CUGET LIBER-blog public românesc!

20/09/2009

PRESUPUS BENEFICIAR AL ATACURILOR RAIDER, DECORAT CU „GLORIA MUNCII” DE VORONIN „FOSTUL”

Filed under: mass-media — Admin @ 09:19
Tags: , , , , ,

Oare câţi nu s-au întrebat, care e preţul ce trebuie plătit pentru a putea fi om de afaceri în Republica Moldova. Care este oare tributul, pe care trebuie cineva să îl plătească pentru ca afacerea sa să se dezvolte nestingherită şi să rămână neatinsă de lăcomia unora sus puşi şi cu mari influenţe în instituţiile statale? Soluţia este cât se poate de simplă: LE DAI ŞI LOR. Cel puţin, asta s-a întâmplat până acum, când acoliţii fostei puteri erau pare-se singurii care îşi puteau desfăşura nestingheriţi business-ul… Nu aveau nici o temere că proprietăţile şi averea lor ar putea trezi interesul altora, cu influenţă, şi că se vor trezi cu dosare penale „fabricate” sau cu imaginea denigrată, pentru ca astfel averea lor să ajungă pe alte mâini… lacome.

Cel puţin o astfel de lipsă de teamă pare să fi avut LEONID VOLNEANSCHI. Cunoscut ca principal proprietar al grupului de firme „Elat” , preşedinte al unei fundaţii culturale cu acelaşi nume şi preşedinte de onoare al Federaţiei Moldoveneşti de Haltere, Leonid Volneanschi, şi-a construit un renume de mare filantrop susţinător al mai multor proiecte culturale, al tinerilor sportivi dar şi al celor care dovedeau potenţial şi aveau şanse să studieze peste graniţă. Cel puţin, acesta a fost motivul invocat de către Vladimir Voronin, fost preşedinte al Republicii Moldova, în momentul în care l-a decorat pe Volneanschi cu „Meritul Civic” ( pe 27 septembrie 2004). Nimeni nu spune că nu şi-a meritat medalia, dar faptul că numai în acest an, conform publicaţiilor în presă, firma patronată de Leonid Volneanschi a sponsorizat PCRM cu 1.500.000 lei nu ridică un semn de întrebare? Mai exact, aceştia reprezintă circa jumătate din totalul sumei declarate de PCRM ca fiind folosită în campania electorală. Oare aceste contribuţii către „partidul suprem” despre care se ştie clar că au existat de foarte multă vreme, nu au influenţat cumva stabilitatea şi siguranţa în afaceri a domnului Volneanschi ? Şi oare acest suport financiar acordat de domnia sa celor care deţineau controlul majoritar al puterii nu a avut nici un aport şi nici o influenţă asupra justiţiei sau a altor instituţii statale cu drept de decizie, care, pare-se că în timp au cam închis ochii la modul în care patronatul grupului de firme „Elat” a făcut afaceri.  În acest sens, nu trebuie să ne referim punctual decât la cazul S.A. „SIGMA”, fostă uzină militară din perioada sovietică, care a figurat şi pe listele negre ale Serviciului de Informare (CIA) al SUA. Ceea ce face ca S.A. „SIGMA” sa atragă atenţia este un important complex imobiliar, pe care aceasta îl deţine, situat pe un imens lot de teren din sectorul Botanica, Chişinău. Se pare că societatea a generat chiar un conflict de interese între grupări de tip „raider” de care se pare că dl Volneanschi nu este chiar străin.

Pachetul de acţiuni al statului în S.A. „SIGMA”, de 71,6%, a fost achiziţionat în anul 2008 de către compania „Elat Invest”, la un preţ de 81 505 119,32 de lei.

Cumpărarea pachetului de acţiuni s-a efectuat în baza unei scheme financiare frauduloase, pusă în aplicare de proprietarii grupului Elat încă din 1998 şi depistată de către Curtea de Conturi (dovadă stau hotărârile Curţii de Conturi nr. 66 din 10.07.2001, nr. 50 din 14.07.2002, nr. 13 din 24.02.2004, nr. 7 din 14.07.2004). Astfel scandalul legat de fraudarea S.A. „SIGMA”, din cauza slăbiciunilor cunoscute ale sistemului de guvernare, au fost muşamalizate fără probleme, şi astfel din vinovat de  fraudare personajul mai sus amintit a reuşit să devină om de afaceri respectabil. Iar în 2008, din contul avantajelor obţinute în urma fraudării S.A. „SIGMA”, s-a reuşit cumpărarea pachetului statului în această societate, devenind până la urmă şi proprietari. Imediat după ce la S.A. „SIGMA” şi-au făcut apariţia noii proprietari, au început transferurile masive de clădiri şi a altor bunuri imobile către grupul de firme „Elat”.

În acel moment a intervenit şi C.F. „EUROPA-TRUST” S.A. (companie împotriva căreia în prezent se desfăşoară un amplu şi bine organizat atac de tip „corporate raider”) deţinătorul a 26,15 % de acţiuni în S.A. „SIGMA”, zădărnicind transferurile de proprietăţi de la societate către firmele grupului „Elat”. Mai mult decât atât, C.F. „EUROPA-TRUST” a pus în aplicare o serie de strategii şi mecanisme juridice, pentru a-l determina pe noul acţionar majoritar să ia în considerare şi interesele acţionarilor minoritari. Confruntându-se cu o serioasă rezistenţă din partea C.F. „EUROPA – TRUST”, „Elat Invest” a fost pusă în situaţia de a reorganiza S.A. „SIGMA” prin separarea proporţională a 26.15% din întregul patrimoniu sau să răscumpere cele 26,15% din acţiuni pentru a avea posibilitatea să dispună de bunurile societăţii după bunul său plac.

Astfel, noul acţionar, care s-a văzut proprietarul tuturor bunurilor imobile a S.A. „SIGMA” şi în special a loturilor de teren şi clădiri (mai mult decât atât având şi aspiraţia de a achiziţiona întreg cartierul dintre bdul. Decebal şi str. Sarmisegetusa) nu a putut accepta ideea împărţirii bunurilor cu acţionarii minoritari, iar răscumpărarea, în conformitate cu prevederile legale, a acţiunilor în perioada de criză, cu bani numerar, era absolut neplăcută…

Atunci pentru soluţionarea problemelor s-a recurs la metodele tradiţionale moldoveneşti…

Astfel, s-a apelat la serviciile partenerilor de afaceri şi la protectori influenţi, printre care Nicolae Bondarciuc, preşedintele pe atunci al Comisiei Parlamentare pentru Buget şi Finanţe, care, printre altele, se ocupă şi de Comisia Naţională a Pieţei Financiare (CNPF) şi cunoscutul consilier prezidenţial pe probleme economice Oleg Reidman.

În urma intervenţiei celor doi, prin intermediul CNPF, s-a încercat blocarea C.F. „EUROPA-TRUST”, punându-se problema deposedării ei de acţiunile deţinute în S.A. „SIGMA” sau a retragerii licenţei şi a celor 26,15 % de acţiuni distribuite clienţilor, pentru a fi dispersat pachetul şi a se facilita litigiul. Acţionarul majoritar s-ar fi clarificat cu uşurinţă cu acţionarii minoritari, mulţi dintre aceştia nici măcar nu au auzit de acţiuni, iar de piaţa valorilor mobiliare nici atât…

Planul a fost unul genial ca şi schema de cumpărare a pachetului de acţiuni în S.A. „SIGMA” din contul societăţii ….. Unica problemă a fost că nu s-a reuşit totul la timp, a dat năvală campania electorală, campanie în care aşa cum am amintit domnul Leonid Volneanschi a avut o contribuţie financiară substanţială pentru partidul aflat pe atunci la putere …

Mai mult decât atât, conform unor surse din anturajul unor personaje, cunoscute ca fiind implicate în atacuri de tip raider, s-a confirmat cu mai multe ocazii, că atacul asupra companiilor fiduciare (implicit asupra C.F. „EUROPA – TRUST) este finanţat de către Leonid Volneanschi, cel care în 2008 figura la poziţia 22-a în topul 50 al celor mai influenţi moldoveni.

Se presupune că Leonid Volneanschi, pentru realizarea planurilor sale grandioase, având tangenţă cu piaţa financiară non-bancară şi respectiv cu împărţirea patrimoniului administrat de companiile fiduciare, l-a angajat în calitate de specialist pe V. Kuciuk.

V. Kuciuk a fost implicat în adunările generale ale acţionarilor S.A. „SIGMA” şi în alte acte de administrare corporativă a societăţii.

V. Kuciuk, fost angajat al CNPF, este persoană autorizată de către protectorii grupului Elat, să aibă trecere liberă în cadrul CNPF, şi, de asemenea, a apărut în mai multe scheme de privatizare despre care se crede ca sunt frauduloase.

Totuşi considerăm, că, în momentul de faţă, nu există suficiente motive de a-i atribui pe proprietarii grupului Elat şi în special pe dl Leonid Volneanschi în grupul raiderilor, în sensul propriuzis al cuvântului, ei având doar calitatea de beneficiari ai atacurilor raider, derulate în interesul lor, de „specialişti” precum cei coordonaţi de cunoscutul personaj  Caşcei (alias VADIM CIORNEA).

În concluzie, nu mai este nici un mister de ce domnul Volneanschi, în ciuda suspiciunilor pe care le trezeşte, este cunoscut ca „binefăcător” şi „reputat” om de afaceri. Mai mult decât atât, nu demult, printru decret dat pe 8 septembrie, domnul Voronin i-a mai acordat o decoraţie celui despre care spunea că este „exemplu demn de urmat”: GLORIA MUNCII. Într-adevăr, glorie…

www.hicsuntleones.eu

Reclame

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: