CUGET LIBER-blog public românesc!

27/07/2009

Lui Michiduţă i s-au terminat jucăriile iar Voronin, bătrânul, nu-l poate astâmpăra

Filed under: mass-media — Alex @ 16:47

VoroninÎn ajunul încercării eşuate de a alege preşedintele, la 3 iunie, am auzit pe culoarele parlamentului o anecdotă care avea aproximativ următorul conţinut. Are loc congresul extraordinar al PCRM, convocat de către Voronin în legătură cu intenţia acestuia de a părăsi politica şi de a se retrage din activitate. De la tribună Vladimir Nicolaevici, obosit, se adresează delegaţilor: „Gata, nu mai pot, nu mai am nici vârsta, nici putere nu mai am pentru a lupta cu aceşti liberali. Am luat decizia fermă: plec, iar partidul îl las ca moştenire fiului Oleg şi deoarece, el încă nu a fost preşedinte, rog să fie înaintată candidatura lui la postul de nou conducător al statului”. Aici se deschid uşile, în sală intră un grup de deputaţi din opoziţie: „Vladimir Nicolaevici, vă implorăm, numai nu faceţi acest lucru! Noi suntem de acord de a nu organiza alegeri anticipate, vom vota pentru Domnia voastră încă o dată, haideţi să modificăm Constituţia cu aşa ocazie – numai nu daţi Moldova lui Olejca pentru a o devasta definitiv”.

Mi-am amintit această anecdotă dat fiind informaţia ce a intrat în posesia ziarului (de la o sursă din guvern, care a rugat să rămână în anonimat, din motive binecunoscute, până la schimbarea puterii) cu privire la noi acţiuni ale raiderilor asupra unui şir de întreprinderi moldoveneşti. Este vorba de SA „Carmez” (fapt despre care a relatat deja „Moldavskie Vedomosti” ceva timp în urmă), uzina Nr. 1 de construcţii din beton armat JBI, SA „Sigma” (fosta „Sciotmas”, cu toate că nu funcţionează la capacitate maximă, dar care deţine obiecte imobiliare atractive la Botanica), fabrica de sticlă din Floreşti SA „Cristal-Flor”, fabrica de mobilă din Drochia „Nord Mobilă”, „obiecte” pe care e hotărât să le acapareze definitiv principalul businessman al Moldovei, Oleg Voronin. El ocupă totodată şi funcţia de preşedinte al consiliului băncii comerciale „Fincombanc”, şi este şi fiul lui Vladimir Voronin, neobositul deţinător al postului de preşedinte al RM.

În fond, după cum nu o dată a fost menţionat în presă, nici activitatea bancară, nici comerţul cu metale în calitatea de economist modest al SRL „Metalconstruct-Market”, nici chiar producerea îngrăşământului pentru flori şi a creioanelor pentru exterminarea gândacilor de bucătărie (la răsăritul business-tinereţii înceţoşate a fost şi aşa ceva) nu a constituit niciodată baza afacerilor lui Oleg Voronin. În cel mai bun caz acesta a fost aşa, doar un hobby. Fundamentul businessului lui Voronin, care i-a permis să capete statutul de cea mai „ponderabilă figură” a elitei businessului naţional, îl constituie acţiunile de tip raider – un fel de antreprenoriat legat de aşa numita acaparare a întreprinderilor în pofida dorinţei proprietarilor sau conducătorilor acestora. O activitate de antreprenoriat, fără doar şi poate, ilegală dar, cu toate acestea, cu o piaţă destul de bine organizată, în care  acţionează propriile concepţii , scheme şi tarife.

Spre deosebire de răchetirii bine făcuţi de la începutul anilor \’90, a căror carte de vizită era costumul sportiv şi adidaşii, raiderii de astăzi, arată, la exterior, destul de decent, poartă costume scumpe şi cravate la modă şi, în general, tind a se număra printre persoanele de„elită”. Dar, în interiorul fiecărei grupări criminale organizate a raiderilor, funcţiile sunt împărţite după aceleaşi principii stricte ale fostelor grupări criminale organizate ale răchetului. Există conducătorul grupării, „brigadiri”, care coordonează activitatea executorilor-raideri de rând ,care se ocupă de atacurile de acaparare: reprezentanţi ai inspectoratului fiscal, ofiţerii din cadrul Centrului de Combatere a Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC). Şi, desigur, în fiecare grupare criminală organizată de raideri, ca pe timpuri, la personajele mărginite, cu intelect limitat, există propriul „evreu deştept” – creierul întregii organizaţii, care îndeplineşte tot lucrul analitic şi planifică strategia fiecărui act de acaparare ilegală a proprietăţii sau businessului străin.

„Brigadiri” ai grupării criminale organizate de raideri a lui Oleg Vladimirovici sunt Vadim Ciornea – despre ale cărui afaceri dubioase în funcţia de director şi proprietar al companiei „Gasvat Grup” SRL am relatat în ziarul nostru la începutul lunii curente – şi un alt prieten apropiat al lui Voronin-junior, un oarecare Nicolai Gaborac, poreclit „Hahol”. La specificul „businessului” acestuia ne vom mai întoarce. Iată că rolul de „evreu deştept”, destul de reuşit, dacă ţinem cont de rezultatele îmbogăţirii Familiei, îl joacă respectabilul director general al „Eximbank – Gruppo Veneto Banca SA” Marcel Chircă.

Metodele de activitate ale grupării criminale organizate a lui Voronin sunt diverse şi eficace – de la cererea de a transcrie acţiunile unui sau altui obiect pe numele unei alte persoane, intentarea dosarelor penale împotriva celor ce nu sunt de acord şi privaţiunea de libertate a acestora (cel mai proaspăt exemplu – arestarea directorului general al SA „Carmez” Anatol Cîşlaru), alte forme de presiune şi intimidare până la folosirea resurselor bancare pentru creditarea firmelor, care întreprind atacuri de raideri. În ultimul timp, activizarea acestei grupări criminale organizate are loc într-un mod bizar chiar şi pentru „junglele” noastre moldoveneşti. În mijlocul nopţii, la domiciliul premierului Zinaida Grecianîi sau, să spunem, ministrului afacerilor interne Gheorghe Papuc, sau directorului CCCEC Sergiu Burduja, sau preşedintelui Curţii supreme de justiţie Ion Muruianu sună telefonul. Din spusele martorilor (spre exemplu, soţia preşedintelui Curţii Supreme de justiţie, notarul Ludmila Muruian s-a plâns o dată de acest fapt cunoscuţilor), în receptor se aude glasul lui Olejca Voronin beat criţă şi piţigăielile unor domniţe, care cu limba împleticită încearcă să dea ordine: ce hotărâre sau decizie şi privitor la ce întreprindere urmează a fi adoptată de către guvern sau primită de judecată, împotriva cui trebuie intentat dosar penal, cine trebuie arestat, cărui business i se va pune  „pe urechi” cu razii de verificare etc.

Important de subliniat este anume acel fapt, că toată activitatea fructuoasă de noapte, fecioraşul o practică nu pur şi simplu, fără sancţiunea tatălui, dar şi în pofida indicaţiilor stricte ale lui însuşi Vladimir Nicolaevici, care a interzis cu stricteţe o astfel de „activitate” până la alegerile din 29 iulie. Dar se pare că ordinele parvenite de la Voronin senior „de a şedea liniştit, toţi să fie calmi” pentru Olejca nu mai sunt lege.

Sursa noastră din guvern nu ştie nimic despre reacţia lui Papuc la astfel de sunete. Dar Greceanîi şi Burduja (apropo, cu care, la timpul său, i-a făcut cunoştinţă nimeni altul decât bancherul Chircă) sunt şocaţi, dar se tem să aducă la cunoştinţă acest fapt, pentru a nu strica relaţiile cu feciorul. Şi bine fac, deoarece se ştie: corb la corb nu-şi scoate ochii. Aceştia din urmă încă mai încearcă să oprească executarea „ordinelor” lui Olejca ce întrec orice măsură. Dar fără mari succese, fiindcă lăcomia Familiei nu are limite. Doar schimbarea în totalitate a puterii o poate opri. Judecătorul Muruianu, fără discuţii, acceptă aceste ordine ilegale. În concluzie, atacul raiderilor asupra Moldovei nu scade din intensitate.

Articol scris de Timur Tcaciuc, preluat din ziarul Moldavskie Vedomosti, nr. 1151 din 21.07.2009

Preluat de www.hicsuntleones.eu

Reclame

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: