CUGET LIBER-blog public românesc!

12/06/2009

GAŞCA LUI „IA CU JAPCA”


* O GRUPARE CRIMINALA A DEMARAT NUMEROASE ATACURI DE TIP RAIDER ASUPRA UNOR MARI COMPANII DIN REPUBLICA MOLDOVA
Atacurile „corporate raider” au devenit în Republica Moldova cel mai practicat mod pentru a servi intereselor unor grupări atent structurate şi coordonate de persoane cu strânse legături în instituţiile statale, care nu urmăresc decât propria îmbogăţire, având grijă apoi să „ungă bine” cu ceva finanţări pe acei care le susţin şi îi ajută în jafurile mascate, pentru a putea tâlhări în continuare liniştiţi.
Şi deşi modul lor de operare murdar, prin folosirea de cazuri penale false şi procurori corupţi, a început să fie demascat, iar numele personajelor care se află în capul acestor atacuri au început să fie vehiculate, se pare că „raiderii” îşi urmează, în continuare, fără jenă, interesele.
Şi se pare că nu sunt deloc modeşti deoarece au pus ochii pe câteva companii care dacă ar fi fost lăsate să îşi desfăşoare activitatea ar fi adus numeroase profituri mediului de afaceri din Republica Moldova şi poate că economia nu ar mai fi şchioapă şi în regres.
Prin presiuni, dosare penale fabricate asupra unor fondatori, asociaţi sau a directorilor, intimidări ale familiilor acţionarilor şi atacuri cu susţinerea unor funcţionari corupţi ai Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei, „raiderii” au reuşit să transforme în ţinte vulnerabile companii solide, profitabile şi care serveau interesul a sute de mii de cetăţeni.
Iar cazurile nu sunt puţine:
S.A. CARMEZ, caz relatat recent cu profesionalism şi cu date concrete în ziarele „Economiceskoie obozrenie” şi „Moldavskie Vedomosti” – prin diverse tertipuri şi nerespectări ale legislaţie s-a reuşit ca o companie care deţinea iniţial doar 11,6 % din acţiuni, să ajungă la corta de 25,4 % şi să poată astfel convoca adunarea acţionarilor şi totodată să blocheze hotărârile adunării. Astfel compania „Globauto” a reuşit să preia controlul majoritar asupra S.A CARMEZ. Asupra fostului director SA CARMEZ, Anatolie Câşlaru se făcuseră numeroase presiuni, acesta fiind chiar arestat preventiv, pe numele lui întocmindu-se dosar penal. Anatolie Câşlaru a fost însă recent eliberat, dar la SA CARMEZ, s-a numit o nouă conducere.
SA „NORD MOBILA” – a trezit la fel interesele unor persoane influente care reuşiseră să ducă această companie în pragul falimentului. Atunci când nu a mai fost nimic de „stors” de la SA „NORD MOBILA”, compania a fost lăsată de izbelişte, cu datorii şi pierderi mari. S-au găsit însă trei investitori care au devenit acţionari majoritari şi au reuşit să pună SA „NORD MOBILA” pe picioare, compania a devenit din nou ţinta intereselor raiderilor. Gruparea încearcă acum, prin intermediul influenţelor pe care le are în instituţiile statale să facă astfel încât tranzactia de vanzare-cumparare de catre noii actionari ai pachetului de control de actiuni al SA „Nord-Mobila” (care au reuşit să pună pe picioare compania) să fie considerată ca nelegitimă. Cazul a fost relatat de ziarul Komsomoliskaia Pravda”
C.F. „EUROPA – TRUST” – un caz la fel de binecunoscut, ca şi cele anterioare şi prezentat pe larg în ziarul online http://www.hicsuntleones.eu. Compania fiduciară „EUROPA – TRUST” reprezintă interesele a aproape 400.000 de cetăţeni. Obiectivul principal al companiei a fost de la început administrarea şi investirea într-un mod cât mai profitabil a bonurilor patrimoniale repartizate cetăţenilor în cadrul reformei de privatizare a proprietăţii de stat. Din păcate, atât compania, cât şi fondatorii ei şi familiile acestora au devenit ţinta atacurilor „raiderilor”, imediat ce a început să capete renume şi să devină profitabilă. Prin utilizarea de procurori şi funcţionari corupţi din cadrul CCCEC şi Procuraturii Anticoruptie, gruparea de raideri şi-a dezlănţuit atacul asupra companiei, scopul final fiind evident: lichidarea acesteia, pentru ca astfel bunurile ei să fie preluate la preţuri derizorii. Din 2005, campania de atac tip raider s-a intensificat, iar presiunile şi repercursiunile asupra familiilor fondatorilor şi asociaţilor nu au lipsit. Mai nou, cu susţinerea unor procurori evident corupţi care fac parte din instituţia ce ironic se numeşte Procuratura Anticorupţie, printr-o serie de acţiuni s-a reuşit numirea unui administrator din „afara” atât pentru „EUROPA – TRUST” cât şi pentru „ECON RENAŞTERE” o altă companie vizată de raideri. Acel administrator pare să nu fie decât un alt personaj care serveşte interesele grupării de raideri şi care probabil va contribui la dizolvarea companiilor.
Indiferent care sunt companiile asupra cărora s-a început acest gen de atacuri, un singur lucru începe să iasă la lumină şi să fie din ce în ce mai evident: personajele care sunt implicate şi coordonează aceste atacuri, apar în toate aceste cazuri, ceea ce demonstrează că este vorba de una şi aceeaşi grupare care şi-a întins tentaculele pentru a acapara bunurile unor mari companii, care poate dacă nu le-ar fi fost afectat bunul mers al activităţii ar fi contribuit la redresarea economia Republicii Moldova.
SA CARMEZ, SA „NORD MOBILA”, CF „EUROPA – TRUST”, „ECON RENAŞTERE” au devenit victimele uneia şi aceleiaşi grupări bine organizate şi care are o evidentă susţinere în cercurile „de sus”.
Cum s-ar spune, o adevărată gaşcă, care prin atacuri de tip „raider”, ce încalcă orice principiu moral şi etic, este capabilă de orice pentru a-şi atinge scopurile şi nu vizează binele cetăţenilor ci doar propriul interes.
Cine face parte din ea? Personaje influente, unele ascuzându-şi identitatea sub diverse pseudonime. Nume care au mai apărut ca fiind implicate în aceste atacuri în cazurile relatate şi de alte ziare sau instituţii media.
VADIM CIORNEA alias CASCEI şi NICOLAE GABURAC alias HAHOL, două personaje extrem de influente şi care se pare că se ocupă de coordonarea şi ghidarea acestor atacuri asuprea tuturor companiilor numite mai sus. Primul are pe numele său şase dosare penale, deşi în cazul unuia a fost achitat, iar despre cel de-al doilea să bănuieşte că ar fi dobândit în mod ilicit cetăţenia Republicii Moldova.
Pe cine par să ghideze ei şi cu cine cooperează pentru ca această gaşcă a lui „IA CU JAPCA” să-şi atingă scopurile? Pionii şi cei implicaţi sunt destul de numeroşi. Personaje dubioase care se plimbă în maşini luxoase, avocaţi pretinşi renumiţi datorită traficului de influenţăa realizat cu succes sau procurori corupţi: Viorel Morari, şeful secţiei de conducere a urmăririi penale din cadrul Procuraturii Anticorupţie, Boris Poiată procuror în cadrul Procuratorii Anticorupţie, avocatul de renume Roger Gladei, avocaţii Vitalie Ciofu şi Vladislav Roşca, omul de afaceri Liviu Bîrcă, Diana Criclivaia, numită aşa-zis administrator „neutru” al companiilor „EUROPA – TRUST şi „ECON RENAŞTERE”… Să nu-l uităm pe procurorul general V. Gorbulea care se pare că a „contribuit” la acţiunea de dizolvare a „EUROPA – TRUST” şi „ECON RENAŞTERE”, exercitând presiuni asupra judecătorilor implicaţi în soluţionarea cazurilor celor două companii şi căruia Procurorul Boris Poiată care îşi întinde ultimele luni până la pensionare nu-i scapă de sub control.
În acest moment, rolul real al Procurorului General nu este identificat întrucât numele acestuia poate fi utilizat în mod intenţionat de gruparea lui Cascei în scopuri speculative. Motivul acestor presupuneri este depistarea în mai multe cazuri a cunoscutului traficant de influenţă Vitalie Ciofu, care pe lânga utilizarea unor nume influente la exercitarea de influenţe asupra factorilor de decizie, în special judecătorii de la Judecătoria Economică, face uz si de metoda convingere a „banului”.
Vitalie Ciofu este oaspetele de onoare în birourile personale ale oricărui judecator din instanţele economice. Cheia succesului lui Ciofu, traficantul principal al lui CASCE,I va fi supusa unui studiu aparte.
Şi astea sunt doar câteva nume dintre cei consideraţi a fi membrii sau pionii executanţi ai acestei grupări ce se ocupă de jaful mascat al agenţilor economici.
Cui plătesc ei tribut, pentru a avea susţinere „de sus” şi a-şi putea pune în aplicare nestingheriţi tâlhăriile? Oare cui? Lăsăm deschis cititorilor să răspundă la această întrebare…
http://www.hicsuntleones.eu

Reclame

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: