CUGET LIBER-blog public românesc!

27/07/2011

Ce am aşteptat noi de la noua guvernare sau de ce pentru premierul Filat e mai importantă vizita Patriarhului rus decat cea a Patriarhului Romaniei ?


Ieri, aproape toată mass-media a relatat despre întâlnirea premierului Vlad Filat cu un responsabil pentru relaţiile între biserică şi societate a Bisericii Ortodoxe Ruse. Informaţia uscată, fără pic de culoare, comunica doar că la întâlnire s-a discutat despre pregătirea vizitei Patriarhului Kiril în Republica Moldova, preconizată pentru luna octombrie curent.

Şi desigur, au fost făcute publice declaraţiile celor doi, care trebuiau să ne spună şi despre scopul acestei întâlniri. Primul a spus că Patriarhul îşi va vizita eparhiile Mitropoliei Moldovei şi va discuta despre problemele enoriaşilor moldoveni, iar al doilea că vizita Patriarhului rus este foarte importantă, deoarece majoritatea credincioşilor din Republica Moldova sunt de confesiune ortodoxă. Şi atât. Nimic mai mult, aşa precum îi stă bine unui „oaspete politicos” şi unei „gazde primitoare”.

Ce ne dau nouă, însă, aceste „politeţuri”, când se ştie că Patriarhul Kiril vine să-şi marcheze încă o dată teritoriile care fac parte, precum a mai spus, din „Sfânta Rusie”? Or, precum se arată, deocamdată nimeni nu-şi pune întrebarea. Evenimentul s-a produs, presa a relatat, populaţia a privit şi a ascultat, fiindcă, vedeţi, Dumneavoastră, „majoritatea credincioşilor sunt de confesiune ortodoxă şi vizita Patriarhului Bisericii Ortodoxe Ruse în ţara noastră este una importantă”.

Iar principalul din toate aceste cuvinte ale premierului e că are o „ţară”, or, nu o singură dată a subliniat acest fapt, fără să ţină cont cum şi de unde i se trage această „ţară”. Dacă, însă, mai adăugăm că” ţara” asta nu i-au dat-o în mână doar cele 4 la sută de credincioşi care frecventează biserica regulamentar, apoi chiar e de întrebat: dar cu ceilalţi credincioşi, îndeosebi ai Mitropoliei Basarabiei, ce facem? Aceştea ai cui sunt? Or, crede dl premier, că l-au adus la putere enoriaşii Mitropoliei lui Vladâca Vladimir? Atunci se înşeală amarnic, fiindcă anume ei fac electoratul de 40 la sută al comuniştilor. Şi atunci care-i rezonul să-i pui pe toţi întro oală? De ce ar fi motivată fericirea atât de mare de pe urma vizitei Patriarhului rus?

Care să fie secretul unui astfel de comportament, dacă un sondaj realizat pe blog-ul unui preot de sub oblăduirea Vladâcăi Vladimir arată pentru moment că mai bine de 50 la sută din participanţi la sondaj nu ar dori ca această vizită să aibă loc, sau că Patriarhul Kiril urmăreşte să întărească poziţiile ruseşti în acest teritoriu, sau că ar fi mai bine să ne facă o vizită Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Şi nu e un sondaj comandat de cei care nu văd nici o fericire în vizita Patriarhului Kiril. Şi atunci de ce atâta pregătire meticuloasă, de ce atâta atenţie, de ce atâta grijă pentru o vizită, care ne aminteşte teribil de vizita Patriarhului Alexei, care, aflându-se în Republica Moldova, nu a uitat să-l decoreze şi pe Igor Smirnov de la Tiraspol, cel care a umplut Nistrul cu sângele concetăţenilor noştri, nici azi puşi în valoarea pe care o merită?

De ce premierul nu manifestă o astfel de grijă şi pentru o vizită a Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, care nu ar fi deloc inoportună, dacă deducem că 60 la sută din electorat, care a votat democraţia şi integrarea europeană îşi doreşte dreptate şi când e vorba de credinţa lor. De ce nu li s-ar face parte şi lor de o vizită a Prea Fericitului Patriarh Daniel, dacă ne amintim că premierul a fost déjà în vizită la domnia sa, vizită care, spre deosebire de vizita lui Patriarhului rus, nu ştim de ce a fost una secretă, fără de presă şi fără de publicitate. De ce nu ar fi posibilă o astfel de vizită, aşa precum e posibilă vizita Patriarhului Kiril? Mai ales, că după anul de pomină, 1944, nici unul dintre Patriarhii bisericii-mamă nu a călcat pe pământul Basarabiei şi mai ales că, oricum, chiar şi după două sute de ani de ocupaţie rusească nu am devenit, spre Slava lui Dumnezeu, ruşi. Şi, cu siguranţă nu vom deveni, atâta timp, cât El, Bubul Dumnezeu, are grijă de seminţiile lui.

Dar nu legea lui Dumnezeu urmăreşte în această vizită Patriarhul Kiril, fiindcă nu are nici un Dumnezeu această vizită a lui. Şi acest lucru se vede de la o poştă pentru fiecare, numai că nu ştim de ce nu vede acest lucru cel de la care am aşteptat să vadă, cel pe care l-am votat şi care ne-a promis că vom fi mândri de faptele lui. Să fie valabile nădejdile noastre doar până aici, până la prima cotitură de pe drumul drept? Nu ştiu şi nici nu aş vrea să cobor capul mai jos, fiindcă acolo e de găsit goana după focul haric, lumânările aprinse doar la bisericile lui Vladimir şi niciodată la cele aproape de rădăcini şi tot acolo e terfelită în picioare „povestea de succes”, care nu a mai scăpat nici de Voronin, nici de comunişti. Şi cu mare părere de rău, nu scapă nici de ocupaţia rusească pe care de bună voie şi cu mare grijă ne-o asumăm, vorba premierului.

Cine ne-o fi tumănit oare?

Scris de :Maria Bulat-Saharneanu

Radio Vocea Basarabiei

Anunțuri

5 comentarii »

 1. Pentru că priviţi lucrurile din punct de vedere politic nu ve-ţi înţelege… aici e vorba de jurisdicţie canonică… mai lăsaţi biserica în afara politicii chiar dacă unii ierarhi încercă să o politizeze… şi procedează incorect. Dar hai să fim oneşti oare Patriarhia Rom. nu promovează tot o politică prin structura numită Mitr.Basarabiei. Cum spunea Radu Preda, teolog român, e imposibil de imaginat cum pe un teritoriu activează două mitropolii recunoscute… şi singura soluţie ar fi… autocefalia… dar asta e aproape imposibil în condiţiile actuale…

  Comentariu de veaceslavv — 28/07/2011 @ 01:27 | Răspunde

  • Patriarhia Romana are tot dreptul sa faca pe teritoriul Moldovei,e teritoriul ei canonic de sute de ani,dar Chiril n-are ce cauta pe pamantul nostru

   Comentariu de Alex — 28/07/2011 @ 11:28 | Răspunde

   • Oare? Chiril nu are ce căuta… atîta timp cît Mitr.Moldovei este subordonată CANONIC Patr.Rusiei, are tot dreptul să o fac, ba şi mai mult este obligat să o facă, la fel cum făceau patriarhii Constantinopolului vizitînd România atunci cînd aceasta era subordonată acestei Patriarhii. Patriarhia română nu are nici un drept asupra acestui teritoriu… cu toate că nu am nimic împotrivă… dar de ce nu ar veni şi Patriarhul României în acelaşi timp? De ce nu şi-a manifestat acest interes? Oare nu era primit în duhul dragostei creştine? Poate vizita lui era considerată de Moscova, ce fiind ne-la-locul ei dar… vizita Patr.României ar fi posibilă doar cu permisiunea Patriarhiei Moscovei, pt. cît de naivi nu ar fi cei din Ro, ei ştiu că este un teritoriu care nu le aparţine canonic.

    Comentariu de veaceslavv — 28/07/2011 @ 16:44 | Răspunde

 2. Şi referitor la titlu… pentru Filat e importantă orice vizită din exterior, atenţie Patriarhul nu vine la invitaţia lui Filat ci din propria iniţiativă… nu rămîne decît ca Patr.României să-şi manifeste şi el acest interes.

  Comentariu de veaceslavv — 28/07/2011 @ 16:46 | Răspunde

 3. Subordonarea a fost facuta ilegal si fortat .Patriarhia romana tot timpul si-a manifestat interesul si Patriarhul Teoctist a vrut sa vina aici,dar mereu i-au fost puse bete in roate de catre Patrirhia rusa,s-a ajuns si la excomunicare chiar,vezi pe internet.Popii rusi in afara de asta si ceilalti patriarhi sa -l excomunice pe cel roma,vezi prin internet.Dar in afara de asta erau amenintati tot timpul de kgb-iosti iar acum de fsb-isti ca vor incita la tulburari si ii spuneau ca siguranta Patriarhului va fi pusa in primejdie daca calca aici.Kirika vine cu scopul sa-si intareeasca pozitiile aici,in afara de asta se aud vorbe ca vrea sa-l scoata din post pe Cantareanu,toate astea sunt puse la cale de Episcopul Nicodim Vulpe :: Episcopia de Edineţ şi Briceni,un homosexual cu coarne dar nu preot,multa lume poate confirma ca este gay,chiar si propria lui familie,acuma fosta.

  Comentariu de Alex — 28/07/2011 @ 17:15 | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: