CUGET LIBER-blog public românesc!

17/12/2010

Negocieri politice „ca în colhoz” la Chişinău

Filed under: mass-media,Opinii,Recomandări,Stiri — Alex @ 19:28
Tags: , , , , , ,

Autoritatea electorală din Republica Moldova a început astăzi renumărarea voturilor la alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie la solicitarea opoziţiei comuniste. Este puţin probabil, însă, ca scorul electoral să se schimbe, de aceea partidele necomuniste continuă negocierile pentru formarea unei alianţe de centru-dreapta.

„Păcat că se cheltuie banii fără noimă. Renumărarea voturilor cel mai probabil că va reconfirma scorul electoral”. Aşa a reacţionat preşedintele Comisiei Electorale Centrale din Moldova, Eugen Ştirbu, la hotărârea Curţii Constituţionale care a dispus renumărarea voturilor la insistenţa comuniştilor. Procedura va costa cea mai săracă ţară din Europa aproape 1 milion de euro. Cu aceşti bani, potrivit experţilor, puteau fi reparate 13 şcoli sau construită o grădiniţă de la zero.

Renumărarea voturilor nu-i împiedică, însă, pe liderii partidelor necomuniste intrate în Parlament să continue negocierile în vederea creării unei alianţe de centru-dreapta. Numai că negociatorii s-au împotmolit în partajarea funcţiilor şi nu ştiu cum să aleagă şeful statului. Mai exact – cum să atragă cele două voturi lipsă de la comunişti. Discuţiile de ieri dintre liderii PLDM, PD şi PL s-au încheiat fără rezultate palpabile. Nu s-a schimbat nici măcar tonalitatea discuţiilor şi nici epitetele pe care exponenţii celor trei partide şi le trimit reciproc prin intermediul presei. „Negocierile se desfăşoară mai dificil ca într-un colhoz”, susţine liderul PL, Mihai Ghimpu:

„Într-un colhoz este un preşedinte, dar în cazul nostru sunt trei preşedinţi cu viziuni diferite, cu strategii diferite, unul vrea să fie mai tare, mai mare, mai frumos, mai deştept. Dar noi suntem aşa cum ne-a dat Dumnezeu”.

Totuşi, după negocierile de marţi toţi cei trei lideri politici au anunţat că s-a mai făcut un pas spre reeditarea Alianţei pentru Integrare Europeană. Liderul PL, Mihai Ghimpu: „Noi am ajuns la înţelegerea că fiecare conştientizăm necesitatea unui echilibru în activitatea partidelor ca partide de guvernământ”.

Adică, aceasta ar însemna partajarea egală a funcţiilor guvernamentale – nu proporţional în funcţie de rezultatele obţinute la alegeri. Liderul PLDM, Vlad Filat, care s-a pronunţat anterior împotriva partajării egale a funcţiilor, a spus că rămâne pe poziţii. PLDM ar fi dispus totuşi să cedeze funcţia certă de premier în favoarea celei incerte de şef al statului şi spune că ar discuta cu unii deputaţi comunişti să voteze candidatura viitoarei alianţe liberal-democrate la funcţia de şef al statului: „Nu suntem în situaţia în care să cedăm ceva, dar nou nu vedem lucrurile ca fiind bătute în cuie. Să nu se înţeleagă cumva că noi ne batem pentru o funcţie sau alta”.

Liderii PL şi PD, Mihai Ghimpu şi Marian Lupu, par să se fi coalizat neoficial împotriva PLDM, pentru a determina formaţiunea politică a premierul Filat, care a obţinut la alegeri cu 20 şi, respectiv, 17 mandate de deputat mai mult decât PL şi PD (32 de mandate PLDM) să meargă la cedări consistente. Liderul PL Mihai Ghimpu a declarat într-o emisiune televizată că are o relaţie perfectă cu liderul PD Marian Lupu, în timp ce despre liderul PLDM, Vlad Filat, a spus că „acesta nu este om de echipă”. Ghimpu i-a reproşat lui Filat faptul că a amenajat săli de computere prin căminele studenţeşti din lotul de 500 de computere donate de China pentru Preşedinţie şi Parlament după ce cele două instituţii au fost devastate de protestatari la 7 aprilie 2009.

Întrebat dacă deputaţii PL ar vota un candidat la Preşedinţie propus de o eventuală alianţă de centru-stânga, formată din Partidul Comuniştilor şi PD, Ghimpu a răspuns:„Aceasta înseamnă să urc într-o maşină la volanul căreia stă Voronin. Eu cred că PL şi PLDM trebuie să atragem cu vorbele şi faptele noastre PD-ul – nu să-l respingem”.

Marţi, vicepreşedintele PD, Valeriu Lazăr, a declarat că deocamdată PD nu va înclina balanţa nici spre o alianţă cu liberalii, nici spre una cu comuniştii, iar astăzi preşedintele de onoare al acestei formaţiuni politice, Dumitru Diacov, a anunţat că PD ia o pauză de două zile atât în negocierile cu flancul stâng, cât şi cu cel de dreapta, „pentru a discuta în cadrul partidului unele chestiuni de ordin tehnic”.

Autor: Vitalie Călugăreanu
Redactor: Laurenţiu Diaconu-Colintineanu

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează gratuit un site web sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat: