CUGET LIBER-blog public românesc!

20/08/2010

Basarabia, osul care i-a ramas in gat Rusiei in relatia cu Romania


Declaratia recenta facuta de şeful comisiei pentru afaceri externe a Dumei ruse, Konstantin Kosacev cum ca „România are relaţii diplomatice complicate cu restul lumii din cauza Republicii Moldova…”, arata adevarata problema care macina relatiile ruso-romane.
Rusia vrea cu orice pret, utililizand viitoarele alegeri din Basarabia, sa revina in forta la Chisinau.

Declaratiile oficialilor rusi, dublate de operatiunile antiromanesti din presa occidentala dar si operatiunea „Grecu”, demonstreaza, fara echivoc, razboiul deschis care exista in acest moment intre Rusia si Romania.

Rusia ajutata de agentii sai de la Chisinau, vrea intoarcerea in trecut si continuarea „moldovenizarii” staliniste a celor trei milioane de romani de dincolo de Prut.
Romania, la randul sau si in mod legitim, vrea aducerea acasa, in spatiul romanesc si european, a Basarabiei si a romanilor de acolo.

Intalnirile recente ale lui Traian Basescu cu Mihai Ghimpu si cu Vlad Filat  arata interesul major si legitim al Bucurestiului. Ramane de vazut daca discutiile vor aduce si solutii, sau daca interlocutorii se vor tine de cuvant.
La fel de hotarate sunt si semnalele Moscovei. Amenintarile Externelor de la Moscova, ca urmare a raspunsului dat de Romania operatiunii „Grecu”, orchestrata de FSB, dar si declaratiile usor isterice ale şefului comisiei pentru afaceri externe a Dumei ruse, Konstantin Kosacev, arata determinarea Rusiei de a pune din nou piciorul pe grumazul Basarabiei.

Declaratia lui Kosacev citata de Newsin, demonstreaza clar ce o doare pe Rusia : „România are relaţii diplomatice complicate cu restul lumii din cauza Republicii Moldova, pe care România, cel puţin prin actualul ei preşedinte, nu o consideră un stat suveran şi nici măcar nu a trecut la recunoaşterea formală a graniţei dintre România şi RM, în ciuda faptului că formal este vorba despre graniţa externă a UE, nu numai graniţa naţională a României”.

Declaratia arata si faptul ca Moscova are la Chisinau, chiar in Alianta pentru Integrare Europeana, o intreaga coloana a cincea care cerea cu putin timp in urma, exact ce il doare acum pe Kosacev, adica semnarea unui tratat de frontiera! Este deajuns sa privesti in urma si sa constati cine din AIE era preocupat si invoca respectivul tratat, pentru a face o lista cu acea coloana a cincea.

Parca pentru a confirma ca Rusia a fost in spatele campaniei de presa privind acordarea cetateniei romane basarabenilor, Kosacev invoca faptul ca România are acum o serie de probleme cu partenerii ei din UE, legate de faptul că România contribuie acum într-o proporţie foarte mare la migraţia ilegală.
„În afară de rromi, este vorba și de reprezentanţii altor popoare, care preferă să se mute în România în număr mare pentru a fi mai aproape de Occident”, constata oficialul rus, referindu-se la acordarea cetăţeniei române locuitorilor din Basarabia.

Cert este ca dincolo de Prut se va juca soarta a trei milioane de romani, iar Romania nu are dreptul sa piarda. Va trebui sa-si utilizeze toate atuurile date de faptul ca este membru al UE si NATO, dar cu siguranta va trebui sa-si mobilizeze exemplar propriile resurse.
Vom vedea daca va reusi cu atat mai mult cu cat loviturile Rusiei se vor resimti atat la Chisinau si la Bucuresti dar si la Berlin sau Bruxelles.
Eugen Popescu

http://www.rgnpress.ro/

Reclame

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: