CUGET LIBER-blog public românesc!

07/08/2012

Ce spune Dorin Chirtoaca si Vova Filat despre violentele provocate de extremistii rusofoni la Balti


Dorin Chirtoaca si Vova Filat

Primarul Dorin Chirtoacă a rămas îngrozit de cele întâmplate duminică la Bălți și se teme că asemenea incidente ar putea avea loc și la Chișinău. Cu toate acestea autoritățile nu iau în calcul interzicerea sau îngrădirea organizării și desfășurării unor asemenea manifestări în masă. Potrivit edilului, nu societatea este de vină pentru degenerările de acest gen, ci politicienii care instigă la ură interetnică și la violențe.

Șeful poliției municipale, Silviu Mușuc, a declarat că un nou marș al unioniștilor ar putea avea loc în luna septembrie și în Capitală.

Pentru mine lucrurile arată mai mult decât îngrijorător și riscurile sunt valabile și pentru Chișinău. Noi am avut manifestări de tot felul, dar fără degenerări care au avut loc la Bălți, fără xenofobie și violență. Eu consider că ceea ce a fost la Bălți sunt manifestări demne de urmărire penală. Sper că vor fi și penalizări de ordin penal. Însă, dacă luăm statistica și o să vedem câți au fost pedepsiți până acum…”, a remarcat Chirtoacă.

Primarul Capitalei învinuiește partidele politice de instigare la ură și violență, în special pe reprezentanții Partidului Comuniștilor, Partidului Social Democrat, Partidului Socialiștilor, Partidului Regiunilor și Partidului Patrioții Moldovei. „Șelin, Tkaciuk, Formuzal, Mușuc, Petrenco și alții care mai erau pe acolo – toți strigau „Moldova!”. Dar în loc de tricolor aveau drapelul Transnistriei, a Găgăuziei, a Rusiei, drapelul bicolor. Ei dezbina Moldova și ei strigă Moldova? Moldova pe bucăți? Problema nu este în unire. Cu Rusia nu este nicio problemă, dar cu România este fascism și antistatalitate?

Extremiști sunt în fiecare stat, doar ca ei trebuie puși la respect. Unde este xenofobism trebuie să fie dosare penale. Și să fie pedepsite nu doar una, două persoane. Zilele trecute discutam despre mai multă autonomie pentru Bălți. Pentru ei autonomie înseamnă anarhie? A fost exact tipul de provocatori ca la manifestările agresive din 7 aprilie. Atunci au rămas nepedepsiți, iată că impunitatea duce la repetarea infacțiunilor. Agresorii – la dubă!”, a mai spus acesta.
La randul sau premierul Vlad Filat a declarat ca in rândurile protestatarilor de ieri, de la Bălți, au existat și provocatori.

„Regret că atunci când în societate există probleme foarte complicate, avem parte de provocări care au un obiectiv foarte îndepărtat de interesul național al RM. Eu cred că în cadrul acțiunilor de ieri au fost provocatori. Au fost depistate bile de metal și diferite alte obiecte care, cu certitudine, nu au ce căuta la o acțiune pașnică”, a declarat astăzi premierul.

Filat a precizat că după violențele de ieri au fost reținute peste 50 de persoane, care sunt documentate în acest moment. „Au fost intentate 2 dosare și urmează să fie elucidate motivele și să fie aplicate sancțiuni celor care au încălcat legislația”, a mai spus Filat.

Totodată, premierul crede că organizatorii manifestațiilor sunt cei care poartă responsabilitate directă și că vor răspunde conform legii pentru cele întâmplate.

Mai mult, după evenimentele de ieri, premierul a cerut Ministerului Justiției și Ministerului de Interne să facă o evaluare a cadrului legislativ din RM și să vină cu propuneri pentru ajustarea acestui cadrul legtislativ pentru a oferi instituțiilor statului posibilitatea să asigure respectarea legislației.

sursa: rgn

Reclame

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: