CUGET LIBER-blog public românesc!

25/10/2010

Singura sansa reala a Basarabaiei sa intre sigur si rapid in UE ramane reunirea cu Romania


Doar Balcanii de Vest rămân în cărţi, iar R.Moldova primeşte drept consolare promisiunea liberalizării regimului de vize. Potrivit unui document elaborat de Polonia şi Suedia, UE nu va mai invita la negocieri de aderare nicio ţară din răsăritul continentului în următorii zece ani, scrie adevarul.ro. Astfel singura sansa reala de intrare in UE a celor trei milioane de romani basarabeni ramane reunirea cu Romania, transmite Romanian Global News.
Ministrul de Externe polonez, Radek Sikorski, şi omologul său suedez, Carl Bildt, au răspuns împreună unui chestionar transmis de comisarul pentru Extindere, Stefan Fuele, celor 27 de state membre UE. În vara acestui an, Fuele a trimis statelor membre un set de întrebări legat de relaţiile UE cu vecinii, una dintre acestea referindu-se la politica de extindere până în 2020.

Oprirea acestui proces în următoarea decadă, aşa cum recomandă documentul comun suedezo-polonez, este împărtăşită de majoritatea statelor UE. Exceţia de la acestă regulă o constituie Balcanii de Vest, care rămân în cărţile aderării. Celelalte aspirante la statutul de membru UE, între care Moldova, Serbia sau Ucraina, nu trebuie descurajate, urmând să primească alte compensaţii, cum ar fi ridicarea regimului de vize.

În cazul Moldovei, Comisia Europeană ar fi fost dispusă să urgenteze desfiinţarea vizelor, aşa cum a cerut în plenul Parlamentul European şi eurodeputata PPE Monica Macovei.

Moldova, fără vize?

Bruxelles-ul consideră că acordarea regimului de liberă circulaţie ar crea un avantaj coaliţiei pro-occidentale de la Chişinău, înainte de alegerile anticipate din 28 noiembrie. Miniştrii de Externe europeni, care se reunesc azi, la Luxemburg, sunt cei care ar trebui să ceară Comisiei elaborarea unui plan de acţiune pentru Moldova. Poziţia „celor 27″ nu este, însă, unitară în această privinţă, din cauza Franţei care a cerut garanţii suplimentare, între care aprobarea respectivului plan de către toate ţările membre UE.

Potrivit „EUobserver”, Franţa ar dori să menajeze Rusia, mai ales după summitul trilateral de la Deauville, când preşedintele Dmitri Medvedev a fost de acord, în premieră, cu condiţiile puse de UE în privinţa desfiinţări vizelor pentru cetăţenii ruşi. În viziunea Parisului, dar şi a Berlinului, o urgentare a acestei probleme în cazul Moldovei sau al Ucrainei ar putea zgândări sensibilitatea Moscovei, într-un moment în care statele mari ale UE caută să se apropie de Rusia.

Dezamăgitoare în acest sens a fost şi rezoluţia adoptată la 21octombrie, de către Parlamentul European. Documentul laudă „progresele Moldovei de la momentul începerii negocierilor Acordului de asociere la UE”, dar atrage atenţia că integrarea Moldovei depinde de soluţionarea problemei Transnistriei.

Termenii documentului elaborat de şefii diplomaţiilor Poloniei şi Suediei, Radek Sikorski şi Carl Bildt, referitor la politica de extindere, este de-a dreptul descurajator pentru aspirantele la statutul de membre UE.

Astfel, cei doi diplomaţi notează că „Moldova, Ucraina, Georgia, Armenia, Azerbaidjan şi Belarus pot deveni cândva membre UE, spre deosebire de alte ţări din nordul Africii sau Orientul Mijlociu”. „Unele ţări de la graniţele UE sunt europene şi vor beneficia de un statut special, în acord cu tratatele, altele vor rămâne doar vecinele Europei şi atât”, concluzionează documentul.

Documentul polono-suedez răspunde în acest moment unui curent majoritar în UE. Majoritatea actorilor importanţi, în frunte cu Germania şi Franţa, sunt ostili continuării procesului de extindere a Uniunii, excepţie făcând Balcanii de Vest.

Reclame

4 comentarii »

 1. foarte corect analizat, si real, o spun si eu asta din interiorul UE cu studii de specialitate, pacat ca AIE minte populatia cu snoave, daca pe bune s-ar dori integrarea Moldovei in UE – unica solutie, si legala, si rapida, si mai putin anevoioasa, si rezultativa este unirea cu Romania, asa cum s-a unit Germania de est si automat a devenit membra UE, fara protocoale, fara acte, fara indentitati, legitimatii, etc. adevarul istoric poate rezolva multe, de ar fi cetatenii RM mai uniti, fara ambitii de buzunar, din asta ar castiga toti, indiferent de ce natie sunt: evrei, rusi, bulgari, gagauzi, romani – toti am simti ce e asta a trai omeneste!!!

  PS: ar fi fain sa se raspandeasca cumva aceasta idee

  Comentariu de ana — 25/10/2010 @ 21:13 | Răspunde

  • Cei care mint stiu ca multora le place sa fie amagiti ,dar cum ulciorul nu merge de multe ori la fantana,ma intreb cu ce vor amagi electoratul la urmatoarele alegeri.

   Comentariu de Alex — 26/10/2010 @ 00:15 | Răspunde

 2. mda… si totusi 4 ani dintr-o viata de om e foarte mult, am simtit pe pielea noastra cei 20 de ani de stagnare pe alocuri camuflata doar ca sa unga ochii populatiei. mesajul care trebuie raspandit trebuie sa fie bazat nu pe o unda emotionala, nationalista, dar pe una practica si contructiva cu accentuare pe beneficii si fapte concrete – potrivit expertilor in domeniu, UE nu se va mai extinde in urmatorii 10 ani, iar oamenii din MD nu mai pot sa astepte sa le treaca viata caci copiii lor cresc deja mari si vor un viitor decent, de aceea unica solutie sa fim in UE peste o noapte e votarea in Parlamentul RM aderarea RM la patria mama, dand vina pe adevarul istoric care e mai presus decat orice politica si interese. Odata fiind parte a UE, clanurile mafiotice isi vor strange oule 🙂 Da, va mai fi coruptie, da va mai fi saracie caci Roma nu s-a construit intr-o zi, insa pluralismul si transparenta va face ordine si va aduce omul cu grijile lui in prim plan – asigurarea medicala la standard european, reglementari in furnizarea medicamentelor, control de rigoare alementar in magazine, restaurante, beneficii sociale, sustinere statului in caz daca omul isi pierde serviciul si nu numai, si lista poate continua….

  Comentariu de ana — 26/10/2010 @ 12:51 | Răspunde

  • E un vis frumos Ana ce propui :),pentru asa ceva e necesar ca parlamentul sa fie format din 2 treimi de partide unioniste .Unirea se poate face si pe calea refendumului,ce e cu mult mai usor.Sunt necesare doar stringerea de semnaturi pentru a organiza acest referendum ,dar avand in vedere ca unirea e dorita numai undeva in jur de 20%,nu prea sunt sanse nici pe calea asta.Minimum sunt necesari vreo 5 ani pentru a convinge lumea.
   Eu cred ca nici peste 10 ani Moldova nu va fi invitata sa adere la UE.

   Comentariu de Alex — 26/10/2010 @ 19:28 | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: