CUGET LIBER-blog public românesc!

16/03/2010

Comisia de la Venetia alaturi de fostul dictator comunist Voronin vrea destabilizarea Basarabiei…


Kalman Mizsei

… Iar Filat se pare ca le dă o mână de ajutor.

Chemata la Chisinau printr-o capcana intinsa Aliantei pentru Integrare Europeana de catre reprezentantul UE la in Basarabia, prorusul Kalman Mizsei, Comisia de la Venetia sub puternica influenta a acestuia, s-a raliat pozitiei Partidului Comunist al fostului dictator comunist Vladimir Voronin, cerand alegeri anticipate si practic aruncarea Basarabiei in haos, transmite Romanian Global News.

Parlamentul de la Chisinau trebuie dizolvat și organizate alegeri parlamentare anticipate. Aceasta este concluzia Comisiei de la Veneția, trimisă prin intermediul unei scrisori către autoritățile moldovene.

„În Moldova, Parlamentul poate fi dizolvat nu doar în cazul incapacității de a învesti Guvernul, dar chiar și dacă acesta eșuează în a alege președintelețării. Dizolvarea Parlamentului este în detrimentul stabilității, dar dacă acesta nu reușește să aleagă un președinte, legislativul trebuie să fie dizolvat”, se precizează în documentul instituției europene, dat publicității astăzi.

Potrivit concluziilor Comisiei de la Veneția, data dizolvării Parlamentului trebuie să fie fixată într-un termen rezonabil.

„Este important să menționăm că perioada de un an pentru a dizolva Parlamentul începe din data dizolvării ultimului Legislativ și nu din data de la eșecul de alegere a președintelui țării”, se mai precizează în raportul membrilor Comisiei de la Veneția.

Deja disensiuni puternice in AIE

În cadrul unei emisiuni televizate, Mihai Ghimpu, președintele Parlamentului și președinte interimar, s-a arătat indignat că Moldova trebuie să execute recomandările comisiei. „De ce Comisia de la Veneţia să ne spună ceva, până a le prezenta noi proiectul. Am şi eu o întrebare pentru Comisie. Parlamentul poate organiza un Referendum, potrivit Constituţiei. Codul Electoral a fost expertizat de către Comisia de la Veneţia. De ce trebuie să ne conducem de Constituţie, de această lege sau de recomandarea Comisiei de la Veneţia? Deciziile politice le luăm noi, comisia doar ne recomandă. Şi anterior Comisia de la Veneţia a recomandat să nu fie interzise blocurile electorale şi să fie scăzut pragul electoral”, a mai precizat Ghimpu în seara zilei de astăzi.
Prim-ministrul , Vladimir Filat, care vrand sa profite de campania de imagine bine orchestrata din ultima perioada si stiind ca poate conta pe sprijinul puternic al Publika Tv, care va intra curand pe piata basarabeana, s-a arătat convins că Moldova nu trebuie să modifice Constituția dacă acest proces il va face sa rămâne fără sprijinul european. „Obiectivul nostru este de a ne integra în UE. Putem să atingem acest obiectiv doar cu sprijinul partenerilor europeni. Nu văd niciun sens să modificăm Constituţia, dacă vom rămâne fără sprijinul european. Am comunicat cu foarte multă lume. Am primit un mesaj constant. Poziţia Comisiei de la Veneţia este determinantă pentru noi. Mă miră isteria, care au provocat-o „tovarăşii”. Noi am vorbit că trebuie să consultăm cetăţenii. Atunci când punctul de vedere al partenerilor europeni va fi unul negativ, noi vom căuta alte soluţii”, a mai precizat șeful cabinetului de miniștri.

Reamintim ca ieri 15 martie, Vicepresedintele Comisiei de Politica externa a Senatului Romaniei a, senatorul Viorel Badea, a exprimat pozitia Romaniei de sprijin a deciziei AIE de schimbare a Constitutiei prin referendum si evitarea alegerilor anticipate care ar destabiliza si politic si economic Basarabia, ambele amenintand evolutiile democratice de dupa 7 aprilie 2009.

Se pare insa ca mesajul nu a ajuns pana la Vlad Filat, care aude numai ce doreste. Romania este membru deplin al UE, iar pozitia ei legata de Basarabia va conta in UE, mai mult decat orice recomandare a Comisiei de la Venetia. Voronin si aliatii sai au contat pe Rusia impotriva intereselor romanesti si au pierdut, Filat, chiar daca isi va alege ca aliati parteneri UE, altii decat Romania, incarcand un joc la mai multe capete, risca sa ajunga pe termen mediu in aceeasi fundatura ca si Voronin. Iar prietenii stiu de ce! Dar poate ca ne inselam si luat de valul preluarii unor institutii cheie Primul Ministru doar a uitat momentan de adevaratii prieteni.

Reclame

3 comentarii »

 1. ADEVĂRUL CURAT…SUNT DE ACORD 100%

  Comentariu de Romeo0971 — 16/03/2010 @ 16:22 | Răspunde

  • In schimb Filat se vede ca prea repede a uitat adevarul asta.Au romanii o vorba care se potriveste de minune ,facerea de bine,futerea de mama.

   Comentariu de Alex — 16/03/2010 @ 22:16 | Răspunde

 2. cît de fățarnici sînteți.
  cînd vă convine – vă căcați pe voi cu modelul sau exemplul european, iar acum cică n-ar trebui luat în calcul…

  Comentariu de Oleg Burcă — 29/03/2010 @ 01:02 | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: