CUGET LIBER-blog public românesc!

10/02/2010

De ce n-are frica Voronin de Procuratura lui Zubco?


Voronin

Jurnaliştii din Republica Moldova se întreabă de ce până acum nu s-a făcut lumină nici într-un dosar de rezonanţă ce vizează abuzurile fostei guvernări? Interesul manifestat de jurnalişti a provocat reacţii ciudate din partea unor lideri ai coaliţiei de guvernare.

Obişnuiţi să fie menejaţi de către jurnalişti şi priviţi ca nişte salvatori ai democraţiei şi dreptăţii profanate de fosta guvernare comunistă, liderii coaliţiei de guvernare din Republica Moldova se enervează când sunt puşi să răspundă la întrebări frontale. Au trecut peste 140 de zile de la preluarea guvernării de către Alianţa pentru Integrare Europeană, dar dezvăluirile promise de democraţi în campania electorală despre abuzurile clanului Voronin – lipsesc. Nici o vorbă de cei care au privatizat ilegal hoteluri, fabrici şi uzine. Tăcere în privinţa exproprierilor abuzive! Procurorii cuminţi vor să convingă presa că lucrează la dosarul protestelor violente din aprilie 2009. Pe acest fundal de linişte suspectă, am început să ne interesăm unde a intervenit blocajul. În Republica Moldova, Procuratura este cea care trebuie să investigheze abuzurile de care vorbeam mai sus. Aşa că am încercat să aflăm cum a ajuns Valeriu Zubco în funcţia de procuror general al Republicii Moldova. Mai exact – care din cele 4 componente ale coaliţiei de guvernare l-a propus pe Zubco pentru această funcţie? Întrebarea l-a deranjat pe liderul Alianţei Moldova Noastră, Serafim Urechean – unul din liderii coaliţiei de guvernare:

„Corespondent DW: – Cine l-a propus pe domnul Zubco pentru funcţia de procuror general?

Serafim Urechean: – L-a propus Alianţa pentru Integrare Europeană.

–     DW: O componentă a acestei alianţe…

–     A fost o candidatură de consens, de compromis…

–     DW: Liderul cărei componente l-a propus prima dată?

–     Dar de ce vă interesează?

–     DW: Suntem curioşi să aflăm…

–     Da?

–     DW: Da.

–     Procurorul este o figură de compromis, înaintat de AIE”.

A încercat să afle de la liderii AIE al cui este procurorul general şi colega de la PRO-TV Chişinău, Lorena Bogza:

„ – Întreb încă odată cine, din AIE, a numit procurorul, pentru că urmează o altă întrebare de pe site: Are acest procuror general relaţii cu Plahatniuk sau nu are?

–     Liderul PD Marian Lupu: Păi, dar cine o să poată să vă răspundă la această întrebare?

–     Lorena Bogza: Alianţa l-a numit şi, înainte să-l numească, presupun că se fac nişte…

–     Liderul PL, Mihai Ghimpu: Lorena, eu nu sunt naş nici unuia dintre ei, aşa că nu pot să vă spun…”.

Atenţie cum a reacţionat Serafim Urechean:

„ – Mda! Verificaţi dumneavoastră!

–     Lorena Bogza: Domnule Urechean, dar de ce vă supăraţi, că nu înţeleg? Am pus o întrebare simplă trimisă de un cetăţean…

–     Serafim Urechean: E o întrebare atât de simplă, că deja încep să apară… Ce înseamnă aceasta – are sau nu are (legătură procurorul Zubco cu Plahotniuk – n.n)”.

A salvat situaţia liderul PD, Marian Lupu:

„Noi nu avem informaţii despre o asemenea legătură”.

Vladimir Plahotniuk este directorul companiei „Petrom-Moldova”. Presa de la Chişinău a scris, de-a lungul anilor, că acesta ar fi stat în spatele multor afaceri care aparţineau lui Oleg Voronin, fiul ex-preşedintelui comunist Vladimir Voronin. De numele lui Plahotniuk este legat arestul fostului preşedinte al băncii comerciale „Victoriabank”, Victor Ţurcanu, care l-a acuzat pe Plahotniuk că vrea să controleze banca. Acuzaţiile au fost respinse atunci de omul de afaceri.

Cu două luni în urmă, ex-primarul de Chişinău, Serafim Urechean, actualmente lider al unei componente a coaliţiei de guvernare a fost întrebat dacă ştie cine este Vladimir Plahotniuk:

Vladimir Plahotniuc, Director General al "Petrom-Moldova" SA, presedinte al Consiliului de Administratie al BC Victoriabank.Om de afaceri din Republica Moldova, care in ultimii ani a fost considerat cel mai apropiat partener de afaceri al Partidului Comunist şi a lui Vladimir Voronin. Născut la 1 ianuarie, 1966. Este co-fondatorul următoarelor societăţi: I.C.S. Tower Group S.R.L., Valsem Construction SRL, Latin-Grup SRL, Spazio Auto SRL.

„Pe domnul Plahotniuk îl cunosc, pentru că mai venea pe la Primărie când avea nişte probleme, dar nu sunt informat, deoarece nu am avut nici un fel de tangenţe în domeniul acesta în care îşi expun poziţiile alţi politicieni. Eu ştiu că el se preocupa de Petrom”.

La 7 octombrie 2009, când Parlamentul l-a confirmat în funcţie pe procurorul general Valeriu Zubco, l-am întrebat pe liderul Partidului Popular Republican din Moldova, Nicolae Andronic, ce ştie despre noul procuror. Iată ce a răspuns:

„Am numai un lucru şi vreau ca şi cetăţenii să mă înţeleagă. Domnul Ghimpu (Cornel Ghimpu, nepotul actualului preşedinte interimar al R.Moldova Mihai Ghimpu – n.n.), care era planificat pentru funcţia de guvernator al Băncii Naţionale… Nu m-a deranjat că este nepotul lui Mihai Ghimpu. M-a deranjat că a lucrat la „Victoriabank” şi, împreună cu echipa de acolo, a participat la demiterea lui Ţurcanu (Victor Ţurcanu, ex-preşedinte Victoriabank – n.n.) de la conducerea băncii „Victoriabank”. Deci face parte din echipa vestitului finanţator al clanului Voronin – Vladimir Plahotniuk. Şi acest Zubco, din câte ştiu, are şi el relaţii cu această persoană. Aceasta mă pune în gardă. Va fi oare capabilă această echipă să descoase toate porcăriile care au fost făcute în perioada guvernării comuniste? Vor putea fi îndreptăţiţi oamenii de care şi-au bătut joc şi care stau la închisoare? Vor putea fi întoarse numele bun al multora care au murit?”.

Atât Vladimir Plahotniuk cât şi Valeriu Zubco au refuzat să spună dacă există vreo legătură între ei.

Autor: Vitalie Călugăreanu, Deutsche Welle Chişinău
Redactor: Robert Schwartz

Reclame

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: