CUGET LIBER-blog public românesc!

22/09/2009

„ŞTUCA”, JUDECĂTORUL, ŞI SETEA SA DE BANI


Într-un articol apărut în publicaţia online www.hicsuntleones.eu şi anume „Tertipuri justiţiare în interesul raiderilor” au fost descrise, printre altele, abuzurile judecătorului Liliana Andriaş practicate în scopul de a servi inetersului unei grupări de tip „raider” extrem de bine structurată şi coordonată de un personaj cunoscut cu numele de CAŞCEI (alias VADIM CIORNEA). Numele Lilianei Andriaş este legat şi de un scandalos caz de luare de mită, mediatizat de http://www.unimedia.md.

În articolul numit mai sus www.hicsuntleones.eu se referea la emiterea de către judecătorul Liliana Andriaş a unei încheieri judecătoreşti. Respectiva încheiere urma să asigure controlul de către gruparea lui CAŞCEI asupra a circa 600 de agenţi economici. La baza emiterii încheierii în cauză a stat o acţiune fictivă, intentată prin intermediul companiilor fiduciare „EUROPA-TRUST” S.A. şi „ECON RENAŞTERE” S.A. – preluate fraudulos în aprilie de gruparea de raideri menţionată – împotriva S.A. „Făclia Ştiinţa”.

Cititorii articolelor noastre s-au întrebat ce îi determină pe „raideri” să se folosească de instanţele de judecată în procesul de derulare al atacurilor lor, dedându-se astfel la tot felul de abuzuri şi ce face ca mereu orice acţiune pe care o întreprind să aibă succes garantat.

Analizând implicaţiile Lilianei  Andriaş se poate uşor observa că abuzurile practicate de ea (şi care sunt evidente încât devin umilitoare pentru orice cunoscător de noţiuni elementare de jurisprudenţă) nu sunt determinate de îndrăzneala sa sau de cine ştie ce aspiraţii personale. Abuzurile judecătorului amintit mai sus sunt posibile în urma unei scheme bine puse la punct, în care sunt implicaţi acei care deţin frâiele pulsului justiţiei economice.

Care a fost firul evenimentelor ?

Încheierea emisă de Liliana Andriaş pe 06 iulie 2009 şi care este de fapt rezultatul unui abuz evident conştientizat de doamna judecător, aşa cum era de aşteptat, a generat o serie de plângeri care au fost adresate Consiliului Superior al Magistraturii. Totodată, respectiva încheiere a fost contestată şi atacată prin recurs.

Bineînţeles, pentru a nu se ajunge ca Liliana Andriaş să fie trasă la răspundere, este necesar ca instanţa de recurs să susţină încheierea acesteia şi să o considere validă. În cazul dat, instanţa de recurs este Curtea de Apel Economică.

Şi… surpriză. De examinarea cazului nu se ocupă nimeni altul decât „naşul” justiţiei economice, Aurel Colenco, care îl va analiza personal.

Şi, în continuare, loc de „va urma…” nu există. Finalul este cât se poate de previzibil. Judecătorul Liliana Andriaş îşi are garantată acoperirea şi astfel se aplică din nou zicala: „o mână spală pe alta”.

Consiliul Superior al Magistraturii (instituţia care supraveghează judecătorii), care, după suspiciunile noastre, cunoaşte schema de lucru protejată de unii membrii ai săi, nu a considerat necesar să se deranjeze pentru a examina plângerea depusă împotriva judecătorului Liliana Andriaş, judecător acuzat recent de luare de mită. Examinarea plângerii a fost încredinţată unui oarecare V. Catan care nici măcar nu este membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

Mai exact, evident este că Liliana Andriaş, judecător de primă instanţă, la asemenea abuzuri nu ar fi recurs dacă nu s-ar fi bazat pe susţinerea dinainte promisă.

Astfel, caracatiţa corupţiei din sistemul justiţiei se întinde până la preşedinţii acestor instanţe, responsabili de repartizarea dosarelor, care depun eforturi considerabile în a tăinui algoritmul de repartizare al dosarelor şi respectiv în a păstra sorgintea corupţiei.

Monopolul asupra sistemului judecătoriei economice este deţinut de acest Aurel Colenco, a cărui carieră este presărată cu poticneli din cauza „viciului” său de care nu va scăpa niciodată – setea… de bani.

Aurel Colenco este cunoscut în cercurile magistraţilor şi justiţiabililor cu numele de „ştuca” , iar unii din anturajul său spun că el găseşte această denumire demnă de laudă, considerând-o ca pe un brand al său.

Colenco a fost supranumit „ştuca” de „colaboratorii” săi, din cauza taxei de minim 1000 USD pe care o practică încă din perioada în care era preşedinte al judecătoriei Economice. În schimbul acestui „tarif” domnia sa îi ajută binevoitor pe unii sau alţii să îşi promoveze unele interese nu tocmai curate.

Mai mult decât atât, lăcomia manifestată de Colenco şi creşterea taxelor pe care le percepe i-a determinat pe unii să spună că acesta ar trebui să fie redenumit „3 ştuci”.

Totodată, au apărut zvonuri, în  diverse cercuri, precum că Aurel Colenco ar fi  mituit membrii Consiliului Superior al Magistraturii, pentru a obţine şefia Curţii de Apel Economice, plătind fiecăruia câte 30.000 Euro, asigurându-se astfel că acumulează numărul necesar de voturi. Cert e că, în cadrul acelei şedinţe a Consiliului Superior al Magistraturii, istorică am putea zice,  în care preşedinţia Curţii de Apel Economice a fost încredinţată unuia dintre cei mai obraznici judecători, cu o cultură juridică sub limita inferiorităţii, preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, Ion Muruianu, a părăsit sala scuipând şi exclamând: „eu nu particip la circul acesta!”.

Oricum, faptul s-a consumat, alegerea a  fost făcută şi nimeni nu mai poate contesta cele întâmplate. Astfel Colenco, oficial, este considerat drept un eminent judecător, cu merite deosebite, în timp ce alţi colegi ai săi, care muncesc de o viaţă în sistem, sunt lipsiţi de asemenea aprecieri. Altfel spus, preşedinţia Curţii Economice a fost scoasă la licitaţie (neoficial) şi ea fost câştigată de Aurel Colenco, în conformitate cu criteriul celei mai bune oferte.

„Sărmanul” judecător cu salariul său „modest” a fost nevoit să rupă de la gura familiei pentru a-şi face mult dorita carieră, pentru ca ulterior să intre şi el în rândurile eminenţilor.

Considerându-se membru cu drepturi depline al elitei care deţine controlul asupra puterii de stat, Colenco nu a ezitat  să facă orice pentru a se încadra în societatea în  care a cumpărat un foarte scump permis de trecere.

Astfel, şi-a achiziţionat un elegant automobil de lux marca Land Rover CNW 654, maşină ce are un preţ de circa 100.000 EURO, o casă de lux pe strada Grenoble 37, municipiul Chişinău, pentru care a dat aproximativ 600.000 EURO şi unde, gospodăreşte, s-a mutat împreună cu amanta sa, Tatiana, despre care se presupune că ar fi fotomodel. Şi a considerat apoi că îi este absolut necesar şi un iaht,  pe care l-a ancorat în unul din porturile private din Odessa.

Şi normal, bun cunoscător al sistemului naţional, Aurel nu şi-a trecut bunurile pe numele său.

Dar adevăraţii cunoscători al modului în care merg lucrurile în Chişinău ştiu care este realul  stăpân. Cum ar fi fost posibil ca proprietarul unor asemenea obiecte de lux, extrem de costisitoare să lase un judecător cu venituri de câteva mii de lei să se folosească de bunurile sale?

Or, poate Aurel Colenco nu şi-a închipuit că mai apar curioşi care să se intereseze de modul în care trăieşte unul dintre cei mai de succes judecători din Republica Moldova.

Şi evident la un asemenea nivel de trai e nevoie şi de resurse pentru a putea face faţă tuturor cheltuielilor (care sunt vorba aia pe picior mare), fiind absolut necesară o stabilitate continuă.

Şi oare cine poate asigura stabilitatea financiară în cazul lui Colenco, dat fiind „aspiraţiile” luxoase ale acestuia. Este cert că nu simplii clienţi ocazionali …

Pentru a nu ne pierde în amănunte, în esenţă, nu vrem decât să subliniem faptul că toate aceste acţiuni denotă existenţa unei strânse colaborări a unor judecători din cadrul sistemului judiciar cu unele grupări de raideri. Aceştia din urmă se „intersectează” nemijlocit cu sistemul  judecătoriei economice, pe care îl utilizează ca şi instrument principal în fraudarea sistemului fiscal al statului şi a agenţilor economici, în parte.

Şi astfel, Aurel Colenco poate fi remarcat ca figurant principal în mai multe scheme de tip „corporate raider” aplicând diferite tehnici de atac (inclusiv procese) unde instrumentul principal sunt instanţele judecătoriei economice. Se consideră că în unele din aceste scheme raider, Colenco este implicat ca şi partener de afaceri al grupărilor care le practică. În altele, el apare doar ca şi complice, având cote procentuale fixe din veniturile obţinute de raideri. În unele cazuri, s-a descoperit că Aurel Colenco exercita personal presiuni asupra judecătorilor din cadrul  Judecătoriei Economice, în vederea adoptării unor soluţii convenabile grupărilor de raideri, a căror interese se pare că le protejează, promiţând din timp menţinerea hotărârilor judecătoreşti ilegale pronunţate de prima instanţă, în vederea creării aparenţei de legalitate.

Cu o reputaţie şubredă, un comportament tupeist şi fiind implicat în mai multe cazuri scandaloase (care au generat numeroase plângeri împotriva acţiunilor lui) Colenco pare să fie un personaj extrem de convenient pentru mai multe grupări de raideri, deoarece există mai multe pârghii de influenţă asupra sa, prin intermediul altor instituţii, în caz că ar îndrăzni să-şi înşele partenerii, aşa cum obişnuieşte de fapt să procedeze cu clienţii săi ocazionali.

În articolele ce vor urma vom pune pe tapet o altă serie de evenimente din cariera judecătorului „ştuca” din perioada în care el, la început de carieră, a avut nenorocul de a fi prins în flagrant în momentul în care primea „căldări cu cereşe” şi alte daruri. Vă vom povesti despre scandalurile legate de întoarcerea „darurilor” primite pentru soluţionarea unor „chestiuni” ce ţineau de funcţia şi alte istorii întâmplate la judecătoria Ialoveni. Despre astea însă domnul  Aurel Colenco pare să uite complet, precum şi de cei care l-au promovat şi în ce împrejurări.          Nu vom pregeta totodată să facem public modul în care se înfăptuieşte justiţia în unele cazuri şi abuzurile la care se recurge.

Toţi acei care deţin informaţii legate de abuzuri ale judecătorilor sau suspectează derularea unui atac de tip raider sunt invitaţi să ne contacteze la contact@hicsuntleones.eu .

Vom investiga şi vom relata cu deplină obiectivitate. Mai mult decât atât anunţăm în acest moment lansarea campaniei „Demască un judecător corupt”, unde veţi putea semnala cazurile pe care le depistaţi pe forumul site-ului nostru la adresa http://www.forum.hicsuntleones.eu/ .

www.hicsuntleones.eu

Reclame

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: