CUGET LIBER-blog public românesc!

17/11/2009

Coeziune si unitate nationala


In acest articol vom vorbi despre coeziunea dintre oameni. O coeziune care, timp de doua secole, a fost prejudiciata de vitregiile istoriei. Si care, acum capata sanse sa se refaca. Cum anume? Prin ”pansarea” ranilor deschise, adica trecerea cat mai frecventa a granitei de pe Prut.

Din pacate, in Romania inca mai predomina o serie de stereotipuri legate de Republica Moldova. De la ”pe strazile voastre circula tancurile?” la ”voi aveti lumina?” nu e o distanta prea mare. Pentru multi dintre romanii din tara Basarabia este inca prea putin cunoscuta. Ei n-au fost niciodata acolo. Chiar daca multi dintre ei cunosc cu ochii inchisi strazile Barcelonei sau ale Parisului.

La fel ca in lumea medievala, cand necunoasterea suprafetei intregii planete ii facea pe bunii crestini din Europa sa presupuna ca noile continente sunt populate cu monstri zoo- si antropomorfi, putinii romani care merg, din an in Paste, in Moldova, sunt foarte surprinsi sa vada inscriptii in romaneste, sa auda lumea pe strada vorbind in romana.

Mai au romanii din dreapta Prutului un narav: intotdeauna accentueaza diferenta dintre un mal si celalalt. Replica: ”Nu vin la voi pentru ca…” e simptomatica. Acest la voi se aplica in cazul ungurilor, bulgarilor… dar si in cazul romanilor din stanga Prutului. La voi inseamna ca Republica Moldova e o tara straina Romaniei. Inseamna ca se si doreste ca ea sa ramana asa in continuare.

Intre tigarile ieftine, vinul bun, ”limba moldoveneasca”, Voronin, impresiile pe care le au romanii din dreapta Prutului despre confratii lor de peste rapa variaza foarte mult. Unii ii trateaza pe basarabeni cu mila. Altii, cu ingaduinta. Altii se tot oftica de fiecare data cand cineva aduce vorba la cei ”de dincolo”. Foarte putini, insa, prefera sa rupa cercul vicios si sa inceapa sa cunoasca in mod real Republica Moldova.

Si nu e greu deloc, sa stiti! In loc sa asculti impresiile unora, de ce sa nu mergi la gara Filaret, unde ai microbuze care te duc la Chisinau in 7-8 ore cu preturi destul de acceptabile, sa petreci un anumit timp in oras si (e de preferat) in afara lui, vizitand si alte locuri din Basarabia, si sa te intorci inapoi cand vei dori tu? De ce sa te bazezi la nesfarsit pe parerile altora, cand poti sa ti-o faci pe a ta proprie?

Romanii din tara trebuie sa mearga in Basarabia nu ca simpli turisti straini. Asta pentru ca Basarabia nu e o tara straina de Romania. Ei trebuie sa constientizeze ca mergand peste Prut efectueaza, in mod simbolic, un act de reintoarcere la unitatea pierduta a poporului, de cicatrizare a ranilor provocate pe parcursul secolului XX de catre fortele ostile integritatii teritoriale a natiunii romane. Numai prin cunoasterea situatiei din Basarabia, prin cunoasterea reciproca dintre oameni se va putea candva reface ceea ce s-a pierdut in 1940.

Autor: Dan Nicu

Reclame

3 comentarii »

 1. Noii golani va anunta ca pentru sarbatoarea nationala de la Chisinau vom pleca organizat din Bucuresti si din Iasi, ajungand in Chisinau la ora 09.00 pe 1 decembrie. Intoarcerea e programata pentru 22.00, in seara aceleiasi zile.

  Pretul unui drum dus intors din Bucuresti este 75 RON iar din Iasi 30 RON.
  Doritorii sunt rugati sa ne scrie cat mai curand sau sa ne sune la telefonul 0743 355 150.

  ––––––––––––––––––––-

  Va invitam sa cititi si articol de mai sus, legat tocmai de problema in cauza

  Comentariu de Alex — 17/11/2009 @ 16:03 | Răspunde

 2. Marian Lupu:”RM in vecii vecilor!” Poporul si mai departe o sa traiasca cite 3 luni in Russia si o saptamina acasa, sau ani intregi in UE si o luna acasa. Dar noi vom primi salarii de ministri, deputati si presedinte, principalul e sa aduca bani si sa cumpere cu preturi mai mari ca in RU si UE. RM – piata de importuri – petrol ,gaze, energie, produse alimentare din RO,UKR,RU,UE. E dulce independenta, dar nu pentru toti. Nu mai vedem noi bine in RM in vecii vecilor. Ce sa faci … 1 DECEMBRIE , POPORUL HOTARASTE– UNIRE!!!))))))
  TOTI IN PMAN!!! )))))

  Comentariu de Sergiu Scutaru — 23/11/2009 @ 23:49 | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: