CUGET LIBER-blog public românesc!

20/10/2009

S-au incheiat negocierile pe marginea Conventiei de mic trafic la frontiera intre Republica Moldova si Romania


ROMANIA-EU-POLICE-BORDER-ALBITAPremierul moldovean Vlad Filat a anuntat incheierea negocierilor pe marginea Conventiei de mic trafic la frontiera intre Republica Moldova si Romania, informeaza NewsIn. Negocierile au fost finalizate intr-o singura runda. Documentul urmeaza sa fie parafat in aproximativ o ora.

Filat a declarat marti ca finalizarea negocierilor dintre Romania si Republica Moldova pe marginea Conventiei de mic trafic la frontiera intr-o singura runda este un fapt pozitiv ce dovedeste vointa politica de la Chisinau si de la Bucuresti.

„Faptul ca documentul nu a fost semnat de guvernarea anterioara demonstreaza lipsa vointei politice”, a mai spus Vlad Filat.

„Nu am avut de negociat foarte multe lucruri, deoarece acest acord este unul cadru, este un document comunitar. Noi am discutat anumite chestiuni tehnice, cum ar fi taxa pentru eliberarea permisului special pentru trecerea frontierei, perioada de valabilitate a acestuia, si alte detalii tehnice care nu tin de sensul acestei Conventii. Totul a decurs usor si rapid deoarece, dupa cum spuneam, este un document cadru al UE”, a declarat Vlad Filat.

Potrivit premierului moldovean, Conventia urmeaza sa fie semnata in cel mai scurt timp, dupa ce marti va fi parafata. „Ramane de vazut care este posibilitatea celor de la Bucuresti sa semneze, avand in vedere criza politica”, a spus Filat, precizand ca documentul ar urma sa fie semnat la nivel de prim-ministri.

O delegatie de experti a Ministerului de Externe de la Bucuresti a lucrat la Chisinau in zilele de luni si marti pentru finalizarea textului Conventiei de mic trafic la frontiera.

Acordul le-ar permite locuitorilor din apropierea granitei romano-moldovene sa fie scutiti de obligativitatea vizei la trecerea in Romania, pe o distanta bine definita de la granita. Ei ar primi un permis de mic trafic frontalier local, valabil pe o perioada de minim un an, ce le va permite sa se deplaseze liber in zona prestabilita.

Documentul va necesita, dupa parafare, avizul Comisiei Europene, dupa care va putea fi semnat de sefii executivelor de la Chisinau si Bucuresti. Autoritatile moldovene spera ca documentul va intra in vigoare in acest an.

Reclame

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: