CUGET LIBER-blog public românesc!

20/07/2010

Traian Băsescu: Cum Dumnezeu nu-i observăm pe moldoveni când lucrează la negru, ci când vin legal în UE?


Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto

Şeful statului a fost întrebat de ziarişti cum comentează îngrijorarea ţărilor UE legată de faptul că cetăţeni moldoveni care obţin cetăţenie română se duc să lucreze în ţările Uniunii Europene.

Traian Băsescu a vrut, în prima fază, să ştie dacă „vreun guvern, vreun şef de stat, vreun parlament a manifestat îngrijorare” în acest sens. Comentariul şefului statului a fost legat apoi de cetăţenii moldoveni care stau în România şi de moldovenii care lucrează ilegal în ţările din UE.

„Aici nu am decât un răspuns: Să nu aibă grijă, că moldovenii care primesc cetăţenie stau în cea mai mare parte în România, în primul rând. În al doilea rând, în Uniunea Europeană sunt aproximativ un milion de moldoveni care lucrează ilegal, poate îi ajută cineva să legalizeze„, a spus Băsescu.

El a menţionat că România are o obligaţie „de sânge” în a-i sprijini pe moldoveni.

„Noi avem o obligaţie de sânge, să îi sprijinim. Dacă tot sunt în Uniunea Europeană şi lucrează, cum Dumnezeu nu-i îi observăm când lucrează la negru, dar îi observăm când vin legal?„, a adăugat şeful statului.

Presa occidentală a criticat de mai multe ori în ultima perioadă politica României faţă de R.Moldova. Preşedintele Traian Băsescu „păcăleşte” Uniunea Europeană, acordându-le paşapoarte româneşti la sute de mii de moldoveni care vor putea circula liber în spaţiul UE, a scris publicaţia italiană Il Giornale, notând că, fără să ştie, UE are neoficial 28 de state membre.

Marea Britanie ar putea primi un aflux de aproape un milion de cetăţeni moldoveni, care „au câştigat la loto” după ce România le-a oferit paşapoarte UE, a relatat, luni, la rândul său, Daily Express, cerând guvernului de la Londra să renunţe la sistemul social devenit „magnet” pentru imigranţi.

Publicaţia Der Spiegel a relatat săptămâna trecută că preşedintele Traian Băsescu intenţionează să le ofere cu generozitate sute de mii de paşapoarte româneşti locuitorilor din R.Moldova, astfel că aceştia ajung „pe uşa din spate” în paradisul economic al Uniunii Europene.

MAE a anunţat, vineri, într-un răspuns transmis MEDIAFAX ca răspuns la comentariul din Der Spiegel, că România nu face excepţie de la normele europene în materie de redobândire a cetăţeniei şi că, în primele patru luni ale anului 2010, MJ a soluţionat 10.846 de dosare de redobândire a cetăţeniei.

sursa: http://www.mediafax.ro

Reclame

Un comentariu »

 1. Basescu raspunde operatiunii informationale rusesti din presa occidentala

  De cateva zile asistam cum aricole de presa, trase la indigo, apar in ziare din Germania, Marea Britanie si Italia. In trei ziare ca sa fim corecti: Der Spigel, The Daily Telegraph si Il Giornale. Toate trei, conform unei minime analize de text, au folosit aceeasi sursa pentru a-si scrie articolele. Toate trei sunt indignate de faptul ca Romania acorda dreptul basarabenilor de a-si redobandi cetatenia romana furata prin Pactul Ribentropp – Molotov dar si prin aranjamentele ulterioare de la Yalta.
  Calul de bataie invocat de cele trei publicatii ar fi ca bietele lor tarisoare, in particular, si UE in general, vor fi invadate de cele trei milioane de basarabeni care ar primi cetatenie romana. Evident cele trei publicatii nu amintesc un cuvant despre sutele de mii de cetatenii pe care Marea Britanie, Germania si Italia le acorda anual pakistanezilor, indienilor, turcilor, kurzilor, marocanilor, albanezilor samd.

  De fapt cele trei publicatii, la o comanda banoasa, venita probabil de undeva din Est, invoca un fals motiv, pentru a pune presiune si a stopa un fenomen absolut natural, dar care deranjeaza profund interesele strategice ale Rusiei. Si anume reapropierea Basarabiei si basarabenilor de Tara de la care au fost rupti.

  Cele trei publicatii nu au fost decat pionii unei operatiuni informationale complexe pe care Rusia o desfasoara pentru a stopa revenirea Basarabiei si basarabenilor acasa. Operatiunea este vasta si va continua, parte a acesteia au fost inclusiv discutiile ruso-germane privind conflictul transnistrean si asa zisa retragere a trupelor de ocupatie ruse din Basarabia.

  La intrebarea tendentioasa a unei „antene” de la Bucuresti, (care incerca sa puna in spatele celor trei publicatii intreaga Uniune Europeana, sau state ale UE), Traian Baseascu a raspuns cu o intrebare, dorind sa stie, concret, ce state si ce lideri europeni s-au aratat ingrijorati de gestul Romaniei. La aceasta reactie a Presedintelui „antena” s-a fastacit si a dat-o la intors.

  Presedintele a raspuns, intr-o conferinta de presa tinuta ieri 20 iulie, ca „Moldovenii care primesc cetatenie stau in cea mai mare parte in Romania, in primul rand. In al doilea rand, in Uniunea Europeana sunt aproximativ un milion de moldoveni care lucreaza ilegal, poate ii ajuta cineva sa se legalizeze”, seful statului facand aluzie directa la faptul ca povestea este cusuta cu ata alba si ca daca statele UE ar avea o problema ar trebui in primul rand sa o solutioneze pe cea a celor care lucreaza ilegal si apoi sa se ingrijoreze de cei care vin legal.
  „Noi avem o obligatie de sange, sa ii sprijinim. Daca tot sunt in Uniunea Europeana si lucreaza, cum Dumnezeu nu ii observam cand lucreaza la negru, dar ii observam cand vin legal”, a spus Traian Basescu.
  Romanian Global News

  Comentariu de Alex — 21/07/2010 @ 13:22 | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: