CUGET LIBER-blog public românesc!

09/09/2011

Cum a devenit Filat bogat si om de „afaceri”


Vladimir Filat, a devenit cunoscut datorita unei operatii de rasunet: vanzarea a sase avioane “TU-154? unei firme rusesti, prin negocieri directe, de catre o comisie speciala al carei presedinte a fost Filat. Cele sase aparate de zbor, dintre care doar doua erau scoase din uz, au fost vandute pentru 1 milion 110 mii dolari. Pe langa afacerile “TU 154? si “Combinatul de Tutun Chisinau”, care s-au aflat si in atentia Comisiei de ancheta a Parlamentului, Vladimir Filat a mai fost implicat si in alte scandaluri de coruptie.

Gruparea Lucinschi l-a propulsat pe Filat, unul dintre cei mai de seama infractori din Moldova, intr-un post similar celui de Secretar general al Guvernului. Vladimir Filat, in calitatea sa de director general al Societatii Comerciale “RoMold Trading SRL”, cu sediul la Iasi, a semnat cu “Tutun SA” (Combinatul de tutun din Chisinau), la 8 octombrie 1997, un “contract de distribuire exclusiva” pe teritoriul Romaniei a tuturor produselor de tutun ale combinatului. In timpul campaniei electorale parlamentare din acea perioada, datoriile firmei lui Filat fata de “Tutun SA” constituiau 1 milion 576 mii 501 lei moldovenesti. La sfarsitul anului 1998, datoriile firmei erau de 675 mii. Aflandu-se in functia de director general al Departamentului privatizarii si administrarii proprietatii de stat, Vladimir Filat isi continua afacerea, in calitatea sa de functionar de stat, si in prejudiciul “Tutun SA”….constituiau 1 milion 576 mii 501 lei moldovenesti. La sfarsitul anului 1998, datoriile firmei erau de 675 mii. Aflandu-se in functia de director general al Departamentului privatizarii si administrarii proprietatii de stat, Vladimir Filat isi continua afacerea, in calitatea sa de functionar de stat, si in prejudiciul “Tutun SA”, intreprindere la care actionar majoritar este statul. De mentionat ca “Tutun SA” avea, in 1998, datorii fata de Bugetul de Stat, la capitolul impozite, de aproape 70 milioane lei moldovenesti.

Pentru afacerea cu tigari “MT” coordonata de Vladimir Filat a fost intentat un dosar la Parchetul Iasi, trimis apoi Parchetului Tribunalului Bucuresti.

Potrivit rechizitoriului, Filat urma sa fie trimis in judecata, dupa stabilirea intregii activitati infractionale, inclusiv cea sub incidenta Legii Sigurantei Nationale a Romaniei. Vladimir Filat a montat o adevarata retea infractionala si de influenta la diverse niveluri decizionale ale statului roman – Directia Generala a Vamilor, Ministerul Finantelor – pentru a aduce tigari “MT” de contrabanda. Organele Politiei judetului Iasi, impreuna cu ale altei institutii de control, au organizat, la 12 septembrie 1998, un flagrant prin care au fost capturate patru TIR-uri cu 1.852.400 pachete tigari MT de contrabanda, in valoare de 7.409.600.000 lei (romanesti).

Captura a fost posibila si datorita interventiei in acest caz a SRI, care a monitorizat, potrivit mandatului nr. 00492/1998 al Parchetului Curtii Supreme de Justitie, convorbirile telefonice ale lui Filat si a stabilit conexiunile cu autoritati si oameni de afaceri din Romania, precum si organizarea transportului ilegal, pus la punct cu toate detaliile de oficialul basarabean.

Afacerea traficului de tigari a fost organizata, potrivit rechizitoriului, de Vladimir Filat, cetatean al Republicii Moldova, asociat la SC Romold Trading SRL Iasi, de Ionel Stan, directorul general al firmei, si de Cristian Burlacu, angajat ca declarant vamal la Romold Trading, care l-a cooptat in suita de falsuri si ilegalitati pe tatal sau, Gheorghe Burlacu, adjunct la Vama Iasi. De asemenea, activitatea a fost favorizata de Gheorghe Ududoiu, director in Ministerul Comertului, cel care a semnat ilegal aprobari pentru timbre de marcaje, desi astfel a incalcat atat atributiile pe care le avea, cat si legea.

Romold Trading SRL Iasi a dobandit contractul international de distributie exclusiva nr. 56/8.10.1997, prin care a devenit distribuitor unic pentru Romania al produselor Combinatului de Tutun din Chisinau.

Rechizitoriul probeaza relatia dintre Burlacu, Stan si Vladimir Filat cu factori de raspundere din Ministerul Comertului, relatie care apare intr-o discutie telefonica dintre Filat si Stan, directorul firmei sale, inregistrata de SRI si aflata ca proba la dosar. Cei doi sunt surprinsi intr-o discutie despre introducerea in tara a transportului ilegal de tigari, de care erau constienti ca se face cu incalcarea multor dispozitii legale in vigoare. Stan i-a raportat lui Filat ca s-a aranjat falsul si ca nimeni nu-i va mai deranja afacerile.

Rechizitoriul mai noteaza ca, “din inregistrarile efectuate de catre SRI rezulta in plus fata de celelalte probe administrate in cauza faptul ca efectuarea acestui import nelegal a fost indelung elaborata de catre inculpati, invinuiti si Vladimir Filat”. De asemenea, au fost identificati numerosi oameni politici, oameni de afaceri si membri ai administratiei centrale a statului care au facut trafic de influenta in favoarea lui Filat sau care au actionat in favoarea lui.

In calitatea de responsabil de privatizare Filat a mijlocit adjudecarea unui imobil din centrul Chisinaului, in strada M. Kogalniceanu 61, in beneficiul rudei sale Artur Filat. Dupa ce Artur Filat a cumparat cateva apartamente situate deasupra barului “Solar”, o carciuma cu oarecare vad, si a decis sa puna mana si pe barul amintit printr-o licitatie organizata de Departamentul condus de Vladimir Filat. Evident, la licitatie a fost inscrisa o singura firma, si anume “Artas”, care apartinea lui Artur Filat.

La inceputul anului 1998 Curtea de Conturi a efectuat un control asupra activitatii economico-financiare a Societatii pe actiuni Combinatul de Tutun din Chisinau.

Comisia a descoperit implicarea in acest caz a lui Vladimir Filat (PLDM), ex-ministru de Stat, fost director al Departamentului Privatizarii si Administrarii Proprietatii de Stat, care era in acelasi timp director general al Societatii Comerciale «Romold Trading» S.R.L. cu sediul la Iasi, Romania, si, in aceasta ultima calitate a sa, era partener de afaceri cu Mircea Ciubara, director al «CTC-Tutun». De altfel, Vladimir Filat este si protagonistul unor dosare penale instrumentate in Romania pentru contrabanda cu tigari si evaziune fiscala.

Chiar si dupa numirea in functia de director al Departamentului Privatizarii si Administrarii Proprietatii de Stat, Vladimir Filat , contrar legislatiei in vigoare, si-a continuat activitatea de om de afaceri, in conformitate cu clauza 5.1 a contractului, «Romold Trading»

urma sa achite in avans pretul fiecarui transport. Aceste prevederi contractuale nu au fost respectate niciodata, la sfarsitul anului 1998 «Romold Trading» fiind dator Combinatului de tutun 657.017 lei (sau 107.867,5 dolari SUA). Aceste fapte sunt confirmate si de controlul efectuat la S.A. «Tutun-CTC» de catre Departamentul Control Financiar si Revizie al Ministerului Finantelor la solicitarea Comisiei de ancheta. Valoarea maxima a datoriilor firmei «Romold Trading» catre S.A. «Tutun-CTC» (1.576.501 lei) este inregistrata chiar in timpul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din martie 1998.

15 comentarii »

 1. Felicitari pentru site. Ati castigat un cititor.

  Comentariu de Desene pentru copii — 12/09/2011 @ 10:42 | Răspunde

 2. In 1998, Vladimir Filat achita fostului spicher al Parlamentului, Dumitru Diacov, suma de 200 mii de Dolari, pentru a deveni ministrul privatizarilor. E bine cunoscut lucrul ca pe timpul lui Petru Lucinschi, functiile de stat constituiau obiect de mezat, suma fiind stabilita in dependenta de profitul pe care il putea aduce. Odata devenit ministru al privatizarilor, Filat intreprinde o serie de privatizari, care il indestuleaza cu venituri grase, nu doar pe dinsul, dar si pe cei cu care colabora fructuos. Astfel devine proprietar a mai multe imobile, privatizate pe un pret de nimic. Doar cladirea unde arenda Mold Telecomul, Filat a privat-o cu doar 115 mii dolari, astazi doar magazinele precum “Maximum” si “Teranova” plus alte oficii, care arendeaza spatii acolo aduc suma de de 115 mii de dolari lunar. Buna experienta are filat, remarcabila am spune. Asemenea imobile “apetisante” sunt mult mai multe. Apare intrebarea, de unde Filat a avut banii necesari pentru a face toate aceste achizitii profitabile. Inca de la inceputul anilor ’90, Vladimir Filat invata la Iasi, si sta pe la piata din oras, vanzand oua, dar brusc devine un businessman de succes. Oamenii care il cunosc vorbesc de citiva factori, care au permis “studentului” sa urce brusc pe scara businessului. Primul – pregatirea profesionala. Nu, vorba nu este de studiile facute la Iasi, la Facultatea de Drept, si ce fel de studii putea capata acolo, vanzand oua impreuna cu babutele din raionul Ungheni. Filat, la acel timp, avea deja o scoala facuta – la Leningrad, Scoala superioara de Partid (ВПШ). Nu stim daca este adevarat sau nu, insa, alegandu-si partidul pentru cariera sa politica, partidul maiorului KGB, Dumitru Diacov, azi la parasit, probabil s-au certat de la averi. In timpul Studiilor la Iasi, Filat era nevoit sa faca tot numai ca sa supravietuiasca, si nu se stie cum ar fi fost soarta acestui student, daca nu ar mai fi existat inca doi factori. Primul – Unchiul sau Giorghe Filat. Unchiul sau se afla in relatii bune cu “turcmenbasi-ul” Saparmurad Nieazov, cu care s-a cunoscut in timpul studiilor sale la Leningrad(!). Dictatorul turcmen, i-a facut parte, colegului sau, in afacerile cu bumbac, si unchiul istet a inceput sa vinda foarte curind bumbac in Romania. Dupa ce unele intreprinderi au acumulat datorii enorme, Gheorghe Filat, cu ajutorul lui Nieazov, a obtinut de la Iliescu, actiunile unor intreprinderi romanest, care au fost scrise pe “studentul care vindea oua” Fladimir Filat, asa ca SA “Dosoftei” si SC “Romold -Traiding”. Inca un factor a influentat substantial soarta presedintelui actual al PLDM – casatoria reusita. Tatal sotiei sale era directorul unei baze comerciale foarte importante, inca de pe vremea comunismului si treptat la initiat pe ginerele sau intr-un nou cerc de cunostinte, in care intra si Octavian Sangheli, fiul ex-premierului RM, care reprezinta unul din principalii escroci ai averii statului. Anume in acea vreme a inceput procesul de privatizare din Romania si Vladimir Filat devine una din figurile care au participat la punerea in aplicare a unor scheme gri prin investitii grele in intreprinderi romanesti, furati dinRM de “grupul Sangheli”. Suma minima, pe care au investit-o in privatizarile din romania constituie aproximativ 10 milioane de Dolari, prin care se reuseste obtinerea unor obiecte destul de atragatoare in proprietate privata.

  Filat cind a fost director al departamentului privatizarii si administrarii proprietatii de stat. In urma privatizarii „Moldovapromstroibank” prezent „Moldinconbank” FILAT a FURAT 5 milioane 326 mii de lei. A privatizat sanatoriul „Prietenia” din Sergheievka a fost vinduta cu doar 417 lei pe cind ea era estimata la cel putin 1 milion 528700 lei. Acele 6 fabrici de vin din Rusia parca au disparut fara urma in rma folosirii baghetei magice a lui Filat:”Orlovschii vinzavod”, „Tverskoi vinzavod”, „Votkinschii vinzavod”… Un lucru nu pot sa inteleg, cum timp de citiva ani 1998-2001 a dovedit sa Prihvatizeze :”Farmaco Chisinau”, „Agropetrol”, „Ciment”, „Neptun Nord”, „Inmancommetal”, „Moldagrotehnica”, „Piele”, „Protos”, „Ionel”, „Faprochim”. Este nevoie sa mai mentionez ca nenorocitul de Filat a mai prihvatizat si simpatica cladire de proportii considerabile care se afla la adresa bulevardul Stefan cel Mare 65 la intersectia cu strada Izmail vis a vis de magazinul Unic. Capodopera lui Filat este prihvatizarea Uzinei de ciment din Rezina, atuncea Filat a furat poporul moldovenesc de peste 14 milioane de $. Pe cind compania autohtona oferea 15 milioane $ Filat la vindut cu doar 200 mii $ companiei franceze „Finarge 26”. A mai vindut teren din Rezina de 188,5 ha la un pret de 5,7 milioane lei, pe cind pretul real era de cel putin 113,5 milioane lei. Sa mai mentionez si prihvatizarea sau lichidarea pt cash a avioanelor MIG 29 si TU 154B. Ei cit pe ce sa uit, Filantropul nostru a mai prihvatizat 6 avioane Tupolev si a alungat de la lucru circa 200 de angajati ai companiei „Air Moldova”. Ei ce oameni buni sa-i „dam” unda verde harbuzarilor sa „mintuiasca” Moldova pina la urma ?

  Comentariu de Alex — 15/09/2011 @ 01:59 | Răspunde

  • Recent Filat în calitate de prim ministru a „pus mâna” şi pe fosta uzină „Holodmaş” din or.Străşeni, actualmente S.A „CAAN”- 24 ha. de parc industrial, linie de cale ferată, construcţii industriale, cazangerie, bloc administrativ, e.t.c. doar contra sumei de 9 mln. lei moldoveneşti (aproximativ 0,5 mln.euro) – sumă de râsul găinelor

   Comentariu de Cristina Răileanu — 14/10/2011 @ 11:57 | Răspunde

 3. Comentarii perfecte. Se pare ca ele sunt din seria celor cu „Filat sapa groapa altuia, dar va cadea singur in ea”.

  Sustin.
  Mai mult, imi pare ca Filat a inceput balamucul cu „raiderurile”, ca sa sustraga atentia de la afacerile sale mult mai masive (frauduloase), pe care le opereaza in alte zone…

  Comentariu de Ursan — 15/09/2011 @ 15:32 | Răspunde

 4. E un nou spectacol, pentru ca PD si PL sa nu accepte bugetul 2012, destul de auster si o politica fiscala foarte dura, iar Vologhea Filat sa iasa la anticipate cu lozinca – „Iaca na! Unii colegi nu m-au sustinut si sunt nevoit sa cer voturile voastre pentru a guverna si ca premier, si ca presedinte al tarii si ca presedinte al parlamentului, intr-o singura persoana. Va promit ca nu mai fur fiindca nu mai am ce fura – am furat totul dar am un vis – sa guvernez autoritar ca si Voronin, 8 ani inainte”.

  Desigur, este o insinuare, dar foarte realista, in contextul caracterului diabolic al acestui ratat politic, Rosca-2.

  Comentariu de admin — 13/10/2011 @ 22:55 | Răspunde

  • E interesant scenariul si n-o sa ma mir daca o sa se intample asta 🙂

   Comentariu de Alex — 14/10/2011 @ 21:36 | Răspunde

 5. […] P.S.  Află cum a devenit Filat bogat şi om de „afaceri” […]

  Pingback de Hoţul vine la putere. Păzea, Moldova! « Vasilache Ghenadie — 13/10/2011 @ 23:28 | Răspunde

 6. Alex, hai că se pare că Voronin o să-l chidănească împreună cu Lupu și Diacov pe Filat și timp de 3 ani de zile o sa uite toți de așa mare și de ne-înlocuit premier. Se pare că PD v-a vota președintele împreună cu PL și comuniștii – îi dau și lui Ghimpu o funcție numai să voteze. Ce zici?

  Comentariu de ion — 29/10/2011 @ 10:51 | Răspunde

  • Nu cred ca Ghimpul e sinucigas si o sa repete greseala lui Rosca,adica sa voteze candidatul comunistilor ,doar e posibil sa voteze daca candidatul va fi membru PD.

   Comentariu de Alex — 29/10/2011 @ 12:44 | Răspunde

 7. Blog de rahat…
  platit de Plahotniuc, cu informatii primite tot de la el……

  Comentariu de andrei — 15/11/2011 @ 12:24 | Răspunde

  • Capul tau trogloditule e plin de rahat si sa ai tu atatea bani cat imi plateste Plahotniuc mie .

   Comentariu de Alex — 15/11/2011 @ 14:07 | Răspunde

 8. Vlad,”populatia”nu cunoaste aceste detalii.Dar profesionalii stau cu ochii pe tine!

  Comentariu de Wolf Dacian — 17/11/2011 @ 20:38 | Răspunde

 9. Porcarie, nu articol. Nu l-am citit, pentru ca un articol serios nu poate avea o ilustratie colaj, care face tot articolul de trei bani. Daca nu este platit de Plahotniuc, dupa cum declara un domn „nobil” cu gura plina de „rahat” (cuvant imprumutat de la autor), spuneti, de cine este platit?

  Comentariu de Alexei Tomas — 07/03/2013 @ 09:27 | Răspunde

 10. si asa sunt toti de la noi) totul pentru popor – totul pentru europa. Lor ii in p*la de popor si de europa.

  Comentariu de florar — 16/04/2015 @ 16:20 | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează gratuit un site web sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat: