CUGET LIBER-blog public românesc!

22/10/2009

SUA ne vrea în structurile euro-atlantice!


joe biden

Joe Biden

„Dorim ca vecinii României să-şi continue paşii spre reformele democratice şi că vor fi integrate în structurile euroatlantice când vor fi pregătite. Noi sperăm că vom putea să-i ajutăm la o stabilizare economică a Moldovei, după cum am vorbit”, a mai declarat Joe Biden.

Vicepresedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, aflat in vizita in Romania, a declarat, in cadrul intrevederii cu seful statului roman, ca administratia de la Washington „ajuta acum la stabilizarea economica a Republicii Moldova”.

La sfarsitul lunii septembrie, ambasadorul american la Chisinau, Asif Chaudhry, a anuntat ca Statele Unite vor acorda Republicii Moldova un credit nerambursabil de 262 de milioane de dolari. Chaudhry a mentionat atunci ca sprijinul oferit prin Provocarile Mileniului este unul acordat intregii populatii a Republicii Moldova si s-a aratat convins ca noua guvernare de la Chisinau este capabila sa promoveze reformele democratice necesare continuarii unei cooperari fructuoase cu SUA.

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a declarat, dupa intrevederea cu vicepresedintele SUA, Joe Biden, ca a facut apel pentru sprijin politic si economic pentru noul Guvern de la Chisinau.

„Republica Moldova a fost un alt subiect de discutie si aici apelul nostru a fost de sprijin pentru Guvernul nou format, sprijin politic si sprijin economic”, a afirmat seful statului roman.

Vicepreşedintele american Joe Biden  a declarat că România poate fi un exemplu. „Cine este exemplul cel mai bun, dacă nu voi?”.

Biden a spus că România „reprezintă un exemplu pentru R. Moldova, Georgia, Ucraina pe acest traseu către prosperitate şi stabilitate le poate ajuta să parcurgă drumul către democraţie.”

„În Europa de Est mai sunt ţări care se luptă să-şi realizeze această trecere spre democraţie”, a spus el. „Voi sunteti modelul pentru milioane de oameni, nu noi. Voi, România şi alte ţări din regiune”, a subliniat vicepreşedintele.

El a vorbit şi despre Armenia şi Azerbaidjan, care „pot profita de exeperienţa” României. De asemenea, a menţionat Parteneriatul Estic, ca un bun exemplu în acest sens.

„România este un exemplu bun. Acum 20 de ani, ţările din Europa Centrală au schimbat cursul istoriei si au direcţionat-o spre o lume noua, mai echitabilă. Nu credeam că aveţi mari şanse. Ştim din cursul istoriei că este mai uşor să dărâmi un regim nou, decât să construieşti o democraţie înfloritoare”, a declarat vicepreşedintele american.

„Trebuie să conduceţi cu curaj şi fermitate. Acum 20 de ani, popoarele din Europa Centrală au schimbat cursul istoriei şi au condus-o spre o nouă eră, liberă, dreapttă. Acum le puteţi spune şi altora cum să realizeze promisiunile”, a declarat Biden.

Reclame

Un comentariu »

  1. Eu cred ca optiunea spre structurile euroatlantice ar fi doar benefice pentru Rep MOldova. Ma bucur ca SUA si-a exprimat acest punct e vedere.

    Comentariu de Dan Patrascu — 23/10/2009 @ 15:47 | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: