CUGET LIBER-blog public românesc!

29/06/2009

NOI DESCOPERIRI PRIVIND FRAUDAREA BUGETULUI DE STAT


În ziarul nostru online http://www.hicsuntleones.eu, după cum s-a putut observa a fost preluat un material, în care se arăta cum atacurile de tip „corporate raider „ atentează la bugetul de stat al Republicii Moldova. Mai exact este vorba de „Bugetul de stat, victima raiderilor” preluat de pe http://www.curaj.net.
În articolul menţionat se făcea referire la decizia nr. 839 a Inspectoratului Fiscal Principal de Stat din 17.12.2008, prin care s-a constat comiterea de către „Gasvat Grup” SRL a unor fraude fiscale, creându-se la buget o datorie de peste 25 milioane lei.
Pe 23 iunie 2009, preşedintele Vladimir Voronin a convocat o şedinţă în care a abordat problema legalităţii restituirii TVA de către Serviciul Fiscal de Stat.
Considerând subiectul ca fiind unul de interes, am decis să facem o serie de investigaţii în acest sens.
Analizând materialele referitoare la cazul firmei „Gasvat Grup” S.R.L, controlată direct de cunoscutul raider cu numele de CASCEI (pare-se aceeaşi persoană cu VADIM CIORNEA) implicat în mai multe cazuri de preluare a întreprinderilor prin intermediul schemelor criminale de tip „corporate raider” având ca victime recente gigantul de pe piaţa mezelurilor S.A. „CARMEZ” şi S.A. „Nord Mobila”, pe baza materialelor întocmite de organele fiscale am depistat următoarele:
* S.R.L. „Gasvat Grup” , în care fondator şi administrator este personal Vadim Ciornea alias „CASCEI” a încheiat un contract de vânzare cumpărare a utilajelor nr. 25/04 din 25.04.2007 cu S.R.L. „Cupvitcons” S.R.L., cu suma de 59 990 000 lei.
* S.R.L. „Cupvitcons”, eliberând facturi fiscale către S.R.L. „Gasvat Grup”, nu a încasat sumele datorate de S.R.L „Gasvat Grup” direct în cont, dar a încheiat pe data de 15/05/2007 un contract de cesiune a creanţei cu firma Milport Marketing LLC (firmă offshore folosită în mai multe scheme financiare inclusiv, în preluarea S.A. „Cristal Flor”).
* „Gasvat Grup” devenind debitorul firmei offshore Milport Marketing LLC, a stins o parte din datoriile sale prin livrarea utilajului, în total de 44. 268. 053 lei. Operaţiunea a avut loc în Zona Economică Liberă Taraclia.
* Restul datoriei S.R.L. „Gasvat Grup” – de 17 266 503 – faţă de Milport Marketing LLC a fost preluată de o altă firmă offshore Tess Holding LLC.
* În aceste circumstanţe este evident că de fapt „Gasvat Grup” nu a efectuat nici o achitare a utilajului, operaţiunile având incidenţa în sistemul fiscal al Republicii Moldova, fiind efectuate doar formal.
* Conform recomandărilor FATF, operaţiunile indicate, mai sus sunt determinate ca fiind operaţiuni de spălare a banilor bazate pe tranzacţii comerciale.
* Totodată, în urma expertizei asupra facturilor eliberate de S.R.L. „Cupvitcons” s-a constatat că acestea nu erau semnate de persoana împuternicită să acţioneze în numele S.R.L. „Cupvitcons”. Mai mult decât atât, administratorul şi unicul asociat al S.R.L. „Cupvitcons”, V. Cupcic, a declarat că nu a semnat nici un contract cu firma „Gasvat Grup” şi nici facturi.
Acest fapt a fost confirmat ulterior şi de expertiză.
* Conform explicaţiilor dlui V. Cupcic, el a înregistrat la cererea unor persoane necunoscute firma S.R.L. „Cupvitcons” şi imediat după înregistrare a transmis acestora toate documentele şi ştampila.
* Pe 26 noiembrie 2008, inspectoratul fiscal a întocmit un act de control la firma „Gasvat Grup” prin care a constatat că facturile eliberate în baza contractului 25/04 din 25/04/2007, în sumă de 59. 990. 000 lei, de către S.R.L. „Cupvitcons”, aparţin unei firme fantome.
* De asemenea, s-a constatat că, în baza facturilor fiscale false, „Gasvat Grup” a trecut nejustificat în cont TVA în sumă de 9. 991. 133 lei. S-au mai constatat totodată şi alte încălcări fiscale legate de diminuarea impozitelor pe venit şi încălcarea legislaţiei fiscale, în sumă totală de 15. 840. 644 lei.
* În actul de control, nu s-a făcut însă nici o referire că şi contractul în baza căruia au fost eliberate facturile este fals, lăsând de înţeles că Vadim Ciornea, care a încheiat un contract în sumă de 60 de milioane de lei, a fost dus în eroare în ceea ce priveşte identitatea persoanelor cu care a negociat, mai exact, V. Cupcic şi că el nu era obligat şi nu ar fi trebuit să verifice identitatea persoanelor cu care făcea o afacere.
* Astfel, Inspectoratul Fiscal a creat posibilitatea ca Vadim Ciornea să-şi justifice acţiunile sale, ajungând astfel la statutul de „victimă”.
Care ar fi motivaţia funcţionarilor de stat care au depistat o asemenea frauda fiscală ?
În actul de control nu s-a făcut nici o referire la operaţiunile în care au fost implicate firmele offshore şi nici nu s-a verificat temeinicia acestor operaţii, acţiuni care în mod normal ar fi scos în evidenţă intenţia lui Ciornea, de a nu face plăţi în contul firmei fantomă „Cupvitcons”, ci doar de a provoca aparenţa unei operaţiuni financiare necesare trecerii nejustificate în cont a TVA.
Considerăm că semnele unei operaţiuni de spălare de bani sunt evidente şi chiar pentru cei neiniţiaţi în domeniu. Se ridică o problemă însă – esenţa acestor operaţiuni evident ilegale.
Schema este una clasică practicată cu regularitate de unii agenţi economici şi care a început să-l scoată până şi pe Vladimir Voronin din sărite, din cauza tupeului unor escroci de felul asta cu care nu se pot lupta nici serviciile de specialitate datorită corumperii acestora şi goana după bani în perioada de criză a statului. Cu toate că nu ştim cu siguranţă dacă şi CASCEI face parte dintre escrocii fiscali cărora li s-a declarat război, bănuim că acesta este unul dintre cei fără scrupule.
Aparent la rugămintea lui Vadim Ciornea, Inspectoratul fFscal întocmeşte un act de control prin care constată grave încălcări fiscale aplicând şi cele mai drastice sancţiuni S.R.L. „Gasvat Grup”.
Creând doar o impresie că Inspectoratul Fiscal pune la respect contribuabilul obraznic, sub această acoperire, inspectorii se fac că nu observă unele circumstanţe esenţiale care mai târziu urmează ai servi lui Ciornea la justificarea acţiunilor sale criminale.
Vadim Ciornea a mers în judecată şi a confirmat legalitatea acţiunilor sale şi respectiv a legalizat atribuirea corectă în cont a circa 10 milioane de lei. Fiind un „client” permanent al sistemului judiciar, Vadim Ciornea a soluţionat cu uşurinţă problema, fapt confirmat şi de emiterea pe fiecare caz de aplicare a sancţiunilor de către IFS şi CCCEC a măsurilor de asigurare a acţiunii. Clientul VIP beneficiază şi de servicii VIP. Nu ar putea el să trăiască sub stresul consecinţelor sancţiunii până la soluţionarea problemei…
După ce a fost primit de la judecată „certificatul de legalizare a trecerii unor sume nejustificate în cont”, Vadim Ciornea a exonerat toţi participanţii de răspundere şi a legalizat „afacerea”.
În mod normal CCCEC nu poate să mai intenteze un dosar penal pe faptul spălării banilor, evaziune fiscală şi uz de fals la comiterea evaziunii fiscale – adevărul a fost stabilit de judecată.
Se pare că aici istoria a luat sfârşit, V. Ciornea şi-a spălat câtevai milioane de lei şi a scăpat de pedeapsă.
La prima vedere pare a fi aşa, dar dacă intrăm în esenţa problemei urmează şi a doua parte chintesenţa – S.R.L. „Gasvat Grup” având legalizarea trecerii în cont a circa 10 milioane lei TVA. Conform legii este îndreptăţită să ceară restituirea TVA. Astfel bugetul de stat este sancţionat dublu odată cu neîncasarea taxelor şi impozitelor provenite din operaţiunile de spălare a banilor şi a doua oară este obligat să restituie 10 milioane de lei care nu au fost plătiţi. Costurile operaţiunii de spălare a banilor sunt + 10 milioane lei.
Miracolul – nimeni nu trage un semnal de alarmă şi de ce oare ?
Mai mult decât atât, la nevoie, Vadim Ciornea are la dispoziţia sa întreg arsenalul de poliţişti, procurori şi judecători pentru ai servi la preluări de firme cum este ultimul caz S.A. „CARMEZ”, unde fără implicarea procuraturii nu ar fi reuşit gruparea lui CASCEI să pună mâna pe această întreprindere, iar dacă nu ar fi cei de la CCCEC, miopi la operaţiuni de spălarea banilor şi evaziune fiscală, Chîşlaru ar fi avut curajul să opună rezistenţă grupării de raider a lui Cascei, ba mai mult decât atât să demaşte pe unii dintre aceia care stau în spatele firmelor şi persoanelor care au fost puse la înaintare.
Probabil mulţi îşi pun întrebarea cine este acest Cascei şi care este cheia succesului ?
Sugestia vine de la sine: având un venit de 10 milioane lei ar fi si normal sa suporţi cel puţin un 10% cheltuieli, problema este să direcţionezi corect cheltuielile, dar după cum se vede în cazul lui Cascei acest lucru ii reuşeşte cel mai bine.
Pentru a fi sigur de afacerea în derulare, legată de fraudarea bugetului cu 25 milioane, Vadim Ciornea recurge la măsuri de precauţie speciale, în locul reprezentantului său permanent Vitalie Ciofu implicat în fraude mai puţin evidente, pentru a exercita o convingere mai puternică asupra judecătorilor şi de a le mai anihila din frică, acesta scoate în joc rezerva sa, avocatul Igor Clima feciorul cel mai mic al Preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturi, al cărui tată Nicolae Clima are mai multe implicaţii la legalizarea prin justiţie a „afacerilor” grupării lui CASCEI.
Cazul pe care l-am descris este unul dintre cele mai evidente din celelalte cazuri care se află în momentul actual în proces de „legalizare”, de către judecătorii de buzunar a lui CASCEI. Cazul liniei de producere a prafului de ouă, generatorul DGA-320, S.A. Nord Mobila, Bonşeron, şi firma offshore Elistar Invest, legat de preluarea de către gruparea lui CASCEI a 44% de acţiuni de la S.A. „CARMEZ” în care are implicări majore are Aurel Colenco precum şi implicarea în pensionarea urgentă a judecătorului Ralea, rămân a fi subiecte deschise pentru discuţii ….
Nu credem că vreunul dintre cititorii noştri dispune de atâta naivitate să-şi creeze impresia că „afacerile” lui CASCEI reuşesc datorită „agerimii deosebite a minţii” sau incompetenţei unor funcţionari de stat or chiar datorită puterii de convingere a avocaţilor lui CAŞCEI…
http://www.hicsuntleones.eu

Reclame

2 comentarii »

 1. Stau si ma gindesc, Daca Globauto SRL detine 11.86% de actiuni, pachetul control este arestat de unde sunt pe piata mobiliara 44%. E ceva neclar, precizati datele corect. Dupa cum stiu merge judecata cu anularea deciziei adunarii actionarilor. Oare ce se intimpla la Basarabia Nord, ca fostul director este numit la CARMEZ????

  Comentariu de kuzea — 02/07/2009 @ 13:36 | Răspunde

 2. Cine este raiderul VADIM CIORNEA cu nume de scenă „CAŞCEI”

  În urma investigaţiilor care le-am întreprins în ceea ce priveşte provenienţa renumitului raider „Caşcei”, am constat cu uimire că acesta a devenit cunoscut în mediul de afaceri din Chişinău la sfârşitul anului 2003. Până la această dată despre pretinsul businessman Vadim Ciornea practic nu se ştia nimic.
  Primele informaţii despre debutul activităţii lui Caşcei au fost furnizate iniţial de baştina lui Vadim Ciornea, acesta fiind cunoscut ca aparţinând lumii interlope. În perioada anilor 90, afaceristul Vadim Ciornea şi-a făcut apariţia în cadrul mai multor grupări de „racheţi”, rolul său fiind acela de intermediator dintre racheţi şi victime, activitate cunoscută pe atunci sub denumirea de „crâşuială”.
  Odată cu intensificarea luptelor împotriva grupărilor criminale de „rachet” , Vadim Ciornea, constrâns de organele de forţă a fost nevoit să renunţe la cariera sa criminală, strecurându-se în mediul de afaceri pentru a convinge poliţia care-i călca tot mai des pe urme că acesta a renunţat la cariera sa criminală. Constrâns astfel de împrejurări, Vadim Cascei s-a facut mare businessman având chiar şi aspiraţii politice cei drept de orientare fascistă.
  Vadim Ciornea figurează în calitate de fondator a firmelor SRL „Drumul Veţii”, Agrar-Industrial-Comerciale „IMOC”, Emis Invest, „Donacom” S.R.L., administrator al renumitei firme „Gasvat-Grup”. „ Afaceristul” însă nu se opreşte aici şi mai deţine firme înregistrate în numele altor persoane, folosite în cadrul unor scheme financiare frauduloase. Cele mai renumite fiind: SRL „Cupvitcons”, Cerialis Prod, Emis Consulting, Emis Consulting Grup, „Gasvat Grup”, „Gasvat” „Servived-Com”, „Top Motor Club”, „Drais Grup”, „Vlaxam & Co” şi o serie întreaga de firme offshore pe care le schimbă ocazional.
  Numele businessmanului Vadim Ciornea figurează în cadrul mai multor cauze penale din care, prin metode bine cunoscute a reusit să scape fără puşcarie. Recent chiar, la 21.01.2010, Vadim Ciornea alias Caşcei a fost arestat de Comisariatul de Poliţie a sect. Râşcani în temeiul art. 190 alin. 2 CP.
  În perioada anilor 2008-2010, Vadim Ciornea în parteneriat cu actualul vice-ministru al Justiţiei, susţinător al reformei în justiţie, şi alte personalităţi „incoruptibile” a realizat operaţiuni de spălare de bani în proporţii deosebit de mari chiar am putea spune fabuloase. Rulajul operaţiunilor frauduloase doar din conturile firmelor SRL „Gasvat Grup”, Cerialis Prod şi Drais Grup au trecut de 7 miliarde lei cu 0 lei taxe platite. Într-o singură zi în contul firmei în care Vadim Ciornea este administrator şi asociat au trecut circa 287 milioane lei care ulterior au dispărut fără urmă.
  Tot în această perioadă când afacerile grupării lui Cascei erau la cel mai înalt nivel, Vadim Ciornea a încasat 2 800 000 EURO pentru a transmite prin intermediul unor scheme frauduloase dreptul de proprietate asupra lotului de teren din strada Petru Rareş, nr.62, mun. Chişinău unui oligarh autohton numele căruia îl lăsăm în umbră care, la rândul său purta negocieri cu un investitor străin solicitând 18 milioane de EURO pentru acelaşi lot de teren. Operaţiunea de acaparare a terenului a fost pregătită cu participarea nemijlocită a celui mai onest dintre jurişti – Oleg Efrim.
  Oleg Efrim şi Caşcei şi-au făcut apariţia nemijlocită în cadrul executării acestei scheme frauduloase de deposedarea de proprietate prin intermediul atacurilor raider. Atacul raider a fost declanşat prin Chişinău Gaz şi Moldova Transgaz.
  Gruparea lui Caşcei făcând uz de manopere frauduloase au determinat funcţionarii din cadrul întreprinderilor menţionate să accepte implicarea în atacul raider. Interesele fictive ale SRL Chişinău Gaz în şedinţa instanţei de judecată au fost promovate chiar de Oleg Efrim pentru ca ulterior locul acestora să-l preia tocmai firma lui Vadim Ciornea „Gasvat-Grup”. Dacă nu avem dreptate poate cineva ne explică cum a ajuns Efrim la Chişinău Gaz şi ce întreprinderi sau instituţii de stat a reprezentat filantropul Oleg Efrim.
  Atacul grupării lui Cascei care în acea perioadă lupta pe mai multe fronturi, dintre care Cristal Flor, Energoatom, Avicola Bucovăţi, Nord Mobila, unde întâmpina serioase rezistenţe din partea lui E. Grinşpun şi V. Platon nu a dat imediat rezultatul scontat, planul lui Oleg Efrim eşuând.
  În 2009, gruparea lui Caşcei care încă nu finisase lupta la Cristal Flor şi Nord Mobila, fiind susţinută de Procuratura Anticorupţie în persoana lui B. Poiată şi unii funcţionari din cadrul CCCEC, hotărăşte de a-şi lua rapid revanşa în vederea obţinerii de lichidităţi necesare acoperii pierderilor. De această dată ţinta atacurilor au devenit companiile fiduciare Europa Trust şi Econ Renaştere. Atacul raider a fost declanşat prin intermediul Procuraturii Anticorupţie, executor – procurorul V. Morari.
  Nereuşita atacului raider se explică prin schimbarea cojuncturii politice, dificultăţile financiare şi renunţarea până la urmă a judecătoriilor economice de a promova schemele raider a grupării lui Caşcei. Pierderea susţinerii din partea puterii de stat de care se bucura gruparea lui Caşcei a determinat suspendarea atacurilor.
  Caşcei după eşecul suferit în Judecătoria Economică cu Energoatom, CCCEC pornindu-i pe urmele fraudelor fiscale a fost nevoit să caute protecţia la noua guvernare, astfel din economiile sale a reusit să-l „adăpostească” pe Oleg Efrim în Ministerul de Justiţie, V. Ciofu şi R. Gladei s-au pus serios pe muncă la BCR şi acordarea de asistenţă juridică investitorilor străini, potenţiale victime ale grupării lui Caşcei. Marcel Stegărescu şi Veceslav Roşca au rămas săi aline depresiile lui Vadim Ciornea, bocind de rând cu acesta pe la conferinţe de presă care de fapt aveau rolul de a schimba imaginea raiderilor. Altfel spus de-al transforma pe Caşcei şi echipa sa din haiduci în victime ale sistemului şi adevăraţi luptători pentru „eliminarea corupţiei din justiţie” ….
  Disperarea lui Vadim Ciornea car intensificată în urma primelor apariţii în public a fost alinată de către Gabriel Stati, (afacerea căruia a suferit în urma unui masiv atac „raider”).
  Caşcei fiind în preajma lui Gabriel Stati, a reuşit sa preia câteva comenzi – raider attack mai puţin importante, din care acesta şi banda sa se întreţineau până la sosirea unor vremuri mai bune. În legătură cu una dintre aceste comenzi, în luna iulie Vadim Ciornea s-a ales cu ceva traume cerebrale, motiv pentru care acesta, şi în prezent este însoţit de un bodyguard.
  Recent gruparea lui „Caşcei” a reuşit totuşi să primească o comandă mai importantă, de această dată este vorba de fabrica de zahăr de la Glodeni Gold Crown mai bine, spus noul proprietar al acestei fabrici.
  Atacul raider este finanţat de producătorii de zahăr autohtoni şi cei din Ucraina. Scopul atacului este de a nu permite ca fabrica de zahăr să înceapă producerea, activele societăţii rămânând la dispoziţia lui Caşcei pentru a fi vândute. Atacul deja a fost pus în aplicare, administratorul grupării lui Caşcei Nicolae Furtună fiind în acţiune.
  Vadim Ciornea direcţionează o parte din finanţarea atacului raider către proiectul „Proiechitate” gestionat de către avocatul Vladislav Roşca. În cadrul acestui proiect gruparea lui Caşcei intenţionează să intre în posesia activelor fondurilor de investiţii şi companiilor fiduciare obţinute în urma privatizării.
  Gruparea lui „Caşcei” fiind certată cu judecătoriile economice, prin intermediul lui Oleg Efrim promovează intensiv lichidarea judecătoriilor economice, cu scopul de a obţine control direct asupra acestor instanţe de judecată.
  Interesul personal al lui Oleg Efrim şi în general a grupării lui „Caşcei” în promovarea aşa- numitei reforme în justiţie nu este altceva decât o modalitate de tip raider de preluare a controlului asupra sistemului judiciar pe care raiderii anterior îl deţineau prin intermediul puterii politice. Acest scop a fost vizibil în cadrul apariţiilor publice a lui Oleg Efrim în special la cea din 22.09.2010 de la Jurnal Tv, acesta fiind însoţit doar de membrii grupării lui „Caşcei”.
  Astfel Oleg Efrim este în mod cert arma secretă a paranoicului Caşcei împotriva instanţelor economice. Aceiaşi “armă secretă” Caşcei a utilizat-o împotriva judecătorului N. Plugari, V. Cherdivară, I. Muruianu şi V. Ignat.
  Declanşând prin intermediul lui Oleg Efrim o operaţiune de preluare directă a controlului asupra justiţiei, lovitura la fabrica de zahăr a fost dată prin intermediul altor personae, de această dată pe prima liniie nu mai găsim pionii tradiţionali V. Ciofu, Marcel Stegărescu, Veaceslav Roşca el şi (Grasu), R. Mutruc ect.
  În cadrul judecătoriilor economice, gruparea lui „Caşcei” precum şi esenţa schemelor frauduloase se depistează deja cu uşurinţă, motiv pentru care în cazul fabricii de Zahăr de la Glodeni lupta se dă la Judecătoriei sectorului Centru, exact după cum prescrie reforma lui O. Efrim.
  În sector, judecătorii înţeleg mai puţine şi merg mai uşor la abuzuri şi mai ales cand omul nu prea cunoaşte esenţa problemei, scapi cu ceva bani mai puţin, diferenţă pe care raiderii şi-o pot trece la venituri.
  Să nu credeţi că marele ideolog a atacurilor raider, Vadim Ciornea este un agramat cu 8 clase de la Săuca, el este jurist în toată firea avându-l pe Efrim în echipă, ar fi pacat ca tocmai Bossul să fie fără diplomă de jurisit.
  În curând echipa reformatorilor justiţiei va apărea în toată splendoarea sa… Nu credem că marele raţionalizator a costurilor judiciare Vadim Ciornea va rata ocazia să se strecoare şi el în politică.
  Pentru a înţelege perspectivele reformei judiciare a lui Oleg Efrim, trebuie să-i vedeţi faţa lui Caşcei…

  Comentariu de HICLEONES — 27/09/2010 @ 08:41 | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: