CUGET LIBER-blog public românesc!

12/12/2012

Cum se simt basarabenii cu paşaport românesc?


pasaport-Basarabenii care au dobandit pasaportul romanesc se simt romani/moldoveni «liberi» si «impliniti in drepturi», arata studiul privind implicatiile identitare ale pasaportului romanesc, realizat de Ludmila Bulgar, Institutul European pentru Moldova, scrie Ziarul de Garda, preluat de Romanian Global News.

Cei 7% din populatia Moldovei cu acte romanesti, sau peste 300 de mii de noi cetateni romani, s-au emancipat, gratie pasaportului romanesc, din conditia lor de «cetateni ai unei tari sarace», «tari-enclave, la marginea Europei», «stat comunist fragil» si uitat de lume. Componenta emancipatoare a identitatii acestora este si mai izbitoare in raport cu ceilalti 93% din basarabeni care nu detin inca pasaportul romanesc.

Invinuiti de presa rusa si europeana de pragmatism si de instrumentalizare a pasaportului romanesc, 57% din basarabenii sondati afirma «Dorim sa traim intr-o democratie [ca Europa]» si 34% «Ne simtim romani [pentru ca Romania este tara noastra]“.

Ca si tendinta generala, studiul arata ca, in esenta, dobandirea cetateniei romane «a schimbat viata» celor implicati, prin drepturile pe care le-au obtinut: dreptul de a calatori fara vize, protectie din partea statului roman, apropierea de Romania/Europa, lipsa de discriminare la adresa lor ca si cetateni romani in comparatie cu statutul de cetatean moldovean, etc. Astfel, acestia pot da curs oricarui proiect de viata, cel de a ramane in RM, de a pleca in Romania sau in Europa, la munca sau la studii. Libertatea de a calatori pare a fi principala componenta a identitatii noilor cetateni romani din Basarabia si cheia spre prosperitatea acestora. In plus, pretiosul document romanesc ii scuteste pe basarabeni de discriminare cand trec controlul actelor in aeropoartele europene sau cand se prezinta in fata autoritatilor europene (administratii si scoli).

Desi cifra de 300 de mii, avansata in studiul lui Constantin Iordachi , este considerata exagerat de mica de catre persoanele sondate, totusi, nu exista deocamdata alte date oficiale care ar permite o estimare mai aproape de adevar. Putem afirma doar ca in 2012, Autoritatea Nationala pentru Cetatenie, care trateaza dosarele, a emis aproximativ 160 de decizii fiecare a cate aprovimativ 400 de noi cetateni, cu resedinta in strainatate, in mare parte, si doar o mica parte, cu resedinta in Romania. Astfel, din cei peste 64 de mii de noi cetateni romani in 2012, cea mai mare parte, adica peste 67%, potrivit datelor Eurostat din 2009, sunt basarabeni. Analiza sociologiei numelor confirma de asemenea lucrul acesta.

Portretul-trobot al basarabenilor care solicita acte romanesti este urmatorul: femeie sau barbat, roman/moldovean din Basarabia, (sau chiar bulgar, gagauz, ukrainean, rus, din familii mixte), cu o varsta medie de 30 de ani, potrivit datelor disponibile pe Eurostat pentru 2009. Studiul realizat de noi ne permite sa spunem ca basarabenii cu acte romanesti au cel putin studii professionale sau studii superioare, si sunt fosti politisti, combatanti in razboiul din Transnistria sau esteticiene, medici, profesori, contabili si economisti, etc.

Pasaportizarea voluntara a basarabenilor din actuala Republica Moldova, unde oficial peste 7% din populatie sunt concomitent si cetateni romani, are toate trasaturile unui plebiscit pentru Romania, si indirect, pentru Europa, unde se ravneste implinirea in drepturi si realizarea aspiratiilor de bunastare, educatie si democratie.

Studiul «Identity implications of the Romanian passport poltics towards Moldovan citizens» a fost realizat in iunie 2012, pe un echantion de basarabeni cu pasaport romanesc care s-au stabilit in Belgia. Studiul, al carui autor este Ludmila Bulgar, foloseste o abordare «bottom-up» si metoda «triunghiularii» pentru a capta compozantele identitatii noilor cetateni romani si a fost prezentat pentru obtinerea titlului de master in stiinte politice la Universitatea Libera de la Bruxelles, Belgia.

sursa : RGN

Reclame

7 comentarii »

 1. Cetatenei romaniei nu au fost renuntat sau lipsit din parte basarabienilor.Cuvinte redobanderea cetateniei romaniei sunt foarte gresite,iar romania trebuie sa simplificat methodele de obtinere passaporte romaneste.Sunt multi moldoveni care vor sa obtine passaporte romaneste,sa plece la uniunii europeane fara vize.Asta inseamna unirea in continuare si sprinjine tara romania.Ei au passaporte romaneste si au mandri pentru ar fi romani.Moldoveni au pierdut increderea la Allianti pentru integrare moldova la UE.

  Comentariu de John Onoje — 12/12/2012 @ 16:08 | Răspunde

 2. BASARABIA INSEAMNA ROMANIA!!

  Comentariu de Birghis Sebastian — 12/12/2012 @ 16:19 | Răspunde

 3. врем унере ку сэрэчия но авем пе аноастрэ маи адучеци олеакэ де ла ромыни

  Comentariu de вика — 12/12/2012 @ 17:13 | Răspunde

  • da putina minte nu vrei sa-ti aducem ? 😉

   Comentariu de Alex — 12/12/2012 @ 18:33 | Răspunde

  • nu ai decat sa-ti pastrezi saracia proprie , Vica , nu avea frica , nimeni nu tenteaza la ea.

   Comentariu de Vasile — 12/12/2012 @ 18:37 | Răspunde

 4. Datele sunt false. Cel putin 20% dintre cetatenii Moldovei au si cetatenie romana. Multi dintre acestea au domiciliul atat in Romania cat si in restul Europei
  (atentie nu resedinta ci domiciliu stabil), pastrand in acelasi timp cetatenia moldoveneasca. Studiul nu face diferenta intre domiciliu si resedinta ceea ce certifica inexactitatea acestuia.

  Comentariu de Radu — 14/12/2012 @ 16:36 | Răspunde

 5. In urma cu o luna priveam stupefiati la reactiile presei britanice fata de romani. Acum, privim cum suntem discriminati in Marea Britanie, tocmai de politica britanica si de deciziile oficiale. John Reid a anuntat in urma cu o saptamana restrictiile drastice pe care Marea Britanie le va impune pe piata muncii pentru romani. Sinteza ar fi: bine ati venit in UE, cetateni de mana a doua ai Europei. Exact asa suntem tratati: vom avea onoarea de a intra in Marea Britanie, alaturi de ceilalti membri UE, prezentand doar pasaportul. Vom avea dreptul incredibil de a ne plimba prin Marea Britanie liberi, fara sa mai avem nevoie de o viza turistica, fara sa mai trecem prin experienta obtinerii vizei de la Bucuresti. Cel mai de pret drept, dintre cele cateva castigate este acela de a deveni self-employed. Conform legislatiei UE, acest drept este un drept castigat automat de oricare membru al ei. Suntem obisnuiti cu sintagma de self-employed. E mai greu de descris pentru cei din tara, dar aceia care vor veni aici, vor afla destul de repede despre ce este vorba. Avem dreptul sa devenim mici intreprinzatori. Vom putea deci sa facem business, si cu siguranta ne vom face un loc in economia britanica. Romanii sunt din fire intreprinzatori, ne vom folosi de imaginatia noastra si sunt sigura ca se vor lansa niste mici afaceri de succes in urmatorul an aici. Cum ne vom declara acest statut nu stim inca, pentru ca restrictiile au fost anuntate, dar nu a fost descrisa insa punerea lor in practica.

  Comentariu de Tommie R. Romero — 07/01/2013 @ 09:54 | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: