CUGET LIBER-blog public românesc!

22/10/2010

România vorbeşte în Moldova cu vocea Uniunii Europene


Peste trei  zile, în cadrul reuniunii minştrilor de externe ai statelor membre UE, Republica Moldova ar putea primi planul de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize.

Din acel moment, Chişinăul va intra sub lupa experţilor europeni în materie de legislaţie euroconformă, iar peste 18 luni din momentul primirii planului, moldovenii vor putea circula fără vize în spaţiul comunitar.

Mesajul diplomaţilor europeni în legătură cu destinul european post-electoral al Republicii Moldova trebuie descifrat cu grijă. Şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Dirk Schuebel, a declarat că „Moldova nu va fi pusă în sertarul istoriei, chiar dacă la guvernare vor reveni comunişii”.

Declaraţia responsabilului european continuă, însă, după virgulă: „Momentan, Moldova se află pe calea cea bună spre integrarea europeană, iar relaţia pe care a avut-o Republica Moldova cu UE în ultimul an a fost ca o lună de miere”, a precizat Dirk Schuebel.

Analiştii politici au sesizat că ceea ce nu pot spune cu text deschis diplomaţii europeni – spun, fără ocolişuri, oficialităţile române. Preşedintele României, Traian Băsescu, s-a referit, într-un interviu televizat, difuzat pe 17 octombrie, la susţinerea plenară a Alianţei pentru Integrare Europeană ca forţă capabilă să apropie Republica Moldova de UE.

Acelaşi deziderat a fost susţinut la sfârşitul lunii septembrie şi de către şeful diplomaţiei române, Teodor Baconschi. El a îndemnat atunci liderii alianţei de guvernare să lanseze un mesaj din care „oamenii să înţeleagă că Alianţa pentru Integrare Europeană este cel mai bun vehicul politic pe care îl au moldovenii, pentru ca viaţa lor să se îmbunătăţească într-o perioadă cât mai scurtă”.

În declaraţia făcută zilele acestea, şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Dirk Schuebel, a menţionat că în ultima vreme „România îşi joacă foarte bine rolul de interfaţă în relaţia Moldovei cu UE”, dar a precizat că aceasta nu înseamnă că Republica Moldova nu poate avea conexiuni strânse şi cu alte state din UE.

Diplomatul european a menţionat că, în prima jumătate a lunii noiembrie, Chişinăul va primi prima tranşă în valoare de 50 milioane de euro din grantul de 90 de milioane acordat de Uniunea Europeană pentru susţinerea bugetului Republicii Moldova.

În plus, pentru a impulsiona procedura de liberalizare a regimului de vize pentru moldoveni, UE a organizat un concurs pentru procurarea echipamentului necesar editării paşapoartelor biometrice, care vor fi obligatorii şi pentru cetăţenii Republicii Moldova începând cu 1 ianuarie 2011. Echipamentul va fi transmis în curând autorităţilor de la Chişinău.

În privinţa diferendului transnistrean, Dirk Schuebel a spus că această chestiune va fi inclusă pe agenda reuniunii OSCE de la Astana din decembrie şi a precizat că există premise pentru deblocarea negocierilor oficiale în fomatul 5+2. El a calificat drept „o realizare importantă” reluarea circulaţiei trenului Chişinău-Odesa prin Tiraspol, precum şi discuţiile de reluare a conexiunii telefonice dintre cele două maluri ale Nistrului.

Autor: Vitalie Călugăreanu, Deutsche Welle Chişinău
Redactor: Ovidiu Suciu

Reclame

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: