CUGET LIBER-blog public românesc!

23/04/2010

Filat:” Vperiod , Za vlasty Sovetov”, Marinuta refuza participarea la parada de la Moscova.


„Duelul” între ministrul Apărării, Vitalie Marinută, şi premierul Vlad Filat continuă. Chiar dacă premierul Filat a solicitat ministrului să-l informeze când face astfel de declaraţii, Marinută a reiterat că Republica Moldova nu poate să participe de 9 mai la parada militară, organizată la Moscova, din motive tehnice şi financiare, scrie Jurnal.md, preluat de Romanian Global News.

„Ruşii au schimbat regulile de joc în timpul jocului, iar din acest motiv noi nu putem să participă cu militarii noştri la acest eveniment”, a declarat ministrul Marinuţă, ieri sera, în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră”, difuzată de postul de televiziune Jurnal TV.

„Federaţia Rusă a anunţat participarea Republicii Moldova la paradă pe 30 martie. Ne-au pus în situaţia să ne pregătim pentru acest eveniment într-o lună, ceea ce este imposibil”, a spus Marinuţa, care a precizat că armata rusă se pregăteşte de acest eveniment mai bine de trei luni.

Ministrul a menţionat că, iniţial, se preconiza ca la Moscova să fie organizată parada militară doar cu armata Federaţiei Ruse. „Solicitarea de a participa şi militarii Armatei Naţionale a apărut pe parcurs şi nu corespunde cu planul iniţial al oficialilor de la Kremlin, care au schimbat regulile în timpul jocului”, a comunicat Marinuţă.

Analistul politic, Igor Munteanu, la fel, este de părerea că participarea militarilor moldoveni la această paradă militară provoacă disensiuni în rândul populaţiei. „Dacă Moldova se consideră o ţară neutră, nu văd de ce ar trebui să participăm la această paradă. O bună parte a populaţiei de la noi a avut doar de suferit de pe urma acestui război, iar unii istorici înaintează cifra de câteva miliarde de lei pe care le-a avut de pierdut ţara noastră de pe urma regimului sovietic”, susţine Munteanu.

Potrivit expertului, lansând declaraţii de participare la parada de 9 mai, clasa politică de la noi urmăreşte anumite scopuri. Unii aşteaptă întrevederea cu premierul rus, Vladimir Putin, iar alţii vor să consolideze relaţiile cu această ţară. „Oricum ar fi, decizia de a participa la această paradă ca nişte umili, dezamăgeşte o bună parte din alegători, care au văzut în venirea la guvernarea a Alianţei pentru Integrare Europeană o schimbare a vectorului politic”, consideră analistul politic.

Fostul consilier prezidenţial, Sergiu Mocanu, crede că Federaţia Rusă încearcă să umilească Republica Moldova. „Pe teritoriul ţării noastre se află Armata a 14-a, iar în această situaţie nu văd cum ar putea să marşăluiască, aşa cum zice premierul Filat, cot la cot, două forţe militare pe care le putem considera beligerante”, susţine Mocanu. Acesta a mai adăugat că Uniunea Sovietică a creat în anii 60-70 o imagine glorioasă armatei sovietice, pe care actuala conducere de la Kremlin încearcă să o reînnoiască. „Dacă delegaţia ţării noastre se va deplasa la Moscova, atunci preşedintele interimar ar trebui să plece cu un mesaj din partea Chişinăului, prin care să puncteze care este semnificaţia acestei prezenţe”, opinează Mocanu.

Reclame

Un comentariu »

  1. jos Filat!

    Comentariu de Alex — 24/04/2010 @ 14:39 | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: