CUGET LIBER-blog public românesc!

09/11/2010

Un „Tratat” ca o noua sarma ghimpata


„Tratatul între România şi Republica Moldova privind regimul frontierei de stat, colaborarea şi asistenţa mutuală în probleme de frontieră” era comparat de unul dintre studentii basarabeni prezenti la intalnirea cu Primul ministru Vlad Filat la Casa de Cultura a studentilor Grigore Preoteasa, cu o noua sarma ghimpata pusa intre romani, iar pe Barroso cu unul din comisarii sovietici veniti sa impuna Bucurestiului ordinele de la Moscova.

„Tratatul este un document modern, care se înscrie în categoria acordurilor-tip tehnice privind regimul frontierelor, care reglementează gestionarea frontierei comune şi cooperarea între autorităţile de frontieră din România şi Republica Moldova”, se arata intr-un comunicat al MAE, care incearca sa abureasca realitate, dar care nu explica de ce daca tot era vorba de „acordurile tip tehnice”, documentul semnat intre cele doua state romanesti nu a fost denumit „Acord” si nu „Tratat”, care are cu totul si cu totul alta semnificatie.

Îmi exprim satisfacţia pentru fluenţa cu care au decurs negocierile pentru acest document eminamente tehnic cu privire la regimul frontierei şi la regulile prin care vom gestiona împreună frontiera dintre statele noastre. Acest tratat completează un pachet de actualizare a cadrului juridic bilateral care conţine deja cincisprezece alte documente, printre care Tratatul privind Micul Trafic la Frontieră„, a declarat, cu această ocazie, Baconschi

Semnarea documentului dovedeşte că cele două Guverne antrenate împreună în acest proces de reformă şi de apropriere a Republicii Moldova de Uniunea Europeană pot colabora cu rezultate concrete. Poate că niciodată de când România a fost primul stat care a recunoscut independenţa şi suveranitatea Republicii Moldova şi până astăzi nu am reuşit să realizăm atât de multe lucruri într-un interval atât de scurt„, a subliniat Baconschi.

Semnarea acestui document confirmă, din nou, abordarea nouă pe care Republica Moldova o are asupra relaţiei bilaterale, care reafirmă poziţia  constantă a României de susţinere a statului vecin.

Si iata cum sunt vazute ordinele pe care Barroso le da Bucurestiului:

Sunt convins că declaraţiile de astăzi – de fermă încurajare – formulate de către preşedintele Comisiei Europene, domnul Barroso, nu pot decât să ne inspire în continuare pentru ca relaţia bilaterală să intre în mod ireversibil în această logică europeană. Ne dorim ca Republica Moldova să urmeze acest curs şi ne dorim ca această frontieră să se estompeze treptat – atunci când toate condiţiile vor fi îndeplinite – pentru a deveni o frontieră interioară a Uniunii Europene”, spune acelasi Teodor Baconschi.

La rândul său, primul-ministru Vlad Filat incearca si el aburirea realitatii incercand sa faca uitate cererile exprese ale coloanei a cincea rusesti  de la Chisinau de a fi semnat un asemnea document.

Acest document este semnat, evident, într-un context european şi urmează să aducă reglementări europene. Noi privim cu mare responsabilitate perioada următoare, având în vedere şi faptul că România urmează să facă parte, foarte curând, din spaţiul Schengen, deci administrarea la frontiera spaţiului Schengen presupune responsabilitate, asigurarea securităţii şi a unei administrări eficiente„, a declarat Filat.

sursa: http://www.rgnpress.ro/

Reclame

3 comentarii »

 1. A fost foarte previzibil.
  Sunt convins ca se făcea indiferent cine ar fi fost, inclusiv dacă era Voronin.
  Pe mine ma enervează ca nu spun adevărul în fata, asta e şi gata, se mănâncă însă atât de multa politichie greţoasă, ca cică de dorul comuniştilor l-au scos, sa nu aibă aia motive, haida de … miroase kilometric, o făceau indiferent cine era.

  Comentariu de xtall — 10/11/2010 @ 01:07 | Răspunde

  • Nu stiu ce spam ai scris stasnic dar a intrat la moderare comentariul tau 😀
   Eu sunt convins ca semnarea tratatului a fost o conditie impusa Bucurestiului pentru aderarea la spatiul Schengen,nu degeaba a batut drumul la Bucuresti nemtoaica de Merkel,sa-i spuna ea in persoana,ca Basescu demult a spus ca nu crede celor scrise prin ziare pana n-aude oficial.

   Comentariu de Alex — 10/11/2010 @ 11:43 | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: