CUGET LIBER-blog public românesc!

27/10/2009

Basarabenii isi vor putea redobandi mai usor cetatenia romana: Camera Deputatilor a aprobat modificarea Legii cetateniei


Pasaport-RomaniaDeputatii au adoptat cu 209 voturi favorabile, unul impotriva si doua abtineri, OUG 36 din 2009 pentru modificarea Legii cetateniei prin care este usurata modalitatea de redobandire a cetateniei romane pentru cei care au pierdut-o din motive neimputabile lor sau le-a fost ridicata fara acceptul lor, relateaza Newsn.

Legea de aprobare a ordonantei a beneficiat de sprijinul tuturor grupurilor parlamentare din Camera fiind considerata drept un act reparatoriu fata de cei care si-au pierdut cetatenia romana din cauza circumstantelor istorice. „Legea este sustinuta de toti membrii grupului minoritatilor nationale care vad in adoptarea legii drept un progres important in democratia romaneasca”, a apreciat deputatul Aurel Vainer, reprezentantul comunitatii evreiesti.

La randul sau, liderul grupului UDMR, Marton Arpad a salutat adoptarea legii. „Legea este o lege care poate fi data ca exemplu demn de urmat pentru toate tarile din Uniunea Europeana”, a spus Marton atragand insa atentia ca autoritatile guvernamentale trebuie sa faciliteze considerabil procedura de redobandire a cetateniei pentru ca normele actuale sunt descurajante pentru doritori.

Legea a suferit cateva modificari in Comisia juridica fata de forma adoptata de Senat. Astfel, persoanele care au pierdut cetatenia din motive neimputabile lor precum si descendentii lor pana la gradul III nu reprimesc cetatenia prin recunoastere, ci la cerere.

In al doilea rand, numarul membrilor comisiei din Ministerul de Justitie care analizeaza dosarele de redobandire a cetateniei a fost crescut de la 12 la 15 plus presedinte. In cazul respingerii cererii de redobandire a calitatii de cetatean roman, deputatii juristi au dat posibilitatea unui recurs chiar si in cazul in care contestatia a fost anterior judecata de catre o curte de apel. Astfel nemultumitii pot face recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Reclame

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: