CUGET LIBER-blog public românesc!

23/10/2012

R. Moldova riscă să piardă Aeroportul Mărculeşti, dar nu întreprinde nimic ! Parteneriatul cu NATO ar putea fi afectat


R. Moldova riscă să piardă Aeroportul Mărculeşti, dar nu întreprinde nimic ! Parteneriatul cu NATO ar putea fi afectat

Activitatea Aeroportului Internaţional Mărculeşti din R. Moldova este practic stopată din cauza mai multor litigii în care este implicată întreprinderea. Ţinând cont de mai mulţi factori, în special figuranţii procesului, maniera în care se acţionează, personajele din spatele companiei implicate în litigiu, care apar în ultimul timp destul de frecvent în diferite situaţii şi scheme scandaloase, se conturează clar o tentativă de preluare a proprietăţii statului, care face parte din categoria patrimoniului nesupus deetatizării. Asta va compromite şi parteneriatul strategic între Republica Moldova şi NATO privind angajamentele asumate în cadrul misiunii din Afganistan, desfăşurate sub egida ONU se arata intr-un documentar preluat de Romanian Global News.

Or, implementarea unui anumit segment din angajamente revine Aeroportului Internaţional Mărculeşti, care are obligaţii în baza contractelor de prestări servicii de transport aerian în această misiune. Stoparea activităţii întreprinderii va lipsi de orice perspective mii de locuitori din zonă, orientaţi spre acest obiect de care  îşi leagă viitorul, fapt ce poate avea efecte de ordin social imprevizibile.

Întreprinderea de stat “Aerportul Internaţional Mărculeşti” a fost forţată, în 2005, să încheie contracte cu compania de asigurări “Moldasig”, în urma presiunilor  conducerii ţării de atunci. Întreprinderea a fost nevoită să rezilieze contractele cu alte companii ce propuneau condiţii mai bune.

Pe 08 iunie 2010 „Moldasig” SA a înaintat în Judecătoria Economică o cerere de chemare în judecată împotriva Î.S. „Aeroportul Internaţional Mărculeşti”, care prin hotărârea instanţei de fond (din 13 decembrie 2010) a fost respinsă ca neîntemeiată.  Pe 05 iulie 2011 Curtea de Apel Economică, sub preşedinţia lui A. Colenco, în lipsa reprezentantului Aeroportului, a casat hotărârea instanţei de fond şi a adoptat o nouă hotărâre prin care a admis acţiunea înaintată de „Moldasig” SA. În aceiaşi zi Colenco a eliberat titlul executoriu, care a fost transmis executorului judecătoresc O. Buzadji, aceasta având relaţii speciale cu Colenco. Executorul a comis un şir de încălcări grave a legislaţiei, fapt confirmat prin hotărâri judiciare (Judecătoria s. Râşcani, Colegiul civil al Curţii de Apel Chişinău) .

Pe 08 decembrie 2011 Colegiul Economic lărgit al Curţii Supreme de Justiţie a respins recursul Aeroportului Internaţional Mărculeşti cu menţinerea deciziei Curţii de Apel Economice.
Despre dezmăţul şi hărţuiala întreprinderii a fost informată conducerea ţării. În urma dispoziţiilor Prim-ministrului şi sesizării Ministrului Apărării, Procuratura Anticorupţie a pornit urmărirea penală pe faptul tentativei de dobândire ilicită a bunurilor întreprinderii de stat. În cadrul acestui dosar penal Centrul Anticorupţie a efectuat o revizie economico-financiară care a constatat inexistenţa temeiului solicitării creanţei de către „Moldasig” SA. Astfel, pe 27 iulie 2012, „Aeroportul Internaţional Mărculeşti” a depus la Curtea Supremă de Justiţie o cerere de revizuire.

Mai mult, în procedura Judecătoriei sectorului Centru se află pe rol dosarul civil la cererea de chemare în judecată a Î.S. „Aeroportul Internaţional Mărculeşti” către „Moldasig” SA privind contestarea nulităţii acordurilor care stau la baza presupusei creanţe, menţionate în actul de revizie ca nejustificate. Acţiunea titlului executoriu este suspendată precum este suspendată şi încheierea executării documentului executoriu în baza căruia a fost intentată procedura de executare.

În pofida celor menţionate, judecătorul Curţii de Apel Bălţi V. Harmaniuc în regim de urgenţă, la 25.09.2012 a admis spre examinare cererea depusă de „Moldasig” SA de intentare a procedurii de insolvabilitate faţă de Î.S. „Aeroportul Internaţional Mărculeşti”, numind în calitate de administrator provizoriu Î.I. „Selevestru Irina”, fără a motiva în fapt soluţia dispusă şi, totodată, a dispus aplicarea măsurilor asiguratorii. De menţionat că, judecătorul V. Harmaniuc este ştiut ca omul lui A. Colenco, împreună cu care a fost în componenţa Curţii de Apel Economice, dar şi numirea anume a administratorului provizoriu Selevestru Irina  nu este o simplă întâmplare.

Aeroportul Internaţional Mărculeşti a depus recurs la Curtea Supremă de Justiţie.

sursa :RGN

Reclame

3 comentarii »

  1. Relationship with NATO trebuie sa continue,pentru ca regiune de EST al moldovei sunt trupele ruseste.Imi pare rau ca Filat si Lupu sunt tradatorii,si nu sunt adevarati Moldoveni.

    Comentariu de John Onoje — 23/10/2012 @ 17:34 | Răspunde

  2. Acest Kolenco, corupt si idiot pina in maduva oaselor, impreuna cu ciracii sai are s-o termine foarte rau pina la urma! Si Kadaffi si altii au avut miliarde dar n-au avut noroc, asa si jlobului asta de Kikolenko, care fura cu nemiluita, practicind o justitie(daca e justitie) de el inventata, ii va iesi pe ochi toata bogatia acaparata prin uz de fals si minciuna!

    Comentariu de Lucinskii — 24/10/2012 @ 02:24 | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: