CUGET LIBER-blog public românesc!

09/07/2009

ATACURILE CORPORATE RAIDER SUSŢINUTE DE O JUSTIŢIE CORUPTĂ

Filed under: mass-media — Admin @ 17:01

Atacurile de tip „corporate raider” care s-au practicat şi se exercită în continuare asupra unor mari companii din Republica Moldova sunt acţiuni foarte bine gândite, extrem de atent organizate şi planificate în destul timp pentru ca „loviturile” de graţie asupra respectivelor companii să fie reuşite şi să meargă la sigur.
Dovadă stă modalitatea în care anumite grupări criminale au pus la punct aceste atacuri şi pionii pe care i-au folosit şi de care încă se mai folosesc pentru a-şi atinge scopul final. Vom face referire în momentul de faţă la două cazuri concrete: atacurile asupra companiei fiduciare „EUROPA – TRUST” şi asupra „ECON RENAŞTERE”. Scopul, e simplu: îndreptarea spre lichidare a acestor companii, preluarea controlului asupra lor şi manevrarea acţiunilor în aşa fel încât acestea să fie preluate la preţuri derizorii sau chiar cu titlu gratuit. Astfel, noii „stăpâni” vor putea profita după bunul plac de bunurile acestor companii şi le vor valorifica spre propriul lor interes şi pentru a-şi rotunji averile, clienţii companiei rămând în afara planurilor grupării de raideri.
Evident că în acest articol este vorba de un următor atac al grupării de tip corporate raider a lui „CASCEI”, după cum se ştie autorul recentelor atacuri criminale asupra S.A. „Carmez”, S.A. „Nord Mobila”, Avicola Bucovăţ, Cristal Fluor, şi chiar asupra bugetului de stat pe care l-a uşurat de câteva zeci de milioane de lei.
Pentru a dovedi realitatea acestor atacuri am efectuat investigaţii amănunţite, iar descoperirile au fost conform suspiciunilor. Avocaţii Roger Gladei şi Vitalie Ciofu nu mai au nevoie de prezentări. Numele lor sunt însă frecvent vehiculate într-o serie de cazuri de atacuri de tip „raider” ei fiind suspecţi că ar face parte din acele grupări criminale care practică acest gen de acţiuni. Cei doi sunt consideraţi ca pioni extrem de importanţi, dat fiind că pot trage uşor sforile în justiţie, iar rolul lor în atacul asupra „EUROPA – TRUST” şi „ECON RENAŞTERE” se dovedeşte a fi crucial. De ce această afirmaţie? Pentru simplul fapt că s-a depistat că la calculatoarele lui Vitalie Ciofu şi Roger Gladei au fost elaborate mai multe planuri de preluare a companiilor fiduciare, prin intermediul Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC) şi a Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare (CNPF). De asemenea, a existat şi ”sprijinul” instanţelor de judecată şi al unor judecători care pare-se că sunt implicaţi până în măduva oaselor.
Ultimul dintre planurile menţionate mai sus figurează ca fiind elaborat pe 27/12/2008, iar titlul său nu mai lasă loc de comentarii:„posibilitatea înaintării cererii în judecată, privind dizolvarea unor Companii fiduciare de către Procuratura Generală”.
Avându-se cunoştinţă despre iniţierea acestor atacuri ostile, reprezentanţii companiilor devenite ţinta raiderilor au informat despre această situaţie atât CCCEC, CNPF cât şi Procuratura Anticorupţie. Deşi s-a cerut investigarea şi analiza acestor cazuri, se pare că lucrurile au fost lăsate în voia sorţii, iar raiderii şi-au continuat nestingheriţi demersurile, folosindu-se de influenţele pe care le deţineau, de funcţionari, procurori şi judecători corupţi, care au jucat după cum li s-a cântat.
Pe 23 aprilie în acest an, Procurorul şef Anticorupţie, fără a deţine vreo împuternicire, a depus la Judecătoria Economică de Circumscripţie o cerere de dizolvare a companiilor fiduciare „EUROPA – TRUST” şi „ECON RENAŞTERE”. În aceeaşi zi, vicepreşedintele judecătoriei Economice, S. Namaşco, a repartizat dosarele „EUROPA – TRUST” şi „ECON RENAŞTERE” judecătorului Iurie Ţurcanu. Acesta la rândul său, fără a sta prea mult să analizeze dosarele, a emis tot pe 23 aprilie două încheieri referitoare la asigurarea acţiunii de instituire a administrării fiduciare asupra bunurilor celor două companii. Astfel, în calitate de administrator fiduciar, a fost desemnată „din exterior” şi probabil ca presupus factor neutru, dra DIANA CRICLIVAIA.
Acest nou statut, de administrator îi conferă tinerei CRICLIVAIA drepturi nelimitate de control asupra acţiunilor aflate în administrarea fiduciară a companiilor, ea având totodată puterea de a-şi exercita dreptul de vot în cadrul adunărilor generale ale acţionarilor. Tot în fatidica zi de 23 aprilie, DIANA CRICLIVAIA a fost înregistrată în regim de urgenţă, la Camera Înregistrării de Stat ca având această calitate de administrator al ambelor companii menţionate mai sus.
După toate aceste acţiuni, se pare că, acel ultim plan elaborat din calculatoarele celor doi avocaţi şi care viza „dizolvarea” companiilor se află aproape de a-şi atinge scopul final. Cineva ar spune că aparent nu se vede nici o legătură între noul administrator DIANA CRICLIVAIA şi cei doi avocaţi sau schema de atac tip raider.
Dar numirea bruscă a acestei domnişoare, precum şi rapiditatea cu care au fost întreprinse toate aceste acţiuni de către Procuratura Anticorupţie, de judecătorul Iurie Ţurcan şi la Camera Înregistrării de Stat, într-o singură zi lucrătoare, şi totodată acţiunile ulterioare ale aşa-numitei administrator au dovedit veridicitatea practicării schemei de tip raider asupra „EUROPA – TRUST” şi „ECON RENAŞTERE”. Schema pusă în aplicare este similară şi altor atacuri raider practicate de aceeaşi grupare asupra unor întreprinderi renumite cum ar fi cazurile recente ale S.A. „CARMEZ” şi Nord Mobila…
După ce a fost numită administrator, dra CRICLIVAIA, s-a folosit de o persoană de încredere, RUSLAN PURICE (al cărui nume apare în atacuri de tip raider, în alt caz, S.A. AVICOLA BUCOVĂŢ) pentru a efectua o serie de vizite registratorilor independenţi cu scopul de a obţine informaţii despre clienţii „EUROPA-TRUST” şi totodată listele acţionarilor societăţilor în care compania deţine acţiuni. Aceste informaţii au însă caracter confidenţial, iar accesul la acest gen de date nu a fost autorizat de instanţa de judecată. Şi totuşi, dra CRICLIVAIA încerca să obţină aceste date. Mai mult decât atât, Diana Criclivaia, făcând uz de fals încearcă să obţină fabricarea unei noi ştampile a companiei şi duplicatele documentelor de constituire a acesteia, declarând în prealabil nevalabile toate procurile eliberate de administraţia companiilor cu drept de reprezentare judiciară.
Apare un singur semn de întrebare: care este motivaţia acţiunilor şi ale cui interese promovează dra DIANA CRICLIVAIA în condiţiile în care recurge la asemenea abuzuri şi riscă să răspundă penal pentru aceste acţiuni?
În cazurile celor două companii care fac subiectul nostru, stârnesc interesul circumstanţele în care Procuratura Anticorupţie a putut fi implicată în această schemă de atac raider. Nu mai e un secret că toate acţiunile de atac tip „corporate raider” din Republica Moldova sunt susţinute de organele de drept şi în special de CCCEC, care asigură izolarea concurenţei incomode şi a tuturor celor care încearcă să opună rezistenţă atacurilor criminale.
Conform legislaţiei, Procuratura Anticorupţie nu are ca obiect acţiunile şi procesele civile, ci este specializată în combaterea infracţiunilor penale de corupţie şi supraveghează totodată efectuarea urmăririi penale de către CCCEC.
Şi totuşi de unde această implicare? Din declaraţiile unor surse extrem de credibile am aflat că Procurorul şef al Procuraturii Anticorupţie, BORIS POIATĂ, se află în pragul pensionării şi că pare-se tremură un pic la gândul că ar putea fi eliberat din funcţie, înainte de a i se apropia termenul, adică sfârşitul anului. Aceleaşi surse au mai declarat că, folosindu-se de acest „călcâi al lui Ahile” din talpa Procurorului Poiată, Procurorul General, Valeriu Gurbulea i-a indicat să intenteze o acţiune civilă de dizolvare a „EUROPA –TRUIST” şi „ECON RENAŞTERE”. Iar în calitate de reprezentant al procuraturii a fost desemnat procurorul Viorel MORARI, şeful Direcţiei de Urmărire Penală, persoană care nu are nici o atribuţie în ceea ce priveşte procesele civile.
Despre procurorul Viorel MORARI se ştie însă că s-a ocupat de mai multe cazuri de fabricare a unor cauze penale asupra unor companii sau persoane incomode, la ordinele unei cunoscute grupări criminale de raideri coordonată de cel cunoscut cu numele de „CASCEI” (alias VADIM CIORNEA). Există totodată suspiciunea că VIOREL MORARI ar beneficia chiar de un „salariu” lunar din partea grupării de raideri.
Şi iată că pionii grupării criminale încep să se contureze cât mai clar, iar legătura dintre ei şi acţiunile lor e tot mai evidentă.
Dar, la final, nu îl putem lăsa deoparte pe judecătorul Iurie Ţurcanu , amintit şi mai sus, acel judecător căruia i-au fost repartizate ambele dosare ale „EUROPA –TRUST” şi „ECON RENAŞTERE” şi care, fără a sta prea multe pe gânduri, în aceeaşi zi în care a primit dosarele, 23 aprilie, a şi decis asigurarea acţiunii prin instituirea administrării fiduciare asupra bunurilor celor două companii. Cum a reuşit oare domnul ŢURCANU să decidă atât de repede în două dosare unde majoritatea documentelor sunt în limba română, atâta vreme cât domnia sa este cunoscut ca vorbitor de rusă, cunoscând limba de stat doar la un slab nivel de conversaţie? Cum a putut domnia sa să analizeze nişte documente atât de rapid, atâta vreme cum nu avea cum să înţeleagă într-un timp atât de scurt toate faptele precizate în cele două dosare?
Oare este întâmplător faptul că dosarele au ajuns la Iurie ŢURCANU, la recomandarea lui Aurel COLENCO, preşedintele Curţii de Apel Economice, şi că avocatul Vitalie Ciofu a fost grefierul lui IURIE ŢURCANU? Tot o întâmplare o fi şi faptul că dl Ciofu are acces liber şi nelimitat la biroul judecătorului ŢURCANU, şi că astfel acţiunea intentată de procuror şi încheierile de asigurare ale acţiunii de administrare au fost scrise de dumnealui, în maniera sa stângace de traficat mărunt de influenţă.
Mai rămâne demn de menţionat faptul că IURIE ŢURCANU se află pe lista neagră a judecătorilor propuşi pentru începerea urmării penale asupra lor. El are toate „şansele” de a ajunge să nu-şi mai poată exercita funcţia, din cauză că nu stăpâneşte în mod corespunzător limba de stat.
Oare mai este necesar să subliniem implicarea evidentă a domnului VITALIE CIOFU în toate aceste acţiuni, cel care de fapt a şi„înfăptuit justiţia” sub semnătura judecătorului Iurie Ţurcanu ?
Credem că circumstanţele prezentate mai sus indică foarte clar pe acei care joacă un rol cheie sau mai exact pe acei care se află în prima linie, impunându-se o evidentă întrebare: cine sunt acei de pe următoarea linie, din spate, mai exact? Cine este stăpânul real, pentru care sunt sacrificaţi pionii?Nu credem că cineva este întratât de naiv să-i confunde pe Vadim Ciornea – CAŞCEI sau Nicolae Gaborac – „Hahol” cu stăpânul …
http://www.hicsuntleones.eu

Anunțuri

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: