CUGET LIBER-blog public românesc!

25/03/2010

Mininistrul pro-rus al economiei Valeriu Lazar de la Chisinau santajeaza UE cu CSI

Filed under: Scandalos,Stiri — Alex @ 21:52
Tags: , , , , ,

Valeriu Lazar

In timp ce Uniunea Europeana acorda aproape 2 miliarde de euro Basarabiei la Bruxelles, un ministru pro-rus al guvernului Filat, ministru apartinand Partidului Democrat al lui Marian Lupu declara pentru hotnews.ro ca în cazul în care Uniunea Europeană nu va accepta o agendă de integrare ambiţioasă pentru Moldova, alternativa ar fi integrarea Moldovei într-o organizaţie regională pe baza CSI, al cărei motor să fie Rusia.

„Pentru mine e mult mai aproape perspectiva integrării europene, dar nu putem sta prea mult în anticamera UE, într-o zonă de aşteptare precum Parteneriatul Estic. Noi negociem acum şi Acordul de Asociere, dar nu e acordul pe care l-a avut România sau ţările care au mai aderat. Le spuneam cetăţenilor că vor avea regimul de vize pe care l-au avut şi românii, însă acum le spunem că vom avea un regim simplificat de vize”, susține Valeriu Lazăr.

Potrivit ministrului santajist Valeriu Lazar, oferta Federaţiei Ruse este una clară: ea constă în faptul că Rusia vede Comunitatea Statelor Independente ca pe o organizaţie regională, bazată pe interesele economice comune, iar Moldova, mai devreme sau mai târziu, trebuie să ia o decizie încotro merge.

„Noi avem toată voinţa politică de integrare europeană, dar, până la urmă, nu suntem nici noi naivi, înţelegem foarte bine procesele din UE şi nu cred că putem vorbi acum despre aderarea la UE. Mie acest lucru îmi este foarte clar. Momentan nu cred că este obiectivul nostru aderarea politico-administrativă la UE, nu este gata nici UE, nici Republica Moldova, cel puţin mesajele care vin din partea Bruxelles-ului asta înseamnă. Noi trebuie să ne ambiţionam să facem pe intern reformele necesare, să preluăm standardele europene şi vom continua cu aceeaşi ardoare şi aceeaşi viteză”, a menționat ministrul Economiei.

Valeriu Lazăr crede că Parteneriatul Estic funcţionează doar la nivel de discuţii. „La nivel practic – din discuţiile pe care le port cu unii cunoscuţi la Bruxelles – nici ei nu ştiu ce mâncare de peşte este acest Parteneriat Estic. Dacă în Parteneriatul Estic rămâne doar Moldova – şi atunci vom insista la Bruxelles să avem şi noi o agendă de integrare europeană mai ambiţioasă. Dacă asta nu se va întâmpla, noul proces va fi catalizat de noua poziţie a Rusiei”, a spus Lazăr.

Ministrul Lazăr susține că nu vede un conflict deschis între aceste două procese. „Cred că Republica Moldova poate să fie o zonă în care interesele estului şi vestului se intersectează, dar nu sunt conflictuale. Capitalul rusesc poate fi folosit în Moldova pentru a produce mărfuri care să fie exportate în UE şi vice-versa. Sunt procese care depind de noi şi altele care nu depind de noi. Este poziţia partidului nostru, dar ea este împărtăşită şi de colegii noştri de coaliţie. Noi suntem pentru un proces de integrare europeană mai consistent, mai rapid, dar agenda pe care UE este dispusă să o accepte e mai puţin ambiţioasă”, a conchis Valeriu Lazăr.

Lazar uita insa o alta varianta mult mai rapida de integrare a Basarabiei in UE si anume reunirea imediata cu Romania. Evident varianta nu are cum sa fie luata in considerare de Moscova si nici de cei care o mai servesc inca la Chisinau, Lazar fiind doar unul dintre ei. Numai ca viitorul nu mai este al lor. Iar tinerii care au iesit in 7 aprilie in strada le-au demonstrt acest lucru…si daca va fi nevoie le-o vor mai demonstra inca odata.

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat: