Geneza problemelor la exportul produselor moldovenești pe piața rusă are o conotație politică. A confirmat-o și ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, care după o vizită la Moscova, declară că îi înțelege pe ruși.
„Au fost niște declarații foarte sensibile pentru Rusia. Sărbătoarea de 9 mai este un lucru sfânt pentru ei, se pune la îndoială rolul Uniunii Sovetice, îi numește ocupanți – sunt niște lucruri sfinte la care ei reacționează foarte bolnăvicios. Și eu îi înțeleg. Dacă nu ne place această situație, nu aveam decât să ne supărăm pe ei, să nu le vindem fructe, legume, vin și să nu cumpărăm de la ei gaze naturale”, a spus Valeriu Lazăr.
Ministrul moldovean chiar l-a lăudat pe șeful Serviciului sanitar rus „Rospotrebnadzor”, Ghenadi Onișcenco. „Mi-a plăcut! Este o personalitate foarte puternică și este un mare patriot. Poate să nu ne placă unele declarații ale sale, dar am observat că are o dorință de a ne ajuta împreună să facem regulă în infrastructura calității aici în Moldova”.
Pe de altă parte, ministrul Economiei a remarcat că avem nevoie de un partener politic care nu se aruncă dintr-o extremitate în alta, iar în relațiile economice cu Rusia, Republica Moldova trebuie să aibă o atitudine foarte pragmatică și cu demnitate.
„Trebuie să avem relații politice bune și să investim mai mult în infrastructura calității, pentru că în ultimii ani Rusia a investit enorm în laboratoarele sale, iar acum apare un handicap al Republicii Moldova. Nu putem învinui pe nimeni, mai ales că în normele lor este scris clar că acel dibutilftalat nu trebuie să se conțină în produsele alimentare. Putem să ne dăm de-adura, dar n-o să avem nicio șansă, dacă nu lucrăm asupra calității”, a explicat ministrul.
Totodată, Valeriu Lazăr a venit destul de optimist după vizita sa la Moscova. „Am reușit să readucem Moldova pe agenda principalilor responsabili din Rusia, pentru că ei au multe alte preocupări mult mai importante. Am primit semnale putrenice că dacă reușim să consolidăm acel cadru de verificare a calității, în timpul apropiat Rusia va permite deschiderea unui nou terminal pentru vinificatori la Sankt Petersburg”, a anunțat ministrul moldovean.
Potrivit lui, la moment nu există niciun embargo pentru vinurile moldovenești, iar din zi în zi „Rospotrebnadzor” are tot mai puține pretenții.
Potrivit ultimelor date, peste un milion de litri de vin molovenesc a fost rebutat de Rospotrebnadzor, invocându-se un conținut ridicat de dibutilftalat. Anterior, autoritățile moldovenești au declarat că o astfel de pretenţie a Serviciului rus este înaintată pentru prima dată faţă de vinurile moldoveneşti.
sursa: jurnal.md
Material interesant, felicitari. Ca sa nu se ajunga la embargou-ri de la „Rospotrebnadzor” ar trebui ca si dl.Lazar + restul Guvernului sa verifice productia aici pe loc. Nu sa plinga de jale.
Comentariu de Tenace — 21/09/2010 @ 21:04 |