CUGET LIBER-blog public românesc!

11/05/2012

Doliu și speranță la Chișinău


Peste 5 000 de persoane sunt așteptate duminică la Chișinău la un marș care va marca împlinirea a 200 de ani de la prima pierdere a Basarabiei, prin semnarea Tratatului de la București pe 16 mai 1812. Organizatorii solicită unirea Republicii Moldova cu România ca măsură reparatorie față de politica de deznaționalizare prin care a trecut populația de peste Prut, transmite Romanian Global News.

Marșul va porni la ora 13.00 de la statuia Voievodului Ștefan cel Mare către ambasadele Rusiei și Turciei, continuatoarele celor două imperii care au negociat ruperea în două a Principatului Moldovei.

Evenimentul este organizat de Consiliul Unirii și de Acțiunea 2012, două platforme care înglobează zeci de asociații și partide de pe ambele maluri ale Prutului.  Manifestanților din 13 mai li se vor alătura și persoane din România, în acest sens fiind organizat transport din mai multe orașe.

Ziua de 16 mai a fost declarată marți zi de doliu de către Primăria Chișinăului, steagurile urmând a fi coborâte în bernă. Decizia nu a fost pe placul partidelor comuniștilor și socialiștilor din Republica Moldova, care consideră ziua de 16 mai 1812 ca fiind eliberarea Basarabiei de sub jugul otoman și aderarea regiunii la Imperiul Țarist.

Platforma Civică ACȚIUNEA 2012 este formată din ONG-uri și persoane care susțin reunirea Republicii Moldova cu România și militează pentru realizarea obiectivului generațiilor trecute, prezente și viitoare de reunire a românilor de pe cele două maluri ale Prutului în cadrul aceluiași stat.

sursa:RGN

Un comentariu »

  1. Sunteti bravo, promovati-va pe http://www.comment.md, faceti-va auziti!

    Comentariu de comment.md — 28/06/2012 @ 21:13 | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat: