CUGET LIBER-blog public românesc!

11/06/2011

Pe 19 iunie Chişinăul va alege între Europa şi Rusia


Democraţia în Chişinău mai are o şansă. Votul din suburbii l-a propulsat, la limită, pe liberalul Dorin Chirtoacă în turul doi. Peste două săptămâni, el va concura cu comunistul Igor Dodon pentru funcţia de primar de Chişinău. Analiştii politici ancipează o competiţie electorală dură şi rezultate imprevizibile.

Comisia Electorală Centrală a anunţat că după procesarea a 99,33% din voturi în Chişinău, candidatul comunist la funcţia de primar al capitalei, Igor Dodon, a acumulat 48% din voturi, iar liberalul Dorin Chirtoacă – 46,5 la sută. Aceasta înseamnă că peste două săptămâni, în Chişinău, va avea loc turul doi al alegerilor pentru funcţia de primar. Analiştii politici spun că nici de această dată bătălia pentru capitală nu se va da pe terenul programelor economice, ci pe cel al politicii.

Publicistul Constantin Tănase scrie astăzi că şi în turul doi lupta nu se vada pentru Chişinău, ci pentru Moldova, „şi nu între Chirtoacă şi Dodon, ci între Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE) şi Partidul Comuniştilor care au în spatele lor, respectiv, Europa (România) şi Rusia”.

Potrivit lui Tănase, „la cel de-al doilea tur de scrutin din 19 iunie se vor confrunta două armate: PCRM, în frunte cu generalul Voronin (avand în spate Rusia), şi AIE în frunte cu liderii acesteia Vlad Filat, Marian Lupu şi Mihai Ghimpu (având în spate Europa), iar Chirtoacă şi Dodon vor fi doar nişte simboluri ale acestor armate. Cine va învinge pe 19 iunie – Rusia sau Europa? Aceasta este miza adevarată a turului doi”, mai scrie publicistul Tănase.

Rezultatele celui de-al doilea tur de scrutin sunt imprevizibile chiar dacă liderii alianţei de guvernare ar ieşi cu o poziţie consolidată privind oferirea suportului politic candidatului liberal.

Aceasta pentru că electoratul Partidului Democrat, bunăoară, înclină mai mult spre stânga decât spre doctrina liberală împărtăşită de Dorin Chirtoacă. Liderul PLDM, premierul Vlad Filat, a anunţat că în turul doi, liberal-democraţii vor fi alături de candidatul liberal Dorin Chirtoacă:

„Noi vom fi în continuare împreună cu Dorin Chirtoacă. Vom munci alături de echipa PL ca să câştigăm Primăria municipiului Chişinău. Eu vreau ca noi să ne concentrăm în turul doi pe voturile pe care nu am reuşit să le aducem la urnele de vot. Să ne concentrăm pe acei alegători care trebuie să facă diferenţa. Asupra acestui obiectiv ne vom concentra toţi”.

Potrivit unor observatori independenţi, voturile care au mers în primul tur spre candidatul PD Valentina Buliga şi independentul Mihai Godea în turul doi , se vor îndrepta către Dorin Chirtoacă numai dacă liderii AIE vor avea un mesaj comun şi clar.

Autor: Vitalie Călugăreanu

Anunțuri

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: