CUGET LIBER-blog public românesc!

02/12/2010

WikiLeaks: Voronin i-a oferit lui Marian Lupu zece milioane de dolari în schimbul unei coaliţii


Liderul comunist Vladimir Voronin i-a propus lui Marian Lupu zece milioane de dolari pentru a încheia o alianţă politică în timpul crizei din 2009 din R.Moldova, se arată într-o notă diplomatică a ambasadei americane la Chişinău şi publicată de Le Monde în ediţia online.

La 8 septembrie 2009, ambasada americană la Chişinău raportează o întâlnire surprinzătoare între Marian Lupu, liderul Partidului Democrat, şi comunistul Vladimir Voronin, preşedintele în exerciţiu al ţării. Acesta din urmă l-a invitat pe Marian Lupu cu o zi înainte în propria locuinţă pentru a-i face o propunere: să formeze o coaliţie de centru-stânga cu el ca şef al statului şi Voronin preşedinte al Parlamentului.

Marian Lupu, care a plecat din PCRM în iunie 2009, a refuzat oferta. Voronin i-a propus atunci interlocutorului său cinci milioane de dolari, cu condiţia să accepte să se alăture PCRM, ofertă pe care acesta a refuzat-o din nou. Atunci, Voronin a venit cu o nouă propunere: i-a oferit zece milioane de dolari. Marian Lupu a formulat o contrapropuenre, sugerându-i lui Voronin să obţină cele opt voturi necesare pentru alegerea sa în Parlament, în schimbul imunităţii acordate lui şi familiei sale.

Această scenă i-a fost povestită ambasadorului american de Marian Lupu. Dar diplomatul a auzit şi o altă variantă de la Valdimir Voronin la 14 septembrie. Acesta a confirmat două întâlniri cu liderul Partidului Democrat şi propunerea sa reînnoită de coaliţie. „Potrivit lui Voroni, Lupu părea «pierdut», dar a declarat că nu poate accepta o asemenea ofertă”, povesteşte ambasadorul într-o notă publicată la 16 septembrie 2009.

Voronin nu a recunoscut verbal că i-a propus mită lui Lupu, dar la o întrebare a ambasadorului cu privire la discuţia avută, liderul comunist a râs zgomotos, a făcut grimase şi un gest cu degetele mari ridicate, ceea ce se traduce printr-o confirmare tăcută „că ştie că se ştie”. Voronin a apreciat că Lupu se află sub influenţa unei „puteri externe”, afirmă ambasada, dar fără să ştie dacă este vorba despre „Rusia, România sau Statele Unite”.

La 12 august, Marian Lupu a mers la Moscova, în cel mai mare secret şi tranzitând Budapesta, pentru a se supune unui examen foarte special, într-o cameră de hotel, condus de doi bărbaţi a căror identitate nu a dezvăluit-o americanilor.

Această întâlnire de două ore pare un interviu pentru angajare, în care a fost evaluat complet din punct de vedere psihologic şi politic, a povestit el ambasadorului american, care scrie la 14 august: „Lupu a fost supus unei serii de întrebări pentru a stabili poziţia sa în privinţa unor probleme cum ar fi imunitatea lui Voronin, neutralitatea R.Moldova şi şcolile rusofone din R.Moldova.

sursa:  http://www.mediafax.ro

Reclame

3 comentarii »

 1. Salut Alex, cum explici ca in dreptul sectiunii „Embassy Chisinau” se scrie despre Mongolia?

  http://cablegate.wikileaks.org/cable/2009/09/09CHISINAU694.html

  Comentariu de socolenco — 03/12/2010 @ 00:01 | Răspunde

  • Salut.
   Am vazut si eu,am cautat ieri toata ziua si n-am gasit nimic altceva,ma gandesc ca ori mai exista vreun site de a lui Wikileaks ,si noi n-am dat de el,posibil ca le publica mai intai in alta parte parte si dupa asta le transfera pe blog.Astept ,poate vor aparea azi,e interesant de undeau aflat cei din occident,ca atat le monde cat si http://www.guardian.co.uk/ sunt de prestigiu si nu si-ar permite sa scrie niste minciuni.

   Comentariu de Alex — 03/12/2010 @ 11:35 | Răspunde

   • M-am gandit inca la un lucru,poate cineva dintre astia,de la the guardian sau le monde ii furnizeaza informatii la astia de pe wikileaks ,au publicat dar au uitat sa publice pe blog :))))

    Comentariu de Alex — 03/12/2010 @ 11:38 | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: