CUGET LIBER-blog public românesc!

31/05/2011

Ultima „bătălie” între democraţie şi comunism


Până la alegerile locale generale din Republica Moldova au mai rămas puţine zile. Confruntarea se dă între partidele liberal-democrate aflate la guvernare şi Partidul Comuniştilor dornic de revanşă. Miza alegerilor este fotoliul de primar de Chişinău privit ca o trambulină în politica mare. Care sunt intenţiile de vot?

Deşi partidele din coaliţia de guvernare nu au reuşit să identifice candidaţi comuni la funcţiile de primari nici măcar în Chişinău, electoratul cu viziuni democratice s-a orientat spre candidaţii cu şanse. Sondajele de opinie arată că în capitală electoratul s-a unit în jurul a doi candidaţi la funcţia de primar: liberalul Dorin Chirtoacă şi comunistul Igor Dodon.

Potrivit sondajului „Barometrul de opinie publică”, prezentat ieri de Institutul de Politici Publice (IPP) de la Chişinău, la alegerile de duminică Dorin Chirtoacă va acumula 39% din voturi, iar candidatul comunist Igor Dodon 26%. În aceste condiţii, peste două săptămâni, va avea loc turul doi de scrutin, iar potrivit analiştilor, şansele celor doi candidaţi ar fi aproape identice.

În ceea ce priveşte intenţiile de vot la nivel naţional, sondajul IPP indică o continuă scădere a popularităţii Partidului Comuniştilor. Dacă la ultimele alegeri parlamentare anticipate din 28 noiembrie 2010 comuniştii au acumulat 39,3 la sută din sufragii, acum sondajul îi creditează cu doar 27 la sută. Chiar şi aşa, PCRM va aduna cea mai mare cotă de electorat, deoarece bazinul electoral al necomuniştilor se împarte între Partidul Liberal (PL), Partidul Liberal-Democrat (PLDM), Partidul Democrat (PD) şi câteva partide extraparlamentare.

Astfel, conform sondajului IPP, la alegerile de duminică PLDM va obţine 19% din voturi, PL – 13% şi PD – 11%. În total, partidele din actuala Alianţă pentru Integrare Europeană ar aduna cel puţin 43 la sută faţă de 27 la sută cât ar acumula comuniştii.

Sondajul IPP, care este unul de referinţă în Republica Moldova, mai scoate în evidenţă câteva tendinţe politice noi. În Chişinău, ancheta sociologică îl prezintă ca lider de încredere pe primarul Dorin Chirtoaca. Acesta îl depăşeşte chiar şi pe premierul Vlad Filat, lider PLDM întrucât 48% din respondenţi au spus că au încredere în Dorin Chirtoacă, iar 33% – în Vlad Filat.

La nivel naţional, Filat este politicianul care se bucură de cea mai mare încredere din partea electoratului, cu 37 la sută. Pe locul doi se situează actualul preşedinte interimar al Republicii Moldova, liderul PD, Marian Lupu, cu 34%, iar poziţia a treia o împart liberalul Dorin Chirtoaca şi comunistul Vladimir Voronin, cu câte 33 la sută.

Sondajul a măsurat şi opţiunea pro-europeană a moldovenilor. Astfel, 64 la sută din cetăţenii Republicii Moldova sunt gata să voteze mâine pentru aderarea ţării la UE şi doar 15% ar vota împotrivă. Cu toate acestea, 57% dintre moldoveni consideră că partenerul strategic al Moldovei trebuie să fie Federaţia Rusă, iar 62 la sută pledează pentru ca Moldova să rămână un stat neutru din punct de vedere militar. Pentru aderarea ţării la NATO se pronunţă doar 12 la sută din cei care au participat la sondaj.

Moldovenii au cea mai mare încredere în Biserică (82%) şi Presă (50%). Guvernul, Preşedinţia şi partidele politice apar la coada clasamentului privind nivelul de încredere al populaţiei în aceste instituţii.

Autor: Vitalie Călugăreanu, Deustche Welle, Chişinău

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat: