CUGET LIBER-blog public românesc!

28/08/2012

Pe Angela Merkel o mananca-n fund neratificarea Tratatului privind regimul de frontieră dintre România şi Republica Moldova


Atitudinea antiromaneasca a Angelei Merkel a fost inca odata scoasa in evidenta de declaratia Presedintelui Parlamentului de la Chisinau care a declarat ca in discutiile cu Angela Merkel aceasta s-a aratat interesata de stadiul ratificarii Tratatului privind regimul de frontiera dintre Romania si R. Moldova.

Parlamentul de la Chişinău ar putea ratifica până la sfârşitul acestui an Tratatul privind regimul de frontieră dintre România şi Republica Moldova, a declarat şeful legislativului, Marian Lupu.
El a declarat, citat de Agerpres, că a discutat această chestiune şi cu cancelarul german Angela Merkel, pe care a anunţat-o că ratificarea acestui document reprezintă una dintre priorităţile sesiunii de toamnă-iarnă a legislativului. Potrivit oficialului, documentul semnat acum aproape doi ani nu a fost ratificat până acum din cauza unor “subiecte pur tehnice de procedură”, dar care au fost depăşite a raspuns Lupu interesului cancelarului german. “Din vara acestui an toate procedurile au fost aranjate şi noi suntem gata pentru ratificare”, a declarat Marian Lupu.

Semnarea acordului în 2010 a provocat scandal la Chişinău, dar Marian Lupu şi-a exprimat încrederea că ratificarea acestuia va fi votată de majoritatea parlamentară din legislativ.

Tratatul dintre România şi Republica Moldova privind regimul frontierei de stat, colaborarea şi asistenţa mutuală în probleme de frontieră a fost semnat la 8 noiembrie 2010, la Bucureşti, de fostul ministru român de externe Teodor Baconschi şi premierul Vlad Filat.

Semnarea Tratatului a provocat scandal la Chişinău, atât din partea opoziţiei comuniste, cât şi din partea unor partide din Alianţa pentru Integrare Europeană. Fostul preşedinte interimar Mihai Ghimpu a declarat că acesta a fost semnat de Filat cu încălcarea normelor de procedură.

Tratatul este un document tehnic, care reglementează modalitatea de realizare a marcării pe teren a frontierei, soluţionarea problemelor referitoare la construirea de obiective comune la frontieră, întreţinerea frontierei, constituirea şi funcţionarea unei Comisii mixte pentru verificarea traseului frontierei de stat şi întreţinerea semnelor de frontieră,  modul de folosire a apelor de frontieră, căilor ferate, şoselelor, precum şi a altor instalaţii de comunicaţii care traversează frontiera de stat, desfăşurarea unor activităţi precum pescuitul, vânătoarea, silvicultura, exploatarea subsolului în apropierea frontierei, modul de cercetare şi de soluţionare a încălcărilor regimului de frontieră, cum ar fi trecerea nepermisă a graniţei sau deteriorarea semnelor de frontieră etc.

Atitudinea antiromaneasca a cancelarului german Angela Merkel si sprijinirea intereselor rusesti in cel de-al doilea stat romanesc ramane, se pare, o constanta a politicii externe a Germaniei.

In mod evident cu o diplomatie ezitanta si aplecata mai mult spre compromis decat spre castigarea unor puncte pro-romanesti in jocul diplomatic de la est de Prut, Romania nu va putea face fata diplomatiei germane.

In acest sens poate se impune acordarea unei mai mari atentii atitudinii Germaniei de catre miscarea unionista de pe cele doua maluri ale Prutului care va trebui sa transmita mesaje clare catre misiunile diplomatice ale Germaniei la Chisinau si Bucuresti, asimilind aceste misiuni intereselor rusesti si misiunilor diplomatice ale Rusiei in cele doua capitale romanesti.

 

sursa:rgn

Reclame

2 comentarii »

  1. Republicii Moldova este o parte Romania,inainte de al doilea Razboi Mondial,se numeste basarabia.Rusia de la 1940 pina present a ocupat basarabia si are armata si imunita rusa la transnistra si a divizat Romania.Acuma nu trebuie sa aiba granita cu romania.Trebuie de scoase toate granitele pentru noi sintem aceasi popori,aceasi singeri,neamuri etc.Marian Lupu,presidentele parliamentul al moldova este ex-comunist,antroman,a invatat la rusia,prieten cu Chiril capul besiricii in rusiei.

    Comentariu de John Onoje — 28/08/2012 @ 12:45 | Răspunde

  2. Nu trebuie sa existe regimul de frontiere dintre neamul nostru,trebuie de dat afara toate granitele de la prut,examplu Abania intre la Slovenia,membru Unionii europeane fara vize.De ce trebuie vizele de la Basarabieni? Angel Merkel joaca rola Molotov/Rebbentrop in 1939.

    Comentariu de John Onoje — 28/08/2012 @ 13:01 | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: