CUGET LIBER-blog public românesc!

09/10/2009

VA FI STOPAT FENOMENUL ATACURILOR „RAIDER” DIN REPUBLICA MOLDOVA?

Filed under: mass-media — Admin @ 08:58
Tags:

* reprezentanţii companiei fiduciare „Europa-Trust”, supuse de mai multă vreme unui masiv atac de tip „corporate raider”, solicită, printr-o scrisoare deschisă, noului guvern de la Chişinău să facă dreptate * cum vor reacţiona noii lideri politici rămâne de văzut

Practicarea schemelor de tip „corporate raider” în Republica Moldova, pentru a acapara la un preţ derizoriu bunuri şi acţiuni de o valoare reală extrem de mare, nu mai este demult o necunoscută.

În ciuda faptului că acest fenomen (pentru că îl putem numi aşa, datorită amplorii sale) a început să fie mediatizat şi deconspirat, iar practicanţii săi demascaţi atât de publicaţia noastră online (specializată în descrierea şi dezvăluirea schemelor raider) cât şi de alte publicaţii, aceste atacuri nu se opresc, ci dimpotrivă, în unele cazuri, raiderii le intensifică.

Şi revenim punctual la cazul companiilor fiduciare, mai exact C.F. „EUROPA – TRUST” şi „ECON RENAŞTERE”, despre care am relatat pe larg în articole precedente. Reprezentând interesele a circa 330 000 de cetăţeni şi deţinând active în circa 600 de firme, compania a devenit, de mai mulţi ani, ţinta unor grupări criminale. Însă atacurile şi persecuţiile asupra „EUROPA – TRUST” şi împotriva reprezentanţilor societăţii s-au intensificat după 2005, iar în acest an au ajuns la apogeu.

Nu are rost să intrăm din nou în detalii privind istoricul atacului raider derulat împotriva „EUROPA – TRUST” de gruparea coordonată de acel ce îşi spune CAŞCEI (alias VADIM CIORNEA), deoarece cazul a fost relatat de noi pe larg şi amănunţit, aşa cum am mai spus, în materiale precedente.

În momentul de faţă, nu vrem decât să scoatem în evidenţă că odată ce şi-au pierdut susţinerea celor sus puşi, coordonatorii grupărilor de tip „raider” au încercat, în disperare, să grăbească acţiunile criminale şi să le intensifice, folosindu-se încă de funcţionari corupţi din instituţii statale cu drept de decizie, pentru a acapara cât mai repede şi definitiv bunurile la care râvnesc, stând cu frica în sân că noul regim democratic le-ar putea, în foarte scurt timp, încurca planurile.

Acest lucru, dar totodată şi dorinţa de a-şi găsi în cele din urmă dreptatea, i-a determinat pe reprezentanţii ai C.F. „EUROPA – TRUST” să adreseze o scrisoare deschisă către preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, şi către noul guvern care şi-a anunţat încă de la început dorinţa de a instaura un regim democratic şi de a stopa corupţia.

În respectiva petiţie, semnatara, mai exact acţionarul majoritar al C.F. „EUROPA – TRUST”, Sofia Boicenco, încearcă să atragă atenţia noilor autorităţi de la Chişinău asupra atacului mârşav derulat asupra companiei de ani buni, de gruparea coordonată (cel puţin aparent) de numitul CAŞCEI (VADIM CIORNEA, cum am mai amintit).

Acţionarul majoritar al companiei fiduciare a descris detaliat modul în care, folosindu-se  de Procuratura Anticorupţie (şi în principal de şeful secţiei de urmărire penală, Viorel Morari) şi de funcţionari ai Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei  (CCCEC) dar şi de judecători (ex. Iurie Ţurcanu, renumitul Aureliu Colenco) şi alţi procurori influenţi, gruparea lui CAŞCEI a încercat să submineze autoritatea reprezentanţilor companiei şi prin diverse tertipuri judiciare a făcut ca C.F. „EUROPA TRUST” să fie administrată de  „executanţi” de încredere ai raiderilor (ex. Diana Criclivaia), care să le facă jocul exact după cum li se dictează.

Deşi anterior îşi căutaseră dreptatea şi la fosta putere, reprezentanţii companiilor „EUROPA –TRUST” şi „ECON RENAŞTERE” nu s-au lovit decât de uşi închise, ba mai mult decât atât, au trebuit să suporte consecinţele persecuţiilor şi atacurilor murdare asupra celor două companii, care s-au intensificat din ce în ce mai mult.

Asta face ca, acum, având deplină încredere în noţiunea de schimbare şi în principiul democraţiei, acţionarul majoritar al „EUROPA –TRUST”, în interesul sutelor de mii de cetăţeni pe care îi reprezintă, să solicite intervenţia puterii de stat în vederea stopării atacului raider, în plină desfăşurare, şi a fenomenului în general. Mai exact, s-a solicitat formarea unei comisii parlamentare care să investigheze circumstanţele implicării şi derulării atacurilor de tip „corporate raider” prin intermediul autorităţilor de stat (în special CCCEC, Procuratura Anticorupţie şi instanţele de judecată, în special economice), folosirea banilor din buget în vederea finanţării atacurilor raider. De asemenea în scrisoarea adresată acţionarul majoritar al C.F. EUROPA TRUST” a mai solicitat: ajustarea legislaţiei penale şi a altor categorii de legi, la noile condiţii economico-sociale, în sensul incriminării activităţilor de tip „corporate raider”; elaborarea unui cadru normativ eficient, necesar împiedicării acţiunilor frauduloase de acest gen (practicate pe larg în Republica Moldova cu susţinerea foştilor guvernanţi); întreprinderea unor măsuri eficiente în vederea scoaterii organelor procuraturii, CCCEC, instanţelor de judecată de sub controlul grupărilor de interese tip „raider” precum şi contracararea activităţilor de acest gen.

Totodată, noua guvernare a fost atenţionată asupra necesităţii investigării circumstanţelor în care „CAŞCEI”, prin intermediul firmei sale „Gasvat Grup” a sustras mai multe zeci de milioane de lei din bugetul de stat, iar cauzele penale iniţiate pe aceste fapt nu au ajuns în faţa justiţiei: Astfel, „CAŞCEI” şi complicii săi şi-au continuat nestingherit „activitatea” murdară.

Este foarte important de văzut care va fi reacţia autorităţilor de la Chişinău şi dacă acestea nu vor rămâne ca şi predecesorii lor, surde şi mute, în faţa unor asemenea cazuri de atacuri murdare asupra agenţilor economici din Republica Moldova şi chiar asupra bugetului de stat. Se vor implica oare guvernanţii în anihilarea completă a acestui fenomen care, deşi păstrează aparenţele legalităţii, nu face decât să creeze un monopol în mediul de afaceri şi să ducă la blocarea, în cele din urmă, a agenţilor economici importanţi şi la limitarea gradului investiţional.

Celor ce au acum în mâini frâiele statului le sugerăm doar să se gândească la importanţa dezvoltării mediului economic şi să conştientizeze faptul că, nici un investitor nu va avea curajul să susţină financiar o afacere în Republica Moldova, atâta vreme cât este conştient de corupţia şi tertipurile de care se folosesc unele grupări pentru a-şi spori propriile averi şi pentru a frauda statul.

Nimeni nu se va risca financiar într-o ţară unde averea se construieşte pe bază de corupţie, dosare penale fabricate şi persecuţii…

Decizia aparţine acum celor care sunt în frunte. Vor închide ochii şi îşi vor vedea de propriile treburi sau vor încerca cu adevărat să schimbe ceva ? Rămâne de văzut…

www.hicsuntleones.eu

Reclame

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: