CUGET LIBER-blog public românesc!

06/10/2010

Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie îşi modifică programul de lucru cu publicul


Începând cu data de 18 octombrie 2010, programul cu publicul la sediile Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie se va desfăşura astfel:

1) La sediul central din Bucureştistrada Smârdan nr.3, sector 3, în ziua de miercuri a fiecărei săptămâni, de la ora 9,00 la ora 15,00 pentru depunerea cererilor de acordare, redobândire şi renunţare la cetăţenia română, precum şi a sesizărilor de retragere a cetăţeniei române.

a) Cererile de acordare, redobândire şi renunţare la cetăţenia română se depun personal sau, în cazuri temeinic justificate, prin mandatar cu procură specială  şi autentică.

Reprezentarea prin mandatar cu procură specială şi autentică în vederea depunerii cererilor de acordare, redobândire şi renunţare la cetăţenia română va fi permisă numai în cazul în care mandantul este o persoană în vârstă sau se află într-o situaţie medicală cu caracter permanent care determină imposibilitatea deplasării la sediul instituţiei, fapt dovedit cu acte medicale care vor însoţi procura.

Capacitatea organizatorică a Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie de la această dată permite înregistrarea în cadrul programului cu publicul a maximum 700 de cereri de acordare, redobândire şi renunţare la cetăţenia română.

b)Pentru înregistrarea petiţiilor adresate Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie şi a înscrisurilor în completarea dosarelor de acordare, redobândire, renunţare şi retragere a cetăţeniei române, programul cu publicul se va desfăşura astfel:

 • PETENŢI ŞI MANDATARI: în zilele de LUNI ŞI MIERCURI între orele 9.00-16.00
 • AVOCAŢI: în zilele de MARŢI ŞI JOI între orele 09.00-16.00


Reprezentarea prin mandatar cu procură specială şi autentică în vederea depunerii actelor solicitate de către Comisia pentru Cetăţenie pentru completarea dosarelor de acordare, redobândire, renunţare şi retragere a cetăţeniei române şi a petiţiilor adresate Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie, va fi permisă numai în următoarele condiţii:

– mandatarul este soţul/soţia sau rudă până la gradul IV inclusiv cu mandantul,
– mandantul se află în imposibilitate medicală de a se deplasa, fapt dovedit cu acte medicale care vor însoţi procura.

2) La birourile teritoriale din Iaşi, str. Anastasie Panu, nr. 60, parter, Iaşi, jud. Iaşi (sediul Prefecturii Iaşi), Timişoara, str.Paris, nr.2A, et.1, camera 10, Timişoara, jud. Timiş, Galaţi, str. Portului, nr.20, parter, Galaţi, jud. Galaţi, Suceava, str. Ştefan cel Mare, nr. 36, intrarea D, camera 12, parter, Suceava, jud. Suceava (sediul Prefecturii Suceava) şi Cluj, Piaţa Ştefan cel Mare nr.4, parter, camera 2S, Cluj-Napoca, jud. Cluj, de luni până vineri, de la ora 9,00 la ora 17,00, numai pentru depunerea cererilor de redobândire formulate de foştii cetăţeni români care au dobândit cetăţenia română prin naştere sau adopţie şi au pierdut-o din motive neimputabile lor sau le-a fost retrasa fără voia lor (art. 10 indice 1 din legea cetăţeniei române).

La birourile teritoriale cererile de redobândire a cetăţeniei române se depun personal.

Capacitatea organizatorică a birourilor teritoriale din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie de la această dată permite înregistrarea în cadrul programului cu publicul a maximum 100 de cereri de redobândire a cetăţeniei române pe zi, la fiecare dintre cele 5 birouri teritoriale.

Programul de audienţe al Preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie se desfăşoară în fiecare zi de miercuri între orele 13 şi 15 pentru probleme deosebite. Programarea la audienţă se va face în baza unei cereri prealabile care va cuprinde şi un număr de telefon de contact la care un funcţionar al Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie va comunica solicitantului ziua şi ora audienţei în cazul în care aceasta a fost aprobată.

Petenţii care au dosare de redobândire a cetăţeniei române conform art. 10 indice 1 (Rep. Moldova / Ucraina) depuse în anul 2003 sunt rugaţi să comunice Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie actuala adresă de corespondenţă, în cazul în care aceasta s-a schimbat de la momentul depunerii dosarului.

Reclame

9 comentarii »

 1. si care este diferenta? ca nu o observ

  Comentariu de marin — 07/10/2010 @ 09:46 | Răspunde

 2. Compara-l cu programul vechi si vei observa

  Comentariu de Alex — 07/10/2010 @ 12:11 | Răspunde

 3. Mie mi se pare cam aceeaşi Mărie, cu altă pălărie, vorbe.
  Sunt curios să vad când vor rezolva cererile depuse in teritoriu, e balamuc şi mai mare ptr. ca actele se plimba mult mai mult. Ei doar le primesc, de făcut nu fac absolut nimic altceva decât să le trimită la Buc. Daca e să fie greşit ceva in actele cuiva, pai il mănâncă sf aşteaptă pe pana ajung alea la Buc să le verifice şi iar să ii comunice ca ..nu sunt actele ok 🙂 e mult mai lung drumul.

  Comentariu de xtall — 20/10/2010 @ 23:14 | Răspunde

  • Salut.Asa e dupa cum scrii,dar dupa cum merg treburile pe aici,eu asi mari termenele pana la o suta de ani .

   Comentariu de Alex — 20/10/2010 @ 23:59 | Răspunde

   • Mi se pare vrajeala, s-au mărit şi termenele de transcriere la acte, trebuie să aştepţi minim 3 luni(dupa ce le depui, nu după ce ai primit cetăţenia). Astea puteau lejer să se facă local, in fiecare localitate ca nu-i mare sfârâială, si e chiar culmea ca ele se fac local pentru străinii ce au obţinut cetăţenia, nu difera absolut nimic, … dar nu si ptr voi, pentru voi trebuie musai la Bucureşti să călăreşti pe acolo şi să pierzi vremea de aiurea.
    Nevasta-mea n-a luat nici acum cetăţenia 😀 deşi legal, după certificatul ala de cetăţenie o are de mai bine de jumătate de an, dar acte „reale” din părţi.

    Comentariu de xtall — 21/10/2010 @ 01:39 | Răspunde

    • Cred ca un motiv de ce se intampla asa sunt si presiunile din partea UE,au auzit doar ce galagie au facut unii ,se tem ca Romania va inghiti Basarabia 🙂

     Comentariu de Alex — 21/10/2010 @ 23:52 | Răspunde

     • 🙂 ntz
      Nu are nici o treaba, e modul de munca tipica care se prestează pe aici.
      Daca ar fi făcut la presiunile UE făceau cu totul altceva, ar fi trebuit să demonstreze pe fata ca răspund la cerinţele lor, şi ar fi făcut-o numai prin legislaţie, numai asa puteau demonstra ca şi fac, legal-oficial-pus in aplicare.
      Dar nu e vorba nici pe departe de cerinţe din partea UE, nu exista asa ceva.
      De aia pe mine nu ma încălzeşte cu absolut nimic ca s-ar fi modificat programul.
      Oau s-a modificat, … şi ? , am mai văzut de astea de mi s-a acrit.
      Nişte afişări pompoase fără valoare, procesul in sine cat o fi el de mare sau mic, (refer la nr. de persoane la care se acorda) nici măcar nu s-a simplificat, deloc, pe vorbe şi hârtie arata nemaipomenit dar in realitate..
      Ce pretenţii poţi să mai ai atunci la altceva ? sau să mai crezi ceva? dacă asa cum e, nici măcar asta nu se simplifica deşi e foarte lesne de făcut, ti-am zis la cei ce obţin cetăţenia transcrierile se fac in absolut orice oraş, la birourile de stare civila, şi fac alea asa ceva de când hăul, şi nu durează cu lunile sau anii, 2-3 sapt. maxim. Ce treaba să aibă UE acolo când e vorba pur şi simplu de nişte servicii ?

      Comentariu de xtall — 22/10/2010 @ 00:57 | Răspunde

 4. Pai ma gandeam si eu ca nu doresc sa faca totul prea repede ca sa nu bata la ocHi treaba,ca daca faceau totul cum scrii tu ca actele se transcriu in doua -trei saptamani,intr-un an-doi toti cetatenii din RM vor avea cetatenia RO 🙂

  Comentariu de Alex — 22/10/2010 @ 12:17 | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: