CUGET LIBER-blog public românesc!

22/01/2010

Actualul ambasador al Romaniei la Vatican, Marius Lazurca, este propus ca ambasador in Republica Moldova


Marius Lazurca alaturi de Papa Benedict al XVI-lea

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a anuntat ca ambasadorul Romaniei la Vatican Marius Lazurca a fost propus pentru postul de ambasador la Chisinau. Romania a solicitat agrementul partii moldovene pentru aceasta numire, informeaza Mediafax.

Informatia vine la doua zile dupa ce presedintele Traian Basescu a anuntat ca prima vizita pe care o va efectua in strainatate, in cel de-al doilea mandat al sau, va fi in Republica Moldova, pe 27-28 ianuarie. Seful statului a subliniat ca sustinerea Republicii Moldova in procesul de apropiere europeana reprezinta „proiectul de suflet” al Romaniei.
Romania nu mai are ambasador la Chisinau din aprilie 2009, dupa ce Filip Teodorescu a fost expulzat din Republica Moldova, in urma protestelor postelectorale din 7 aprilie. Vladimir Voronin a acuzat atunci Romania de implicare in organizarea violentelor din capitala Moldovei si a impus vize cetatenilor romani care doreau sa calatoreasca in Republica Moldova. Tot atunci si-a rechemat si ambasadorul de la Bucuresti. Romania l-a propus apoi pe diplomatul Mihnea Constantinescu pentru postul de ambasador in Moldova, acesta a fost audiat de comisiile parlamentare in regim de urgenta, insa nu a primit agrementul partii moldovene.
Ministrul Teodor Baconschi a declarat, intr-un interviu pentru TVR, ca Romania va avea un ambasador „cat de curand”. Diplomatul calificat pentru acest post trebuie sa aiba, insa, „o anumita anvergura intelectuala”, avertiza Baconschi. „Elitele din Republica Moldova sunt foarte sensibile la aceasta dimensiune. Nu cred ca se asteapta ca interlocutorii permanent acolo la un birocrat mai mult sau mai putin cenusiu. (…)
Vom cauta sa propunem o personalitate de acest tip, care sa combine sofisticarea diplomatica – e o situatie geopolitica complicata la Chisinau – cu anvergura intelectuala si cu capacitatea de a face din Ambasada Romaniei la Chisinau un punct de atractie pentru elitele locale”, a spus seful diplomatiei romane.
Marius Lazurca s-a nascut in 1971 la Timisoara si este tatal a cinci copii. In 1994 a obtinut o licenta in literatura comparata la Sorbona, iar din 2003 este doctor in istorie-antropologie la aceasi prestigioasa universitate pariziana. Este in acelasi timp licentiat in litere al Universitatii de Vest din Timisoara. Din 2007 este ambasadorul Romaniei pe langa Sfantul Scaun si pe langa Ordinul Militar Suveran de Malta.
Marius Lazurca este autorul mai multor carti de specialitate si in acelasi timp un traducator consacrat. Timp de cinci ani a fost directorul Centrului Cultural Judetean Arad. A fost elev al Ecole Normale Superieure, fellow al Open Society Institute si este alumnus al New Europe College, Bucuresti.

Anunțuri

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: