CUGET LIBER-blog public românesc!

20/08/2009

ESCROCHERIILE RAIDERILOR ÎN ATACUL ASUPRA COMPANIILOR FIDUCIARE

Filed under: mass-media,Recomandări,Scandalos — Admin @ 12:37
Tags:

Despre modul în care au fost demarate atacurile de tip „corporate raider” asupra unor companii, printre care C.F.„EUROPA –TRUST” şi „ECON RENASTERE” şi despre personajele, functionarii şi institutiile implicate s-a relatat pe larg în publicatia www.hicsuntleones.eu. Însă istoria este departe de final şi se pare că acei care fac parte din gruparea de tip „raider” şi aserviţii lor nu se dau în lături de la nimic pentru a-şi atinge scopul.

Este deja cunoscut modul în care s-a ajuns, prin acţiuni ale Procuraturii Anticorupţie, la numirea unui administrator aşa-zis exterior al companiilor „EUROPA – TRUST” şi „ECON RENAŞTERE”, în persoana tinerei DIANA CRICLIVAIA. Acest lucru ar fi aranjat foarte bine lucrurile pentru gruparea de raideri care viza cele două companii, iar tânăra, le-ar fi putut face jocul cu uşurinţă. Cert este că, s-au mai ivit mici probleme la orizont…

Procuratura Anticorupţie, care a intentat acţiunea privind dizolvarea companiilor fiduciare, a declarat că desemnarea Dianei Criclivaia în calitate de administrator fiduciar s-a făcut la iniţiativa instanţei fără ca Procuratura să propună sau să insiste asupra candidaturii tinerei sau a altei persoane. După aceste declaraţii, pe 10 iulie, judecătorul Iurie Ţurcan (un alt personaj care apare frecvent în istoria atacurilor de tip raider) înţelegând că se face de unul singur răspunzător în faţa celor circa 350.000 de clienţi ai companiilor menţionate mai sus, a dispus completarea încheierii de asigurare acţiunii, în temeiul căreia a fost desemnată Diana Criclivaia ca şi administrator fiduciar.

În acest sens, Iurie Ţurcan, pentru a se mai despovăra de responsabilităţile pe care şi le-a asumat în toate aceste acţiuni împotriva companiilor – fiind flatat de prietenul său devotat, avocatul Vitalie Ciofu (personaj cunoscut de acum în schemele raiderilor), susţinut de Aureliu Colenco, preşedintele Curţii de Apel Economice— a dispus subordonarea Dianei Criclivaia Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare. Astfel, tânăra a fost obligată de instanţa de judecată să obţină în scris acordul prealabil al CNPF pentru acţiunile efectuate în exercitarea atribuţiilor de administrare fiduciară a companiilor fiduciare.

Logica judecătorului Iurie Ţurcan, în cazul dat, este una clară: responsabilitatea pentru acţiunile Dianei Criclivaia a fost pusă pe seama CNPF – organ specializat în domeniu supravegherii participanţilor la piaţa valorilor mobiliare. Astfel, judecătorul, ca şi procurorul anticorupţie, a reuşit la rândul său să scape de responsabilităţi, acestea fiind transmise altora…

Este prematur să afirmăm că, de această dată judecătorul Iurie Ţurcan, deranjat de responsabilităţile care i sau impus, nu şi-a coordonat acţiunile sale cu gruparea de raideri coordonată de binecunoscutul Caşcei (alias VADIM CIORNEA), în interesul căreia acţionează, sau cel puţin cu Aurel Colenco – coordonator de proiect în cadrul instanţelor judecătoriei economice.

Evident este că, includerea în schemă a încă unui figurant, precum CNPF – organ colegial – nu este convenabilă grupării. Nici nu credem că instituţia s-ar fi încadrat în schemele de acţiune ale acesteia pentru simplu motiv că, fiind un organ colegial, ar fi afectat operativitatea în acţiuni a grupării şi respectiv ar fi implicat cheltuieli şi eforturi suplimentare. Or, coruperea unei singure persoane este mai simplă decât a unui grup, precum membrii CNPF şi a tot felul de specialişti şi consultanţi, cu care, de fapt, avocatul Vitalie Ciofu încearcă de mai mult timp, fără mari succese, să „se înţeleagă„ asupra a diverse probleme minore.

În aceste circumstanţe, gruparea de raideri, apelând la serviciile prestate de partenerul Aurel Colenco, prin intermediul Curţii de Apel Economice, al cărui preşedinte este, a pus în aplicare o strategie simplă care permite grupării să îşi rezolve problema legată de CNPF şi astfel să uşureze sarcina judecătorului Iurie Ţurcan. Cel puţin permite eliminarea controlului asupra abuzurilor Dianei Criclivaia, prin punerea acţiunilor acesteia sub controlul CNPF.

Diana Criclivaia a depus prin intermediul juristului său, Ruslan Mutruc, un recurs stângaci la încheierea judecătorului Iurie Ţurcan, prin care activitatea tinerei era subordonată CNPF.

Recursul, chiar dacă era perioada concediilor, a fost dat în mare grabă spre a fi examinat la data de 03 august 2009 de către vicepreşedintele Curţii de Apel Economice, Maria MORARU.

Pentru a asigura executarea operativă a indicaţiilor lui Aureliu Colenco şi a face posibilă analizarea rapidă a recursului, judecătorul Eugeniu Clim a fost rechemat din concediu. Domnia sa a mai figurant în schemele de atac tip raider, puse în aplicare prin intermediul Curţii de Apel Economice, aflată sub „patronajul” lui Aureliu Colenco.

La examinarea recursului depus de Criclivaia Diana, ca de obicei procurorul anticorupţie Viorel Morar (personaj cunoscut pentru implicarea în întreaga schemă), nu s-a prezentat la proces.

Astfel, cum recursul, întocmit de Ruslan Mutruc (folosit în calitate de jurist-manechin şi cunoscut ca specialist mediocru) încălca cerinţele legale şi era lipsit de o motivaţie elementară, în lipsa susţinerii din partea Procuraturii Anticorupţie, completul de judecată care a l-a analizat (Maria Moraru, Eugeniu Clim şi Nicolae Craiu) a fost nevoit să se expună riscului.

Judecătorul Nicolae Craiu, pentru a veni în ajutorul lui Ruslan Mutruc şi cu scopul de a crea aparenţa unui proces judiciar în contradictoriu a fost nevoit să dea în locul recurentului explicaţii, să invoce argumente şi să combată argumentele invocate de companii, în susţinerea poziţiilor sale. În aceste circumstanţe, completul de judecată menţionat mai sus a fost nevoit să încalce grav legislaţia procesual civilă, ieşind  în evidenţă prin încălcarea aparenţei de imparţialitate.

Acţiunile grupării de raideri în ansamblu, şi ale Dianei Criclivaia, în special, au scos în evidenţă necesitatea a-i asigura tinerei libertate totală în acţiuni.

Este clar că raiderii o pregătesc pe tânără pentru a servi drept ţintă în faţa celor fraudaţi, asigurându-şi astfel oportunitatea de a dispune de bunurile acaparate în urma atacurilor pe care ei le-au coordonat. Altfel spus, în momentul în care clienţii companiei vor înţelege că au fost fraudaţi îşi vor îndrepta mânia asupra Dianei Criclivaia, o biată tânără, care nu este nimic altceva decât un pion uşor manipulabil în mâna raiderilor. Iar între timp ei vor putea dispune în voie de bunurile luate abuziv, prin intermediu Dianei Criclivaia şi vor ieşi basma curată, adică oameni de afaceri oneşti.

În acest moment, gruparea coordonată de numitul Caşcei aplică scheme similare şi în cadrul altor acţiuni de atacuri. Având controlul asupra companiei, raiderii, prin intermediul Dianei Criclivaia, convoacă în grabă adunările generale ale acţionarilor şi asociaţilor societăţilor cu răspundere limitată, unde „EUROPA –TRUST” administrează acţiuni sau părţi sociale, pentru a numi în calitate de administratori persoane controlabile sau afiliate grupării. Prin acest procedeu simplu, gruparea de raideri, prin intermediul companiei, obţine controlul asupra mai multor societăţi comerciale în care aceasta deţine acţiuni sau părţi sociale. Astfel, ulterior, în cazul în care se blochează activitatea companiei sau se pierde controlul asupra acesteia, raiderii vor putea menţine controlul asupra societăţilor comerciale, acestea reprezentând de fapt ţinta atacurilor.

Din momentul în care raiderii au obţinut controlul asupra societăţilor comerciale, ei vor recurge, cu titlu de asigurare a riscurilor, la procurarea unor pachete minoritare de acţiuni, proceduri similare celor folosite în cazul atacului asupra cunoscutei S.A. „CARMEZ”

Având pachete minoritare de acţiuni şi administratori desemnaţi, raiderilor le rămâne doar să blocheze activitatea companiei pentru a putea realiza lejer administrarea şi controlul societăţilor comerciale şi în primul rând pentru a putea dispune de bunurile acestora.

Un element importat în vederea realizării blocării activităţii companiei îl constituie registrul acţionarilor societăţilor şi al clienţilor companiei. Deţinerea registrului oferă controlul asupra tranzacţiilor cu acţiuni, asupra convocării şi a întrunirii adunărilor generale a acţionarilor. Cel mai important e faptul că acest registru oferă accesul la informaţii confidenţiale privind identitatea clienţilor şi acţionarilor.

Deţinerea informaţiilor confidenţiale este necesară în recrutarea persoanelor vulnerabile, de la care s-ar putea achiziţiona cu uşurinţă acţiuni, în condiţii avantajoase, sau care pot fi deposedate pur şi simplu de respectivele acţiuni.

În acest scop având controlul asupra companiei, gruparea lui Caşcei pregăteşte un registrator independent căruia să îi transmită registrele acţionarilor societăţilor pe acţiuni şi clienţilor companiilor. Totodată, acest registrator va prelua procesul de restabilire a bazei de date distruse, proces în care se pot legaliza falsurile pregătite de gruparea lui Caşcei. Acest rol, de registrator independent , va fi jucat de S.A. „Emis Consulting Grup” cu sediul în strada Alexandru cel Bun, 44 din municipiul Chişinău – loc unde se desfăşoară adunările generale ale acţionarilor şi asociaţilor, dar care de asemenea reprezintă şi sediul personal al Dianei Criclivaia.

Administratori şi acţionari al S.A. „Emis Consulting Grup” sunt Ruslan Purice şi Alina Oriol, actori implicaţi în mai multe scheme frauduloase de tip corporate raider.

După cum am relatat şi în articolele precedente din publicaţia noastră online, gruparea coordonată de Caşcei, cu scopul de a-şi asigura controlul asupra registratorilor independenţi care deţin baza de date a acţionarilor societăţilor pe acţiuni precum şi modificările operate în documentele de constituire şi registrul de stat de către Camera Înregistrării de Stat, prin intermediul judecătorului Liliana Andriaş (având o reputaţie binecunoscută de judecător corupt până în măduva oaselor) a subordonat Dianei Criclivaia toate tranzacţiile cu valori mobiliare, părţi sociale, convocarea şi desfăşurarea adunărilor generale ale acţionarilor, operarea modificărilor în registrul de stat al persoanelor juridice. Astfel, fără acordul Dianei Criclivaia nu poate fi efectuată nici una dintre acţiunile indicate mai sus, la cele peste 600 de societăţi economice în care „EUROPA –TRUST” deţine acţiuni şi părţi sociale, indiferent de ponderea acestora. Astfel se creează premisele unui atac şi asupra agenţilor economici în care compania deţine chiar şi 0, 000001%.

www.hicsuntleones.eu

Reclame

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: