CUGET LIBER-blog public românesc!

08/07/2009

BANI DIN AER

Filed under: mass-media — Admin @ 09:28

Cum se câştigă pe spinarea statului – mult şi fără riscuri

Criza financiară i-a forţat pe mulţi să strângă cureaua. Bugetarii şi pensionarii cu sufletul la gură urmăresc prognozele economiştilor, care comunică despre reducerea veniturilor la buget şi, deja, se vorbeşte despre deficitul bugetar. După cum arată rezultatele verificărilor efectuate de Curtea de Conturi, unii întreprinzători, chiar şi în astfel de condiţii economice dificile, nu se jenează să vâre mâna în buzunarul comun. Conform datelor Curţii de Conturi numai în anii 2007 – 2008 activitatea a doar 25 firme a indicat faptul că din buget au fost transferate 890 milioane lei sub formă de TVA rambursat – cu toate că aceşti bani nu au ajuns la trezorerie. Adică, banii, pur şi simplu au plecat. În acest an, această practică continuă. Săptămâna trecută, preşedintele Vladimir Voronin a convocat chiar şi o adunare specială. Pierderile sunt colosale. Dacă această sumă, calculată numai pentru perioada dată, ar fi rămas la trezorerie nu ne-am fi temut de deficitul bugetar. Unde totuşi au dispărut banii şi cum de le-au permis să plece? Despre faptul cum se petrec astfel de lucruri, noi vom relata în continuare în baza unui exemplu concret. Figurantul principal în acest caz este binecunoscutul cititorilor ziarului nostru – Vadim Ciornea.
Departamentul Cercetărilor Jurnalistice

Vadim Ciornea. Acest nume, fără doar şi poate, a fost memorat de către cei ce urmăresc publicaţiile „Trud – 7 Moldova”, care au relatat despre o serie de atacuri ale raiderilor împotriva SA „Nord-Mobila” – fabrica de mobilă din Drochia. Ciornea avea calitatea de mentor şi şi lider al grupării, care a încercat să pună stăpânire pe întreprindere numită mai sus, care cu mare greu se ridica din genunchi după ce au „gospodărit” alţi stăpâni.
Orice jurist ar spune că pentru a efectua o acaparare cu ajutorul raiderilor sunt necesare mijloace financiare colosale. Mai mult decât atât, este nevoie de bani cash, deoarece urmează a se plăti pentru toate aceste fapte nici pe departe curate – angajarea executorilor, mituirea judecătorilor şi a funcţionarilor de stat… Unde oare se poate găsi sursa nesecată de bani cash? Domnul Ciornea s-a pomenit a fi un expert în domeniul explorării unor astfel de surse.
Noi am relatat deja despre nenumăratele cazuri penale, în care dumnealui figurează, dar şi despre faptul cum dumnealui iese uscat din apă. Să reamintim, cazurile ţineau de spălarea banilor, eschivarea de la plata impozitelor şi efectuarea unor tranzacţii foarte dubioase. Acum redacţia deţine o informaţie referitoare la încă o tranzacţie, care, după cum se vede, poate rămâne nepedepsită, cu toate că această afacere a permis să se ia din bugetul ţării zeci de milioane lei.
„Preşedintele Curţii de Conturi Ala Popescu a povestit despre schemele, pe care le aplică businessmenii fără scrupule pentru a pune mâna pe banii statului. Cu ajutorul firmelor-fantome ei se eschivează de la plata impozitelor, iar în rezlutatul tranzacţiilor fictive primesc bani din buget sub formă de TVA rambursat – cu toate că nu a avut loc nici o încasare la buget.
Aşa dar, compania „Gasvat Grup SRL”, al cărei director este Vadim Ciornea, procură de la o oarecare companie utilaj, apoi prin intermediul companiilor „Cristal-flor” şi „Basarabia-Nord” vinde acest utilaj către ÎM „Tarbelcomers” SRL. La rândul ei, ÎM „Tarbelcomers” SRL vinde utilajul unei oarecare companii engleze, care îl primeşte în Bulgaria. Se pare că totul este clar şi cum se cuvine: au cumpărat – au vândut, cine nu se ocupă cu aşa ceva? Există, la drept vorbind, o problemă: compania de la care „Gasvat Grup” SRL a procurat utilajul este o firmă-fantomă şi din această cauză a dispărut fără urmă, „uitând” să achite impozitele, iar compania, la care a fost livrată marfa de către ÎM „Tarbelcomers” SRL, este o firmă offshore. Astfel costul utilajului livrat de zeci de ori depăşeşte preţul de piaţă real pentru astfel de gen de marfă.
„În timp ce conducerea caută căile de protejare a cetăţenilor împotriva efectelor crizei financiare, unii businessmeni, cu tolerarea organelor de drept, fac avere din trezoreria statului. Când unii suferă de foame, alţii cumpără telefoane de aur şi automobile rare”.
În baza documentelor vamale, din Moldova au fost exportate două utilaje de scoatere a sâmburelui şi două utilaje pentru înlăturarea pedunculului, ţara de origine Ucraina, la un preţ de 725,5 mii euro per unitate, preţul maximal pentru astfel de agregate – fabricate de către cei mai buni, prestigioşi şi scumpi producători germani şi elveţieni – nu depăşeşte 70 mii euro.
Care sunt avantajele unor astfel de calcule? Totul e simplu. În rezultatul tranzacţiei, utilajul, care în mod real poate fi evaluat la 40 mii euro (aproximativ 650 mii lei), a fost exportat la un preţ de 3,0394 milioane euro (aproximativ 50 milioane lei), impozitul pentru valoarea adăugată, pe care statul urmează să-l ramburseze exportatorului, este de 75 de ori mai mare. Apropo, mai este oare cazul să spunem că bugetul a rambursat TVA exportatorului ÎM „Tarbelcomers” SRL – cu toate că banii de la „cumpărător” în ţară nu au intrat. În rezultatul acestei tranzacţii, zeci de milioane de lei ai statului au trecut în conturi personale.
Sunteţi miraţi? Nu credeţi că totul poate fi atât de simplu? Nu înţelegeţi unde se uită organele de drept? Acestea din urmă au anchetat acest caz, dar, într-un final, cazul s-a rătăcit prin coridoarele Centrului de Combatere a Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC).
Dar cum rămâne cu declaraţiile preşedintelui, veţi spune voi. Cum se poate că atunci când preşedintele convoacă adunări speciale şi cere înăsprirea luptei cu firmele-fantomă, aplicarea de către structurile competente a unor măsuri stricte, direcţionate spre fortificarea securităţii economice a statului, anume aceste organe competente de facto acoperă faptele de sustragere din buget a unor sume de bani colosale? Atunci cum se face că cerinţele preşedintelui în general nu se ascultă? Nu, cu siguranţă sunt ascultate. Iată că şi Ciornea, după 23 iunie, adică anume după acea adunare condusă de către Vladimir Voronin, a fost invitat la discuţii, la Procuratura Generală. Dar se pare că el a fost până într-atât de convingător încât a părăsit clădirea Procuraturii, de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat.
Ce influenţează într-un mod atât de miraculos colaboratorii organelor de drept? Poate faptul că domnul Ciornea se plimbă cu o maşină marca Audi Q7, care este una dintre cele mai scumpe din Republica Moldova şi care valorează 300 mii euro? Sau proate faptul că în parcul lui de maşini există un exemplar rar, de o valoare imensă? Sau telefonul marca Vertu cu corpul de aur ce costă 29 mii dolari, pe care domnul Ciornea îl arată cu fiecare ocazie? Apropo, astfel de telefoane nici şeicii arabi nu-şi pot permite. De sigur, nu din motivul că nu ar avea 29 mii euro, ci pur şi simplu pentru că e prea arogant, prea vulgar.
Reiese că la noi unora li se permite totul? Şi Vadim Ciornea, care în ultimii ani nici nu a considerat de cuviinţă să prezinte declaraţia de venit, nemaivorbind despre aşa un lucru minor precum plata impozitelor, absolut liniştit îşi demonstrează posibilităţile financiare, fără a-i fi frică de întrebări în plus. Prin ce se explică toate acestea? Posibil, doar prin faptul că banii ce provin de la tranzacţiile dubioase, care seamănă cu acapararea raiderilor, spălarea venitului ilegal, eschivarea de la plata impozitelor şi furtul mijloacelor bugetare, ard mâinile, de asemenea şi prin faptul că stăpânul de fiece dată scapă de răspundere. Posibil ca acest lucru să ne indice şi faptul că o parte din bani merg „unde trebuie”. Bineînţeles, prin aceasta nu se subînţelege asigurarea unui trai decent pensionarilor sau reparaţia spitalelor, grădiniţelor şi internatelor. Noi nu vorbim despre construcţia şcolilor, drumurilor sau staţiilor de epurare. Este vorba de buzunarul personal al celor care prin împuternicirile lor favorizează activitatea unor astfel de persoane precum Vadim Ciornea şi le asigură securitatea.
La acea adunare memorabilă, preşedintele a calificat lupta cu schemele de eschivare a plăţii impozitelor ca fiind „pasivă, insuficientă şi ineficientă”. Şi această activitate va rămâne astfel până când mai vor mai exista astfel de „copii ai lietenantului Şmidt”, care au reuşit să-şi facă rost de astfel de „protectori intangibili”. Atât timp cât vor fi ei, noi vom trăi în ţara cerşetorilor bătrâni, a familiilor sărmane şi a tineretului şomer, care visează cât mai curând să părăsească patria. Vom trăi în ţara unde nu pot exista drumuri bune şi un viitor luminos.
Sursa: ziarul TRUD, din 2 iulie 2009, nr.118-t/26
Precizare:
Publicaţia noastră a preluat acest articol pentru a dovedi veridicitatea lucrurilor scrise despre Vadim Ciornea alias Cascei. Nu suntem singurii care am adus dezvăluiri despre acest personaj şi în condiţiile în care, mai multe instituţii de presă şi chiar persoane particulare scriu lucruri similare despre aceeaşi persoană nu poate fi decât ceva real. Fără foc nu iese fum.
http://www.hicsuntleones.eu

Reclame

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: