CUGET LIBER-blog public românesc!

31/03/2011

Flexibila Moscovă îşi pregăteşte capcanele pentru naivul Chişinău


Transnistria

După o pauză de aproape doi ani, în care despre soluţionarea diferendului transnistrean s-a discutat doar pe la emisiuni, subiectul revine pe agenda politică la Chişinău şi Moscova.

Aceasta după ce ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a pledat pentru ca Transnistriei să i se ofere un statut special în cadrul Republicii Moldova. Şeful administraţiei separatiste de la Tiraspol, Igor Smirnov, s-a arătat iritat de declaraţia oficialului rus.

Autorităţile Republicii Moldova şi-au exprimat în repetate rânduri disponibilitatea de a oferi regiunii transnistrene un statut special cu o largă autonomie internă, ca metodă de soluţionare definitivă a diferendului transnistrean.

În cadrul vizitei efectuate miercuri la Moscova, ministrul moldovean de Externe, Iurie Leancă, a reconfirmat această disponibilitate, iar omologul său rus Serghei Lavrov a spus că această idee ar putea fi luată ca bază pentru începerea negocierilor în vederea soluţionării diferendului.

Mai mult, şeful diplomaţiei ruse a menţionat că “Rusia este interesată în reciclarea cât mai rapidă a armamentului său din Transnistria pe teritoriul rus”, dar a precizat că„Rusia nu poate face uz de forţă pentru a obliga autorităţile de la Tiraspol să permită evacuarea muniţiilor”.

Într-un interviu apărut în ziarul moscovit „Nezavisimaia Gazeta”, şeful adminitraţiei separatiste de la Tiraspol, Igor Smirnov, a reacţionat agresiv la disponibilitatea Moscovei de a lăsa Transnistria în cadrul Moldovei integre.

„Independenţa Transnistriei nu poate fi subiect de discuţie şi orice derogare de la această realitate va fi exclusă din start”, a declarat Smirnov.

El a mai spus că nici un cartuş din depozitele de la Cobasna nu va fi evacuat până la soluţionarea politică definitivă a problemei transnistrene. „Tot ce se află pe teritoriul Transnistriei este proprietatea poporului nostru. Muniţiile de asemenea”, a menţionat liderul transnistrean.

Potrivit specialiştilor ruşi, în depozitele de la Cobasna mai rămân 19.000 de tone de muniţii, pentru evacuarea cărora sunt necesare cel puţin 35 de garnituri de tren. Retragerea muniţiilor a fost stopată în 2003, după ce Chişinăul a refuzat semnarea„Memorandumului Kozak” care prevedea federalizarea Moldovei.

Acum Moscova pare să fi renunţat la ideea de federalizare a Moldovei, dar nu este clar deocamdată ce subânţelege Kremlinul prin oferta atribuirii unui statut special regiunii transnistrene în cadrul Moldovei reîntregite.

Toate iniţiativele ruseşti de soluţionare a diferendului transnistrean apărute până acum, de la „planul Primakov”, până la „Memorandumul Kozak” au fost fie capcane întinse Chişinăului, fie au urmărit scopul menţinerii prezenţei militare ruse în Republica Moldova: .

La întâlnirea cu Serghei Lavrov, ministrul moldovean de Externe, Iurie Leancă, a tatonat terenul ca să vadă dacă s-a schimbat în vreun fel poziţia Rusiei în privinţa prezenţei sale militare în Republica Moldova. Ministrul Leancă a declarat că misiunea rusească de pacificare şi-a îndeplinit pe deplin rolul şi că a venit timpul de a o substitui cu una civilă.

În acest context, ministrul rus, Lavrov, a spus că „depozitele de armament rusesc din Transnistria necesită o monitorizare constantă, deoarece o cantitate mare de muniţii foarte periculoase pot fi furate”.

Aceasta, a precizat el, justifică prezenţa militarilor ruşi în regiunea transnistreană. El a spus că există anumite etape destul de clare care trebuie urmate pentru a se ajunge la rechemarea militarilor, dar la ele se va ajunge numai prin negocieri.

La rândul său, Igor Smirnov a spus că Transnistria nu va accepta alţi pacificatori în regiune, în afară de cei ruşi. „Pacificatorii se vor afla în zona de securitate până când (nu) va fi exclus orice pericol de escaladare a conflictului. Noi nu putem fi siguri că Republica Moldova nu va utiliza iar forţa armată împotriva noastră”, a declarat Igor Smirnov.

Unii experţi cred că flexibilitatea de care a dat dovadă ministrul Lavrov la întâlnirea cu ministrul moldovean de Externe este rezultatul întrevederii dintre preşedintele rus, Dmitri Medvedev, şi cancelarul german, Angela Merkel.

Analiştii presupun că eforturile Uniunii Europene ce vizează Moldova s-ar putea încununa cu succes, punctul final fiind integrarea Republicii Moldova în UE împreună cu regiunea transnistreană.

Aceasta ar însemna, însă, în opinia lor, înlăturarea de la putere a liderului transnistrean, Igor Smirnov, care se pare că nu mai ascultă nici de Moscova, chiar dacă spune în continuare că „poporul transnistrean are viitor doar alături de Rusia”.

Autor: Vitalie Călugăreanu, Deutsche Welle Chişinău

Reclame

7 comentarii »

 1. Sper sa fie asa, Vitalie!
  http://de-motivare.blogspot.com/2010/12/rmn.html

  Comentariu de Sefu' — 31/03/2011 @ 15:16 | Răspunde

 2. bla-bla-bla bla si eu ce sa povestesc copiilor mei ca vor si ei sa stie si sa aiba o istorie ca si alti copii din alte tari. Am schitat despre asta chiar azi, asa ca o replica muribunda oficialilor –

  http://iziumsiplastilina.blogspot.com

  Comentariu de Un amator Profesional — 31/03/2011 @ 15:26 | Răspunde

 3. Moscova. Și tragi apa.

  Comentariu de Robintel — 31/03/2011 @ 16:02 | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: