CUGET LIBER-blog public românesc!

21/07/2009

Dinu Patriciu, interesat în preluarea unei mari companii fiduciare din Chişinău?

Filed under: mass-media — Alex @ 15:37

* este vorba de C.F.” EUROPA TRUST”, companie fiduciară din Republica Moldova * compania are în gestiune pachete de acţiuni a peste 600 de întreprinderi din Republica Moldova * este cea mai mare companie fiduciară care a participat la înfăptuirea procesului de privatizare din Republica Moldova, obţinând dreptul de administrare fiduciară asupra patrimoniului cetăţenilor – acţiuni sau părţi sociale, obţinut în cadrul privatizării contra bonuri patrimoniale.
* EUROPA TRUST este una dintre companiile despre care s-a scris ca fiind victima unor numeroase atacuri de tip „corporate raider” protejate de persoane influente * se zvoneşte că omul de afaceri român a plătit deja 2 milioane de euro pentru preluarea companiei.

În ultimul timp, în unele cercuri din mediul de afaceri din Chişinău a început să fie vehiculat un zvon care, deşi nu a fost confirmat oficial, s-a răspândit cu repeziciune şi unii cred că nu e departe de adevăr: se pare că binecunoscutul om de afaceri român, Dinu Patriciu, este interesat de preluarea celei mai mari companii fiduciare sau de cel puţin a unei părţi din întreprinderile în care aceasta deţine pachete majoritare de acţiuni. Mai exact, se pare că ţinta magnatului român este Compania Fiduciară „EUROPA – TRUST”, înfiinţată în 1994.
De ce ar avea interes Dinu Patriciu să preia compania sau o parte a acţiunilor ei? Se bănuieşte că omul de afaceri român ar intenţiona să dezvolte o serie de proiecte investiţionale în Republica Moldova, obţinând dintr-o singură lovitură controlul asupra unei importante părţi din industria Republicii Moldova supusă procesului de privatizare.
Până aici nimic dubios, însă C.F: „EUROPA – TRUST” face de mai multă vreme obiectul unor atacuri de tip „corporate raider” demarate de grupări bine organizate, cu puternice influenţe în straturile puterii şi care se folosesc de instituţii statale, funcţionari, judecători şi procurori corupţi şi de dosare penale „fabricate” pentru a îndrepta compania spre dizolvare. Astfel, pachetele de acţiuni administrate de companie ar scădea şi ar putea fi preluate la preţuri derizorii pentru ca, apoi, acestea, să poată fi valorificate la maxim şi să aducă o avere considerabilă noilor proprietari. În ultimul timp, presiunile autorităţilor asupra companiei s-au intensificat şi grupările de raideri par să fie pregătite să dea lovitura de graţie, bucurându-se de toată susţinerea autorităţilor şi de o serioasă finanţare care a putut fi observată, achitându-se taxe de protecţie ce depăşesc de câteva ori pe cele obişnuite a fi plătite la Chişinău.
Cert e că momentul în care toate aceste acţiuni de atac au început să se intensifice a coincis cu zvonul legat de interesul domnului Dinu Patriciu în C.F. „EUROPA-TRUST”,numele căruia a apărut în publicaţiile locale şi care şi-a făcut apariţia la Chişinău. Ceea ce poate da naştere la suspiciunea că acei care coordonează aceste atacuri de tip „raider” nu fac decât să pregătească terenul domnului Patriciu, iar conflictul iscat dintre România şi Moldova să fie folosit pentru ca autorităţile să susţină această campanie de denigrare şi distrugere a companiilor fiduciare.
Mai mult decât atât, serviciile secrete ale Republicii Moldova par să susţină că acţiunile lui Dinu Patriciu legate de ţara de peste Prut au şi o conotaţie politică.
De asemenea, se pare că în unele cercuri s-a lansat informaţia că Dinu Patriciu a plătit deja suma de 2 milioane de EURO pentru preluarea C.F. „EUROPA-TRUST”, companie care are în gestiune pachete de acţiuni a peste 600 de întreprinderi din Republica Moldova. De fapt, este cea mai mare companie fiduciară care a participat la înfăptuirea procesului de privatizare din Republica Moldova, obţinând dreptul de administrare fiduciară asupra patrimoniului cetăţenilor – acţiuni sau părţi sociale, obţinut în cadrul privatizării contra bonuri patrimoniale.
De asemenea, zvonuri din alte surse alimentează aceeaşi informaţie, precum că atacurile corporate raider la adresa companiei „EUROPA -TRUST” sunt legate de interesul manifestat de Dinu Patriciu faţă de aceasta. Şi anume, se presupune că banii ar fi fost daţi lui Gabriel Stati, binecunoscut om de afaceri şi fiul renumitului Anatol Stati (proprietarul grupului ASCOM), despre acesta din urmă ştiindu-se că este un bun prieten al lui Dinu Patriciu.
Cazul „EUROPA –TRUST”, dar şi a altor mari companii supuse atacurilor de tip „raider” a fost atent analizat de unele publicaţii, acumulându-se dovezi clare ale atacurilor ostile declanşate împotriva companiei, de o grupare de interese de tip „corporate raider” având tangenţă şi cu alte atacuri similare.
Rudac Vladislav

Reclame

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: