CUGET LIBER-blog public românesc!

27/04/2010

JUDECĂTORII CURŢII CONSTITUŢIONALE VICTOR PUŞCAŞ, DUMITRU PULBERE ŞI LECŢIA DE „VERTICALITATE”


Politizarea Curţii Constituţionale din Republica Moldova este departe de a mai reprezenta un secret pentru mulţi dintre noi. Însuşi algoritmul de numire în funcţie a judecătorilor are menirea de a asigura un aşa-zis echilibru între interesele politice şi stabilitatea constituţională într-un stat.

Stabilitatea constituţională pe care o asigură Curtea Constituţională trebuie să fie dată de standardele şi calităţile profesionale care se impun în cazul judecătorilor acestei instituţii. Astfel, printre judecătorii Curţii Constituţionale se regăsesc personalităţi care s-au dedicat jurisprudenţei atingând apogeul justiţiei, într-un sens bun al cuvântului. Este vorba de personalităţi, care, în virtutea unor anumite circumstanţe, şi-au format convingeri şi principii clare şi bine stabilite, care nu pot fi răsturnate de tertipuri politice sau de slăbiciunile insuflate de viciile pământene.

Indiferent de convingeri, un profesionist, în adevăratul sens al cuvântului, care se respectă atât ca persoană dar şi funcţia sa face faţă oricăror provocări sau mai bine zis oricărui fel de tentaţii care se iveşte, mai ales atunci când vine vorba de conjunctura politică. Principialitatea unui judecător în conjunctură cu profesionalismul este întruchipată sub noţiunea de verticalitate a sa.

Şi dacă tot vorbim de verticalitate şi intransigenţă nu putem să nu pomenim numele preşedintelui Curţii Constituţionale din Republica Moldova, Dumitru PULBERE, cunoscut pentru afinitatea sa faţă de ideologia comunistă, sau pe cel al judecătorului Victor PUŞCAŞ, cunoscut în anumite cercuri ca lipsit de substanţă, nesigur şi uşor influenţabil. Verticalitatea nu are culoare politică, indiferent de convingeri.. Astfel că respectul se cuvine acelui judecător care şi-a putut dovedi scrupulozitatea şi justeţea în ciuda tumultoaselor provocări şi tentaţii la care a fost supus.

Ab initio, Dumitru PULBERE şi-a manifestat loialitatea faţă de forţele politice care l-au adus în funcţie, în timp ce Victor PUŞCAŞ a fost „adus” ca judecător la Curtea Constituţională de regimul comunist, datorită galanteriei şi generozităţii dnei Valeria ŞTIRBEŢ faţă de care dl Puşcaş manifestă cel puţin până acum o profundă antipatie.

După ce Puşcaş s-a văzut în fotoliul de judecător şi a mai obţinut şi funcţia de preşedinte al Curţii Constituţionale, în virtutea unor hazarduri greu de explicat, s-a întors cu spatele la cei care l-au adus în funcţie, declarându-se adeptul ideilor democrate, pentru ca, ulterior, să procedeze în favoarea propriului interes economic, şi folosind ca pretext susţinerea numitelor „valori democratice”.

Dumitru PULBERE nu are regalele lui PUŞCAŞ în justiţie. În schimb, el are substanţa şi verticalitatea de judecător, în timp ce Puşcaş la apusul carierei, încă nu îşi cunoaşte valoarea propriilor convingeri şi principii.

Cazul lui Puşcaş este mai grav chiar şi decât cel a lui Ion MURUIANU, care a jurat loialitate şi devotament banului şi acţiunile sale sunt previzibile, atunci când e evident că interesul comercial primează.

Se spune că incertitudinea şi conflictul intern a lui Puşcaş sunt provocate de influenţa astrală a zodiei lui Puşcaş. Nu ştim ce influenţă are asupra domnului judecător PUŞCAŞ faptul că face parte din zodia RAC (şi normal nu am vrea să îi ofensăm pe ceilalţi apartenenţi ai acestei zodii). În schimb, este cert că acesta asemenea , este foarte similar racului – mai mult înapoi decât înainte.

Imaginea reputaţiei „ireproşabile” a lui V. Puşcaş sau mai bine spus „iluzia Puşcaş” ar fi fost posibilă de salvat doar prin retragerea sa la timp din sistemul judiciar.

Păcatele lui V. Puşcaş au mai fost scoase la iveală şi de către Pavel JAVERDAN, care a fost nevoit să renunţe în a le pune pe tapet, din cauza unor incidente suspecte în urma cărora Pavel JAVERDAN s-a ales cu grave leziuni corporale.

În schimb istoria continuă să aşterne pe hârtie şi nu numai, ci să imprime şi în sufletele noastre, şirul dezvăluirilor lăsate de peniţa lui Pavel JAVERDAN care a mărturisit despre abuzurile comise de judecătorul Puşcaş de-a lungul carierei sale.

Ziua de 27 aprilie 2010 urmează să fie iar una de proslăvire a judecătorului judecătorul Puşcaş. Căci încă nu s-a încheiat.

Reclame

Un comentariu »

  1. „Dumitru PULBERE nu are regalele lui PUŞCAŞ în justiţie. În schimb, el are substanţa şi verticalitatea de judecător, în timp ce Puşcaş la apusul carierei, încă nu îşi cunoaşte valoarea propriilor convingeri şi principii.” – iată că şi D.Pulbere nu-şi cunoaşte valoarea propriilor convingeri şi principii, avand in vedere decizia CC privind „28 iunie”.

    Comentariu de nicRO — 14/07/2010 @ 09:19 | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: