CUGET LIBER-blog public românesc!

26/01/2010

CUM SE ODIHNESC SUFLETELE MOARTE PE BANII STATULUI LA MARE


Cine foloseşte biletele de reabilitate medicală destinate bătrânilor şi persoanelor cu disabilităţi?

Moş Gheorghe Ciochină din satul Boldureşti, raionul Nisporeni nu-şi mai aminteşte cum arată Marea Neagră. Bătrânul de 71 de ani s-a odihnit pe litoralul ucrainesc pe timpul Uniunii Sovietice. De atunci a trecut o veşnicie. După lege, bătrânul are tot dreptul să pretindă la un bilet de reabilitare medicală la un sanatoriu, iar actele oficiale confirmă că Gheorghe Ciochină s-a odihnit anul trecut la sanatoriul „Victoria” din Sergheevka. În realitate, însă, moşul… nici măcar nu a părăsit satul său de baştină.

Dumitru LAZUR

În 2007, Secţia protecţie socială a familiei şi copilului din cadrul Direcţiei asistenţă socială a raionului Nisporeni a eliberat pe numele lui Ciochină Gheorghe Eremei biletul nr.002323 la sanatoriul „Victoria” din oraşul Sergheevka. Potrivit unei scrisori oficiale a administraţiei sanatoriului, bătrânul s-a odihnit în Ucraina în perioada 11-31 iulie 2007.

Moş Gheorghe a rămas surprins să afle că anul trecut a petrecut 20 de zile pe litoralul ucrainesc. „Nu am fost la Sergheevka. Nu ştiu nimic despre niciun bilet la sanatoriu. Probabil, aţi încurcat ceva. Eu nu am cerut la raion să-mi dea vreo foaie de odihnă”, afirmă Gheorghe Ciochină, potrivindu-şi chipiul ponosit.

Actualmente, în arhiva Direcţiei asistenţă socială nu este de găsit nicio cerere semnată de bătrân prin care acesta solicită un bilet de reabilitare medicală la Sergheevka. La fel, a „dispărut” fără urmă şi certificatul medical al lui Gheorghe Ciochină. În conformitate cu Regulamentul cu privire la evidenţa şi distribuirea biletelor de reabilitare medicală persoanelor în vârstă şi cu disabilităţi, fără aceste documente nu poate fi eliberat un bilet de reabilitare. Din câte se pare, actele cu pricina nici nu au fost depuse de „beneficiar”. Cel puţin, aşa susţine bătrânul. Cu toate acestea, oficial, moş Gheorghe din Boldureşti a primit un bilet de reabilitare medicală în Ucraina în sumă de 3729 lei şi chiar s-a „odihnit” la sanatoriul „Victoria”.

În realitate, moş Gheorghe nu putea părăsi R. Moldova, căci nu are nici paşaport, fapt confirmat de Secţia evidenţă şi documentare a populaţiei Nisporeni, dar şi de moş Gheorghe. „Am numai paşaport sovietic. Am înţeles că nu mai e bun la nimic. Documente noi nu mi-am făcut, pentru că nu am nevoie de ele. Sunt bătrân şi nu am de gând să plec nicăieri. Cu toate că mi-aş dori să merg pe degeaba la sanatoriu…”, ne mai spune bătrânul.

Gheorghe Ciochină nu este unicul nisporenean care a „primit” un bilet de reabilitare medicală de la Direcţia asistenţă socială şi s-a odihnit, cel puţin pe hârtie, la sanatoriu în Ucraina. Potrivit Direcţiei teritoriale Ungheni a Serviciului control financiar şi revizie, care în mai a.c. a efectuat revizia activităţii economico-financiare a Secţia protecţie socială a familiei şi copilului din cadrul Direcţiei asistenţă socială a raionului Nisporeni, în 2006 şi 2007 alţi doi bătrâni din Boldureşti au plecat la mare la Sergheevka… fără paşapoarte. Ambii nu au depus cereri prin care să solicite un sejur la mare şi nici nu au prezentat un certificat medical care să motiveze necesitatea unui tratament. „Beneficiarii” biletelor sunt Ciochină Gheorghe Gheorghe, de 69 ani, şi Leuca Alexandra Nicolae, de 58 ani.

Solicitată de OBIECTIV, Alexandra Leuca iniţial a declarat că s-a odihnit în Ucraina. Însă, când am întrebat-o dacă are paşaport, femeia şi-a schimbat legenda. „Trebuia sa merg la mare, dar mi s-a făcut rău. Sunt cardiacă şi deseori am probleme de sănătate. Ca biletul să nu se piardă, am hotărât să-l transmit unei nepoate de la Chişinău”, afirmă femeia.

Cine s-a odihnit de facto la sanatoriu pe banii publici?

Revizorii afirmă cu certitudine că foile de odihnă au fost folosite de alte persoane. Cine sunt aceste „alte persoane”, urmează să stabilească Procuratura raionului Nisporeni. Materialele reviziei activităţii economico-financiare a Secţiei protecţie socială a familiei şi copilului Nisporeni au fost transmise procurorilor care, însă, nu se grăbesc să intenteze un dosar penal. Şi asta în condiţiile în care revizorii au depistat un „car” de încălcări în activitatea instituţiei. Potrivit Direcţiei teritoriale Ungheni a Serviciului control financiar şi revizie, din vina persoanelor cu funcţii de răspundere, peste 120.000 de lei, bani publici, s-au „pierdut” fără urmă. Adică nu există acte confirmative că aceşti bani au fost cheltuiţi în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Solicitată de OBIECTIV, şefa Direcţiei asistenţă socială Nisporeni, Ecaterina Ţugulea, a declarat că cei trei bătrâni din Boldureşti au depus cereri prin care au solicitat să li se elibereze bilete de reabilitare medicală. „Cererile trebuie să fie undeva. Nu exclud că revizorii nu le-au văzut. Spun asta deoarece controlul a fost făcut în lipsa mea, deşi în acea perioadă mă aflam la locul de muncă. De fapt, eu personal nu am eliberat niciun bilet de reabilitare medicală. Prin ordinul meu, specialistul principal Tatiana Lefter a fost abilitată să distribuie biletele de odihnă persoanelor în etate şi cu disabilităţi. Noi anual eliberăm circa 150 de bilete, iar doamna nu-şi mai aminteşte fiecare caz în parte.

Dacă am avea numai problema asta…. În general, eu nu sunt de acord cu concluziile formulate de revizori, de aceea am refuzat să semnez actul de revizie. Consider că acest control a fost făcut numai pentru a mă ponegri. Sunt sigură că adevărul va ieşi la iveală mai devreme sau mai târziu. Eu deja am dat explicaţii la procuratură. Vom vedea la ce concluzii vor ajunge oamenii legii”, ne-a mai spus Ecaterina Ţugulea.

Tatiana Lefter nu mai este angajată a Direcţiei asistenţă socială a.c. Femeia ne-a declarat că atunci când şi-a dat demisia dosarele persoanelor care au primit biletele de reabilitare medicală la Sergheevka erau complete. „Vă asigur că nu lipsea nicio cererile şi niciun certificat medical. Ce s-a întâmplat după ce am plecat eu, nu vă pot spune…. Eu am eliberat foi de odihnă pe numele celor trei beneficiari din Boldureşti. Ce au făcut ei cu biletele, nu mă interesează”, afirmă funcţionarul.

Cine e nepoata Alexandrei Leucă?

Alexandra Leucă, bătrâna care pe acte s-a odihnit la mare în Ucraina, iar în realitate nu are nici paşaport de străinătate, afirmă că ar fi transmis biletul său de reabilitare medicală nepoatei Angela Chirilov, care este şefa Direcţiei Asistenţă Socială din cadrul Ministerului Protecţiei Sociale, Familiei şi Copilului. Coincidenţă sau nu, însă Angela Chirilov este de baştină din Boldureşti, iar ceilalţi doi „beneficiari” ai biletelor de reabilitare medicală sunt la fel rudele sale. Mai mult, potrivit lui Ion Sturza, vicepreşedintele raionului Nisporeni, în 2004 şi 2005 la Sergheevka s-ar fi odihnit şi o altă rudă a Angelei Chirilov din Boldureşti, şi anume Ecaterina Ciochină care, la fel, nu are paşaport.

Angela Chirilov nu a fost de găsit pentru a ne comenta lanţul de coincidenţe în „afacerea biletul de tratament”, ba era plecată în concediu,ba era pe foaie de boala ,la fe si fosta ministra a Ministerului  Muncii ,Protectiei Sociale si Familiei Galina Balmoş de cate ori ii solicitam un interviu se ascundea de noi .Speram ca cel putin acuma autoritatile sa se autosesizeze si  noul ministru,doamna Buliga Valentina sa faca lumina in acest caz.

Reclame

5 comentarii »

 1. asa e in raioane dominate de amn-ce vreti de la lacheii celui mai mare hotzoman – senea ushakov (urecheanu)…

  Comentariu de ANTIPROSTIN — 26/01/2010 @ 13:33 | Răspunde

  • Cred ca aici n-are AMN-ul niciun amestec, Chirilov a muncit din „greu” pentru comunisti la alegeri 😀 😀 😀 ,ii dadea o mana deajutor lui Balmoş ,fost ministru comunist,din cauza asta a si aparata mereu.

   Voronin nu-si ojduia pupcuristii 😀 😀 😀 ,la unii le dadea apartamente pe banii statului, altii tot pe banii nostri se prajeau la mare ,mancaiar … 🙂

   Comentariu de Alex — 26/01/2010 @ 13:40 | Răspunde

 2. Spanzurati trebuiesc spurcatii astia decomunisti si lingaii lor

  Comentariu de Nicusor — 26/01/2010 @ 13:46 | Răspunde

 3. S-ar merita sa avem un presedinte angajat de peste hotare (un fecior adolescent al unui milionar,care ar vrea sa faca practica sau sa se joace de-a tara in bungi),care nu va avea nevoie de bani,nu va avea fini si cumatri.Si va fi bine, sa-i invite la acest joc si pe prietenii sai(parintii carora tot sint bogati si nu au nevoie de bani), angajindu-i ministri,viceministri,procurori,revizori s.a.m.d.Cred ca cu asa misioneri o sa fie mai multa regula in Moldova.
  Stim noi cum se fac inventarierile la noi, mai ales in sfera bugetara. E de mirare ca aceste cazuri au fost depistate (oare ce revizori ^^levie^^ au venit la Nisporeni?)Cred-ca doamna sefa a calcat pe coada pe cineva.Mina pe mina se spala,i-ar pestele se strica de la cap.

  Comentariu de amuitat — 26/01/2010 @ 23:24 | Răspunde

  • …. fii mai serios! ce fel de joc pentru fii de bani gata de peste hotare? in primul rind este o aiureala inspirata probabil din jocuri computerizate sau filme de doi bani, si doi – omul cit de multi bani n-ar avea nu se satura niciodata… In ce priveste partea a doua a comentariului tau sint intru totul de acord)).

   Comentariu de Lugaru — 27/01/2010 @ 10:05 | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: