CUGET LIBER-blog public românesc!

18/08/2010

Vlad Plahotniuc,oligarh prorus de la Chisinau incearca sa puna calus presei de peste Prut


Vladimir Plahotniuc

Scandalul  de la Chisinau, în jurul omului de afaceri  pro rus Vlad Plahotniuc, a apărut după acuzațiile dure lansate de fostul consilier prezidențial Sergiu Mocanu. Acesta l-a acuzat pe Vladimir Plahotniuc de faptul că ar coordona din umbră parti ale Politiei, Procuratura Generală și instanțele de judecată, inclusiv că și-ar fi însușit ilegal mai multe afaceri, printre care Carmez, Gemenii, Codru, Victoriabank, scrie Unimedia, preluata de Romanian Global News.
Ulterior, lui Sergiu Mocanu i s-au alăturat și alți oameni de afaceri, printre care Anatol Câșlaru, directorul Carmez, Ilie Rotaru, fost director al SA „Gemenii”, dar și Victor și Viorel Țopa, foști parteneri de afaceri cu Vladimir Plahotniuc la VictoriaBank. Acești oameni de afaceri l-au acuzat pe Plahotniuc de preluare ilegală a afacerilor.

Abuzul de putere economică, un pericol pentru libertatea de exprimare

La randul sau Uniunea Jurnaliştilor din Moldova(UJM) este îngrijorată de ameninţările la adresa presei, proferate de omul de afaceri Vlad Plahotniuc, transmite Romanian Global News. “Recent, el a lăsat să se întrevadă că va chema în instanţă mijloacele mass-media care vor reflecta scandalul iscat în ultimul timp în legătură cu acuzaţiile pe care i le-au adus o serie de politicieni şi oameni de afaceri din Republica Moldova”, se arata intr-un comunicat al UJM.

“Dl Plahotniuc are dreptul, bineînţeles, să acţioneze în judecată pe oricine crede de cuviinţă. Totuşi, contextul şi modul în care pune problema, demonstrează că el caută să intimideze redacţiile şi reporterii care vor scrie despre dezvăluirile pe care le fac unii dintre oponenţii săi. „De azi voi fi nevoit să atac în justiţie şi pe cei care vor promova informaţiile de acest gen. Nu mă refer doar la presă”, a declarat Plahotniuc într-o conferinţă de presă.

Omul de afaceri atenţionează de fapt că-i va deferi justiţiei şi le va cere despăgubiri de milioane jurnaliştilor nu neapărat pentru critica la adresa sa, ci pentru simplu motiv că vor furniza informaţii care nu vor fi pe placul său. Astfel, Vlad Plahotniuc exercită presiuni asupra mass-media prin ameninţarea cu răfuiala instanţelor judecătoreşti, care, lasă să se înţeleagă, i-ar aparţine şi acestea. El le sugerează instituţiilor media că vor avea de suferit în cazul în care nu vor înceta să scrie despre informaţiile sau opiniile ce aparţin adversarilor săi.

Cazul se constituie, în fond,  într-un extrem de periculos  abuz de putere economică. Este vorba, de fapt, de un şantaj nedisimulat îndreptat împotriva presei libere. La mijloc e o încercare a omului de a afaceri de a profita de averea şi starea sa socială pentru a închide gura jurnaliştilor, de a-şi aroga privilegiul ilegal şi neconstituţional de a se sustrage criticii şi de a suprima orice informaţie de presă considerată indezirabilă.  Dezvoltarea şi consolidarea democraţiei şi statului de drept sunt imposibile fără libertatea de exprimare.

Satisfacerea nevoii naturale a omului de a şti, de a fi informat despre situaţia şi activităţile clasei politice, VIP-urilor şi lumii afacerilor este indispensabilă pentru buna funcţionare a statului de drept şi a societăţii deschise. Privită din acest unghi, mass-media este o reprezentantă a publicului, un instrument de monitorizare a evenimentelor şi a puterii.
Orice tentativă a unor personae influente de a împiedica presa să-şi facă datoria sub pretextul defăimării nu este altceva decât o acţiune distructivă de sabotare a mecanismelor democraţiei pluraliste.
Cetăţenii antrenaţi în activităţi de notorietate publică trezesc constant interesul societăţii. Viaţa, ideile şi activitatea lor se constituie adesea din oficiu în evenimente de presă pe care jurnaliştii sunt datori să le oglindească. Iată de ce persoanele publice, în mod normal, nu trebuie sa acţioneze în instanţă presa pe motiv ca aceasta inserează nişte informaţii critice.
Dacă acceptă jocul democratic şi dreptul omului de a supraveghea, prin intermediul mass-media, actul guvernării şi comportamentul elitelor sociale, celebrităţile, mai cu seamă cele din sfera politicului şi afacerilor, ar urma să se debaraseze de deprinderea de a depune cereri de chemare în judecată împotriva ziarelor, posturilor de radio şi canalelor de televiziune care îi critică.

Reiterând faptul că libertatea presei şi cuvântului sunt esenţiale într-o societate deschisă şi un instrument obligatoriu pentru funcţionarea democraţiei reprezentative, prin care individul îşi exercită dreptul de a căuta, primi şi răspândi informaţii, Uniunea Jurnaliştilor din Moldova îl îndeamnă pe omul de afaceri Vlad Plahotniuc să renunţe la încercările de a intimida mass-media prin instanţele judecătoreşti.

Totodată, UJM atrage atenţia breslei şi opiniei publice asupra faptului că, în condiţiile Republicii Moldova, dincolo de cenzură şi alte ingerinţe politice, un pericol enorm pentru mass-media îl constituie abuzul de putere financiar-economică a capitalului privat care riscă să afecteze libertatea de exprimare, să conducă la trunchierea sau deturnarea informaţiilor de presă”, se arata in comunicatul semnat de UJM.

Reclame

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: