăţenie canadiană, exigenţă expresă pentru o asemenea funcţie. Şi mai ales că surse din interiorul Ministerului Sănătăţii îmi confirmă că engleza ministrului nu e nici pe departe de nivelul unui funcţionar într-o administraţie anglofonă. Şi asta încă e o „traducere” soft a calificativele pe care i le dau ministrului colegii săi de la minister.

Ei bine, nu e aşa de mare Moldova şi nici diaspora moldovenească din Canada. Din discuţia cu doi concetăţeni de ai noştri care l-au cunoscut pe actualul ministru pe îndepărtatele meleaguri canadiene am rămas stupefiat să aflu că Usatîi a activat de fapt în perioada în care se afla în Canada… „puţin” în alte domenii. Ministrul cu adevărat ar fi emigrat în 2004 în Canada. Unul din foştii săi colegi de diaspora l-a cunoscut însă pe actualul ministru în perioada în care acesta lucra nu la minister, nici departament sau fundaţie, ci în calitate de curier la o pizzerie. Ulterior „consilierul superior” s-ar fi angajat în calitate de hamal la o fabrică de prelucrare a lemnului, unde i s-ar fi propus un salariu mai mare. Un alt moldovean emigrat în Canada m-a asigurat că l-a cunoscut pe Usatîi după 2006, când acesta se pare că activa în calitate de… şofer de taxi în Toronto!

Nu ştiu ce se mai poate de comentat aici. Pe cât de scandalos, pe atât de… grav! E foarte GRAV că un asemenea „cadru”, cu CV falsificat se ocupă de reformarea sistemului de sănătate publică din ţară! Şi apoi ne mai mirăm că acest ministru gajează spitalele în bănci? Sau că moldovencele tot mai des nasc acasă? Sau că ministrul a „meditat” comasarea spitalelor de boli infecţioase cu Institutul de Neurologie? Putem să ne indignăm, să ne enervăm sau să scuipăm în televizor. Nu avem însă de ce să ne mirăm!

CV_Balitchi

CV-ul lui Tudor Baliţchi

Nu e mai limpede situaţia cu un alt „creier de aur” al echipei guvernamentale a lui Filat: Tudor Baliţchi. CV-ul lui Usatîi pare a fi al unui Einstein comparativ cu cel al lui Baliţchi. CV-ul ăstuia (vezi imaginea din stânga), plasat pe pagina web oficială a Serviciului Vamal încape perfect pe 5 rânduri, cu tot cu o fotografie pe jumătate de pagină a titularului, în stilul lui Napoleon Bonaparte. Până a fi numit director la Vamă, din ianuarie 2000 până în decembrie 2009 Baliţchi indică… că ar fi activat în calitate de „preşedinte al Consiliului de Observatori, şef al Direcţiei Administrative şi Economico – Financiare la S.A. „IPTEH” (mai popular – un fel de „zavhoz”).

Din start mi s-a părut straniu, că în CV-ul şefului Vămilor nu se reflectă nicicum faptul, că în august 2008 S.A. „IPTEH” a fost naţionalizată, revenind în proprietatea lui Filat tocmai în noiembrie 2009. Cu ce s-o fi ocupat timp de peste un an Baliţchi şi de ce misterică a ezitat să-şi treacă această ocupaţie în CV-ul de general? Haideţi să vedem.

După două săptămâni de întrebat prin târg am reuşit să dau de un nene, şofer de microbuz de rută în capitală, care mi-a dat detalii foarte interesante despre activităţile practicate de Baliţchi între august 2008 şi noiembrie 2009. Şoferul mă asigură că îl cunoaşte foarte bine pe „Fedea Baliţchi, şinul lui Filat”, care „înainte era băiat simplu, dar acum e nacialnik şi nu răspunde la telefon”. Şoferul mi-a mai zis, că atunci când „Voronin i-a luat clădirea lui Filat de peste drum de UNIC ”, actualul general de la Vamă şi-ar fi procurat două microbuze, pe care le-ar fi pus să circule pe ruta 104 din capitală. Unul din ele, cu nr. de înmatriculare „660” era condus chiar de Baliţchi, iar celălalt – de un şofer angajat de acesta, care în noiembrie 2009 a fost numit şef al serviciului de pază la „IPTEH”.

Şoferul îşi aminteşte cu lux de amănunte de cafelele băute cu şoferul Baliţchi la staţia terminus a rutei de microbuz 104, situată paradoxal puţin mai sus de Vama Chişinău, în preajma Grădinii Botanice din capitală. Mi-a povestit în detalii cum în campaniile electorale din 2009 Baliţchi aducea postere cu reclamă PLDM, pe care le lipea pe microbuzele sale, dar şi le împărţea şi celorlalţi şoferi. „Ne convingea în 2009 să votăm pentru Filat, care va duce Moldova în Europa şi ne va scoate din… rahat (în original a sunat altfel). Viaţa lui Filat şi a lui Fedea chiar s-a schimbat, numai nu a noastră. Acum e şef la Vamă şi nu mai are treabă cu noi. Am avut o problemă cu Vama şi nici măcar nu mi-a răspuns la telefon”, îmi zice şoferul arătând cu mâna spre clădirea Vămii.

Acum mi-a devenit explicabilă pasiunea pe care o are Baliţchi pentru şofat şi vitezomanie, uneori chiar în stare avansată de ebrietate. Totodată, îşi găsesc explicaţia şi alte fenomene, cum ar fi cel legat de misterul din CV-urile celor pe care el la rândul său i-a promovat la funcţii de conducere în vămile moldoveneşti. Şi mi s-a făcut… milă de el. Ce vrem noi de la el? Îl hărţuim pe bietul şofer cu noţiuni complicate, gen reformă, depolitizare, implementare a standardelor europene, etc. Vai de capul lui şi… vai de capul nostru! Acest şofer de odinioară gestionează în prezent 70% din veniturile bugetare ale acestei ţări?!!!

Două exemple confirmă deja o… legitate. Fiţi de acord, interesantă politică de resurse umane are premierul Filat. Cu cât IQ-ul e mai apropiat de nivelul plintei, cu atât mai mari sunt şansele de promovare?! Sau nimic nu e mai important pentru Filat decât gradul de rudenie, devotamentul chior şi lingerea de fund, coroborate cu sloganul pe care l-am citat în motto: „Azi nu sunteţi nimic în lume, Luptaţi ca totul voi să fiţi!”? Vicol, Baliţchi, Usatîi… Este oare premierul un popular european veritabil, sau totuşi… un marxist?!

Scris de Veaceslav Balacci

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat: