CUGET LIBER-blog public românesc!

30/08/2011

Legăturile dintre familia Snegur cu mafia rusă si KGB


Mircea Snegur

Mircea Ivanovici Snegur este casatorit cu fiica unuia dintre generalii KGB care raspundeau de RSSM. Nascut in 1940, in satul Trifanesti, raionul Floresti, din nordul Basarabiei, a absolvit Institutul Agricol “Mihai Frunze” din Chisinau (un fel de scoala superioara de partid) in anul 1961. A lucrat apoi la Colhoz, intai ca inginer agronom, iar apoi ca presedinte (sef de CAP). In 1968 este numit director al Statiunii Experimentale din cadrul Institutului Mihai Frunze. In 1973 – director general in Ministerul Agriculturii din RSSM. In 1981 intra in organele superioare de partid: este ales prim secretar al comitetului raional Edinet al PCM. Dupa patru ani – secretar al CC al PCM. In iulie 1989 ajunge in functia de presedinte al prezidiului Sovietului Suprem al RSSM, functie similara celei detinute la nivelul URSS de catre Gorbaciov.
Ascensiunea sa politica este in stransa conexiune cu implicarea in afaceri pe picior mare cu un important magnat al imperiului sovietic, totodata agent al unei puternice mafii evreiesti, Boris Birstein. Practic pivotul grupului Snegur este Boris Birstein, afacerist cunoscut in intreaga Rusie, apropiat, pe vremuri, de Leonid Brejnev si care a avut misiunea de a contribui la transferarea fondurilor PCUS in strainatate, cu o buna bucata de timp inainte de caderea regimului sovietic. Activitatile sale in Basarabia se desfasurau in principal prin firmele “Seabeco-Moldova”, “T.K.L.”, “Rosinte LTD”.
Societatea “Seabeco-Moldova” a fost infiintata prin asocierea dintre Cancelaria de Stat a Republicii Moldova, care detinea o parte de 35 % si concernul “Seabeco International”. In actul de infiintare al “Seabeaco-Moldova”, Decretul guvernamental nr. 565 din 15 octombrie 1991, se precizeaza ca societatea s-a constituit in scopul exploatarii rationale a fostului hotel al PC al RSSM de pe str. Maria Ciubotaru nr. 37. Acest scop era insa doar un pretext de acoperire deoarece, in realitate, hotararea de guvern prevede ca Societatea poate desfasura orice tip de activitati economice fara a fi supusa vreunei impozitari, iar guvernul se angaja, in plus, sa asigure prin garantii financiare, juridice si administrative, toate interesele societatii, mijloacele financiare si bunurile.
Este un act guvernamental fara precedent in alte parti ale lumii prin care se consfinteste printr-un document oficial, pe fata, o evaziune fiscala si o privatizare frauduloasa. Statul a pierdut si cetatenii Moldovei au platit milioane de dolari, care au intrat in conturile firmei Seabeco. Boris Birstein a fost numit presedintele Consiliului Economic Superior al RM. Ginerele lui Mircea Snegur, Artur Gherman, a fost adus la conducerea Seabeco din ianuarie 1993. La vremea aceea Artur detinea functia de viceministru insarcinat cu relatiile economice externe.
Activitatea lui Boris Birstein a intrat si in atentia americanilor, fiind introdusa in raportul Comisiei pentru Securitate si Schimb a Statelor Unite in care este analizata activitatea financiara a concernului “Trimol Group Incorporated” si relatiile conducatorului acestuia, Boris Birstein, cu institutiile situate pe teritoriul Republicii Moldova.
Din 1994, Boris Birstein este director al Consiliului Director al al BCA “Export-Import” (”Exim”) cu sediul la Chisinau si cumpara 65% din capitalul actionar al Bancii pentru punerea in functiune si acumularea capitalului initial. Din acelasi an, el este principalul actionar in cateva companii din Republica Moldova, printre care un post de televiziune si o agentie de presa. Companiile detinute de el in Republica Moldova devin clientii sau debitorii Bancii “Exim”. In septembrie 1996, Birstein a cumparat pachetul de 35 % din actiunile Guvernului Republicii Moldova detinute in “Exim”.
Din 1997 devine director al Consiliului de directori si principalul actionar al “Global Telecom Group LTD”, companie particulara specializata in telecomunicatii internationale, iar din 1998, devine si directorul Consiliului Director al Companiei “Trimol Inc”. El mai detine inca doua companii foarte active la Chisinau – “Jolly Alon Limited” si “Exim Asint” S.A..
In aprilie 1996, Banca Comerciala “Exim” a incheiat un acord trilateral cu Dresdner Bank, Germania (DB) si “Tirex-Petrol” S.A. (Guvernul Republicii Moldova detinea 80 % din pachetul de actiuni al acesteia) privind finantarea importului de produse petroliere in Moldova. Un agent petrolier, numit de Dresdner Bank, a finantat tranzactii cu acreditive emise de “Exim”. Produsele petroliere erau apoi vandute pe piata moldoveneasca de catre Guvern, platile fiind acumulate in lei. Aceste mijloace erau apoi convertite de catre “Exim” in valuta pentru achitari cu Dresdener Bank. Guvernul a emis si o garantie, semnata de Ministerul Finantelor, prin care s-a obligat sa plateasca datoriile pentru Dresdner Bank, in cazul in care celelalte parti nu vor putea achita datoriile.
Banca “Exim” a mai investit in compania de asigurari “Exim Asint” si a creditat mai multe intreprinderi, acordandu-se preferinte benzinariilor, intreprinderilor vinicole de stat, supermagazinelor.
Gruparea “Snegur” era conectata financiar cu gruparea “Andronic” prin legatura “T.K.L.”-”Bancosind”. Nicolae Andronic, fost vicepresedinte al Parlamentului si actual Prim-viceprim-ministru, membru al PRCM, (Snegur) detine controlul Bancii “Bancosind” prin presedintele acesteia, Primak. “Bancosind” a acordat “T.K.L.” certificate false privind repatrierea valutei pentru productia exportata iar la randul sau “Bancosind” a primit credite preferentiale in valoare de mai multe milioane de lei moldovenesti din partea statului. Intre Snegur si Andronic au aparut, in timp, contradictii puternice si rivalitati de afaceri, pe care Lucinschi le-a speculat sustinandu-l pe Mircea Snegur, in scopul marginalizarii lui Andronic, care intersecteaza zona de operatii din sectorul energetic care se afla in interesul gruparii Lucinschi. Gruparea Lucinschi doreste sa obtina exclusivitatea comertului barter pe sectorul energetic.

Natalia Gherman

Natalia Gherman

O firma sora a firmei “T.K.L.” care apartine tot lui Boris Birstein si prin care se opereaza operatiuni financiare ilegale era “Rosinte” LTD cu sediul in Elvetia. Aceasta din urma achizitiona alcool de la Combinatul de sampanie Cricova, intocmea documente de expediere a marfii in Elvetia, dar de fapt alcoolul se imbutelia la Complexul Agroindustrial Chisinau si se exporta in Rusia. Sumele de bani erau varsate la City Bank, USA, Capital Bank – Letonia, Banko Espirito Santo – Portugalia sau erau introduse in cash inapoi in tara. Natalia Gherman, fiica lui Mircea Snegur, a carat dinspre Rusia spre Moldova sute de mii de dolari cu valiza. O data a fost chiar depistata pe aeroportul din Moscova de autoritatile rusesti, dar a fost eliberata imediat.
Unul dintre fondatorii “T.K.L.”, E. Leliakov, om de casa al lui Boris, a inregistrat la Moscova firma “Rostok” care a primit prin intermediul lui S. Cunev (gruparea Sangheli), fost vicepremier, privilegiul preluarii si exportului catre Rusia a unei mari cantitati de zahar produse de cele 8 fabrici de pe teritoriul Moldovei. Rostok nu a platit nimic furnizorilor. Tot prin intemediul unui membru al gruparii Voronin, Vladimir Iovv, fost ministru al Transporturilor, Rostok a obtinut dreptul de a stinge datoriile Directiei Cailor Ferate din RM catre caile ferate din Rusia, afacere in urma careia se estimeaza ca Rostok a administrat peste 10 milioane de franci elvetieni. T.K.L. este in legaturi de afaceri profilate mai ales pe alcool cu Societatea mixta moldo-germana “Germol”. Nicolae Andronic a primit in luna mai a anului 1996 un jeep Mitsubishi  Pajero de 52 000 de dolari de la firma Germol.
La 25 august 1999, in orasul canadian Toronto, a avut loc nunta fiului lui Boris Birstein bun prilej pentru o adunare a fartatilor. In calitate de oaspeti la aceasta nunta au fost Mircea Snegur, ex-presedintele R.Moldova, presedinte al PRCM, Nicolae Andronic, pe atunci prim-viceprim-ministru in guvernul Sturza, vicepresedinte al PRCM, Vadim Misin, membru al Partidului Comunistilor din R.Moldova, in prezent vicepresedinte al Parlamentului, alte cateva persoane din filiera gruparii moscovite mafiote “Solntevskaia”, una dintre cele mai puternice retele din Rusia coordonate de ofiteri de informatii. In realitate, adunarea a fost o reuniune criminala, iar nunta a fost doar un pretext de aranjat noi afaceri. Obiectul discutiilor a fost, nici mai mult, nici mai putin, situatia social-politica din R.Moldova, unde cei din “Solntevskaia” au interese mari.
Imediat dupa aceasta “nunta”, la sfarsitul lunii septembrie 1999, Victor Catan (PRCM), ministru al Afacerilor Interne, sub un fals pretext, il demite pe generalul Nicolae Alexei, seful Departamentului pentru Combaterea Crimei Organizate si Coruptiei, a carui activitate si mai ales iesiri publice i-au creat o popularitate care ameninta interesele de afaceri ale clanurilor politico-mafiote. In luna februarie 2000, gruparile lui Snegur, Diacov, Voronin si Matei s-au coalizat si au votat pentru demiterea lui Iurie Rosca din functia de vicepresedinte al Parlamentului, iar in locul lui este ales Vadim Misin. Al doilea vicepresedinte al Parlamentului, ales in aceeasi zi cu Misin, Vladimir Ciobanu, este unul dintre fruntasii PRCM…

4 comentarii »

 1. Din biografia lui Snegur : Снегур Мирча Иванович (затем – Мирча Ион) родился 17 января 1940 года во Флорештском районе, молдаванин. Окончил Кишиневский сельхозинститут. Кандидат сельскохозяйственных наук. После окончания института был агрономом, в 23 года стал председателем колхоза, работал в министерстве сельского хозяйства республики («по натуре и духу я крестьянин»). С 1981 по 1985 гг. – первый секретарь Единецкого райкома партии. В те годы был правоверным коммунистом. Например, в газете «Ленинец» 2 октября 1984 года писал: «На оккупированной территории Бессарабии не прекращалась борьба против румынских оккупантов за воссоединение с Советской Родиной».
  Это не мешало ему подрабатывать. Из справки прокурора МССР Демиденко от 11.05.1987 г.: «В МолдНИИ полевых культур имели место факты злоупотреблений служебным положением. В частности, Снегур М.И. длительное время незаконно получал в институте зарплату. За время совмещаемой работы (январь 1982 – сентябрь 1984 г.) Снегуру было начислено 5033 рубля. Полученные суммы Снегур после вмешательства прокуратуры возвратил в кассу института».
  С 1985 года – секретарь ЦК КП Молдавии. Член ЦК КП Молдавии. В марте 1991 года Снегур заявил о выходе из КПСС с момента приостановления членства с 4 августа 1990 года («я решил в партию не возвращаться, не хочу дожить до того дня, когда меня Еремей исключит»). Выйдя из КПСС, Снегур сжег мосты, но делиться властью ни с кем не стал. Народный депутат СССР (1989 -1991 гг.) С сентября 1990 года – президент ССРМ (избран на сессии Верховного Совета). 8 декабря 1991 года избран президентом РМ на всенародных выборах («я – не крестьянский президент, я – всенародный президент. Мой нормальный рабочий день – с 7.45 до 20.00, часто недосыпаю»). Благодаря усилиям Снегура в 1992 году освобожден приговоренный в 1985 году к 14 годам лишения свободы за взятки бывший зампред Совмина В. Вышку, который утверждает, что пострадал за высказывания о национальном возрождении. Главнокомандующий национальной армией Молдовы.
  В 1991 году заявлял: «У нас создается АДПМ, в ней для меня нашлось бы место». 12 сентября 1995 года минюст РМ зарегистрировал партию возрождения и согласия (ПВСМ), председателем которой стал президент Снегур. Эта партия стала 38-й общественно-политической организацией, зарегистрированной в республике. Как заявил Снегур, новая партия создана для того, «чтобы стабилизировать политический центр».
  Жена Джоржетта (Евгения) родилась в Бухаресте, детство прошло на Украине, работала медсестрой, НФМ настаивал на разводе Снегура с русской женой. Жена говорила: «В квартире у нас 4 комнаты (живут в особняке XIX века в стиле ампир). Мы прожили 30 лет душа в душу. Раньше мы с ним каждое утро бегали («бегать босиком по парку в спортивных трусах, как Буш, я не осмелюсь»). Он отзывчив к чужой беде. В людях ценит профессионализм. Ни разу ничего оскорбительного не сказал в выступлениях о Друке, хотя тот часто позволяет себе такое. С Муравски они сработались» («я всегда старался сохранять спокойствие, находить способы избежания конфликтов и всех примирить»).
  Сын Виталий, 1961 года рождения, окончил философский факультет МГУ, работал в представительстве РМ в ООН («у Бога прошу внуков, очень хочу их»). Дочь Наталия закончила Кишиневский университет, факультет английского языка, работала в посольстве РМ в Австрии, замужем за бывшим президентом АО «Сиабеко-Молдова» А. Германом (его отставка связана с «табачным делом», когда германская фирма при поддержке «Сиабеко» заключила кабальное для Молдовы соглашение о создании совместного предприятия).
  Любит читать («люблю исторические романы, в основном о событиях XVIII века, в последнее время стал перечитывать Пикуля и М. Садовяну»), отдыхать в лесу или рыбачить («По воскресеньям отдыхаю с семьей. Уезжаем чаще к друзьям. Не отказываюсь от партии в бильярд, люблю сауну. Очень люблю посидеть с друзьями в непринужденной обстановке, поговорить о жизни, детях. С женой иногда ходим в театр, на концерты. Охоту ненавижу. Мне нравится зимний лес. Раз в году ходим за маслятами. За лето раз шесть выбираюсь на озера»). Пока в ПМР лилась кровь, Снегур в 1992 году купил за 18 тысяч рублей дачу бывшего первого секретаря ЦК КПМ С. Гроссу.
  Физически силен, скуп на слова и жесты, заявлял, что «не выносит подхалимажа», был дружен с бывшим первым секретарем ЦК КП Азербайджана А. Муталибовым (ныне живет в Москве, официальный Баку добивается его выдачи как государственного преступника).
  По отзыву бывшего секретаря ЦК КПМ Е. Собора, «Снегур – это пленник исторической судьбы». Депутат Верховного Совета России Е. Амбарцумов заявил: «Когда я читаю речи Снегура с жесткими, чекистскими формулировками, мне становится не по себе».

  Comentariu de Alex — 30/08/2011 @ 18:46 | Răspunde

  • Aici tot asta tradus cu ajutorul translatorului Mircea Snegur Ivanovici (mai târziu – Mircea Ion) sa născut la 17 ianuarie 1940 în Floreşti zona Moldovei. A absolvit Institutul Agricol Chisinau. Candidat de Ştiinţe Agricole. Dupa absolvire el a fost un agronom, la 23, a devenit preşedinte al fermei, a lucrat în cadrul Ministerului Agriculturii din Republica („de natură şi spiritul de agricultor I”). Din 1981 până în 1985. – Prim-secretar al Partidului Comitetului Edineţ. În acei ani, a fost un comunist devotat. De exemplu, în ziarul „leninist” 02 octombrie 1984 scria: „În teritoriile ocupate din Basarabia nu a oprit lupta împotriva ocupanţilor român pentru reunificarea cu patria mamă sovietică.”
   Acest lucru nu a oprit-i un penny. Ajutor de la Avocat RSSM Demidenko din 05/11/1987 a fost: „In culturile de câmp MoldNII au fost cazuri de abuz în serviciu. În special, MI Snegur lungă perioadă de timp ilegal primit de la Institutul de salariu. În timpul unui lucru comun (ianuarie 1982 – septembrie 1984) a fost creditat Sneguru 5033 ruble. Sumele primite după ce procurorii de intervenţie Snegur a revenit la casieria Institutului. ”
   Din 1985 – Secretar al Partidului Comunist al Moldovei. Un membru al Partidului Comunist din Moldova. În martie 1991, Snegur a anunţat retragerea din PCUS şi în momentul de suspendarea calităţii de membru de la 04 august 1990 („am decis să nu se întoarcă la petrecere, nu aş trăi pentru a vedea ziua când voi exclude Ieremia”). Iesirea din PCUS, Snegur ars poduri, dar să împartă puterea cu nimeni el nu a făcut-o. Oamenii din URSS adjunct (1989 -1991 gg.) Septembrie 1990 – Preşedinte al CCPM (aleşi la şedinţa Consiliului Suprem). 08 decembrie 1991 ales preşedinte al RM cu privire la votul popular („I – nu preşedintele ţăranul, eu – un preşedinte mai populare mea zi normală de lucru -. 7.45-20.00, nedosypayu de multe ori”). Datorită eforturilor Snegur în 1992, lansat în 1985, a fost condamnat la 14 ani de închisoare pentru luare de mită, fostul presedinte adjunct al Consiliului de Miniştri V. Derrick, care susţine că a suferit pentru a vorbi despre renaştere naţională. Şeful Armatei Naţionale în Republica Moldova.
   În 1991, el a declarat: „Am creat PDAM în el pentru mine ar fi găsit locul.” 12 septembrie 1995 Ministerul Justiţiei a înregistrat o mulţime de RM şi de renaştere a consimţământului (PVSM), prezidat de preşedintele Snegur. Acest partid a fost 38 de organizaţii social-politice înregistrate în republică. Snegur a declarat că noul partid a fost creat cu scopul de „a stabiliza centrul politic.”
   Dzhorzhetta soţie (Eugene) sa născut în Bucureşti, a crescut în Ucraina, a lucrat ca asistent medical, FMI a insistat asupra Snegur divorţ o soţie rusă. Soţia lui a spus: „avem un apartament cu 4 camere (care trăiesc în conacul din secolul al XIX-lea în stil Empire.) Am petrecut 30 de ani în perfectă armonie. Anterior, am avut în fiecare dimineaţă, de funcţionare („rulează în jurul valorii de desculţ în parc în pantaloni scurţi, ca şi Bush, nu aş îndrăzni”). El este simpatic la nenorocirile altora. La om apreciază profesionalismul. Nici măcar o dată nu a spus nimic ofensator în discursurile de Druck, deşi el însuşi permite de multe ori la asta. Din moment ce au lucrat împreună Murawski „(” am încercat întotdeauna să rămână calm şi să găsească modalităţi de a evita conflictele şi pentru a reconcilia toate „).
   Fiul lui Vitaly, născut în 1961, a absolvit Facultatea de Filosofie a Universităţii de Stat din Moscova, a lucrat în reprezentarea RM la ONU („I cer lui Dumnezeu pentru nepoţii, eu le doresc.”) Fiica Natalie a absolvit din Chisinau Universitatea, engleză Departamentul, ea a lucrat la Ambasada RM în Austria, căsătorită cu fostul preşedinte al SA „Siabeko-Moldova”, A. Herman (demisia sa a fost legată de „tabacheră”, în cazul în care firma germana cu sprijinul „Siabeko”, semnat fettering acord Moldova pentru societatea în comun.)
   El iubeşte lectură („I love romane istorice, mai ales despre evenimentele din secolul al XVIII-lea, a devenit recent re-citit şi Pikul M. Sadoveanu”), relaxaţi-vă în pădure sau merge la pescuit („Duminica, restul familiei Plecăm mai des de catre prieteni.. Nu renunta la partid în piscină, ca o saună-mi place. să stau cu prietenii într-o atmosferă relaxată şi vorbesc despre viata, copii. Soţia mea şi mă duc, uneori, la teatru sau concerte. vanatoare motivate de ură. Îmi place pădure de iarnă. O dată pe an mergem pentru ciuperci unt. De-a lungul verii, de aproximativ şase ori selectate pe Lacul „). În timp ce RMN vărsare de sânge, Snegur în 1992, a cumparat pentru 18 de mii de ruble oferindu fostul secretar prima S. PCF încărcătura.
   Punct de vedere fizic puternic, care reţin de cuvinte şi gesturi, a declarat că „nu face linguşitor,” a fost prieten cu fostul prim-secretar al Partidului Comunist din Azerbaidjan A. Mutalibov (acum locuieste in Moscova, Baku solicită extrădarea lui ca un prizonier de stat).
   Pentru a aminti fostul secretar al Consiliului Central al KPM EV, „Snegur – este un prizonier de destin istoric.” Membru al Sovietului Suprem al Rusiei E. Ambartsumov a spus: „Când am citit Snegur discursul cu textul stricte de CEKA, mă face să mă deranjează.”

   Comentariu de Alex — 30/08/2011 @ 18:47 | Răspunde

 2. sarmanelul iura roska, l-au dat afara,……

  multe inezactitati in postare, cea mai simpla „Nicolae Andronic a primit in luna mai a anului 1996 un jeep Nissan Pajero de 52 000 de dolari de la firma Germol.” nu exista asa jeep, Mitsubishi Pajero e altceva

  Comentariu de Vektor-Nord — 30/08/2011 @ 19:38 | Răspunde

  • Corect,in afara de asta care inezactitati mai sunt ?

   Comentariu de Alex — 30/08/2011 @ 19:53 | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează gratuit un site web sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat: