CUGET LIBER-blog public românesc!

12/06/2009

BUGETUL DE STAT, VICTIMA RAIDERILOR


În ziarul „Komsomoliskaia Pravda” nr. 78-t, din 28 mai 2009, la pagina 19, a fost publicat articolul intitulat „Calea spre visul moldovenesc trece oare prin faliment?”.
Articolul menţiona despre cum S.A. „Nord-Mobila” a ajuns în vizorul unei grupări care practică atacuri de tip atacuri raider asupra întreprinderilor, menţionând printre conducătorii acestei grupări pe Liviu Bîrcă, Nicolaie Gaburac şi Vadim Ceornea.
Despre VADIM CEORNEA, cunoscut în unele cercuri cu numele de scenă „Cascei” s-a scris că acesta figurează în mai multe dosare penale, legate de neplata impozitelor şi spălare de bani.
Investigând pentru a vedea ce este cu aceşti pretinşi capi ai grupării de raideri, am descoperit că numele unuia dintre ei şi anume tot al lui Vadim Ceornea, nu este legat doar de fraudarea societăţilor comerciale, ci printre victimele acestuia numără chiar… bugetul de stat.
Mai exact, Vadim Ceornea este administratorul şi unicul asociat al S.R.L. „Gasvat Grup” care figurează în mai multe cazuri de preluare – prin intermediul procedurilor de insolvabilitate şi litigii judiciare – a societăţilor care deţineau în proprietate importante obiective economice.
În slujba grupării de raideri se află mai multe societăţi economice, iar una ne-a uimit prin îndrăzneala de care s-a dat dovadă dar uimitoare a fost şi neputinţa Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC) considerat ca fiind cea mai „fioroasă” instituţie de luptă împotriva fraudelor economice şi corupţiei, şi doar denumirea acestui organism ar fi putut pune orice escroc financiar pe fugă.
Recent, CCCEC a depistat mai multe operaţiuni financiare desfăşurate de S.R.L. „Gasvat Grup” ca fiind suspecte şi calificându-se ca spălare de bani. CCCEC a dispus suspendarea operaţiunilor la conturile bancare ale acestei societăţi.
De asemenea, Inspectoratul Fiscal Principal de Stat a depistat cazuri în care S.R.L. „Gasvat Grup” a diminuat veniturile impozabile şi TVA-ul. Prin decizia IFS nr. 839, din 17.12.2008, s-a dispus încasarea la buget de la S.R.L. „Gasvat Grup” a 17. 486. 469 lei , reprezentând impozitul pe venit şi taxa pe valoare adăugată diminuată pentru anul 2007, şi a 8. 345.308 lei cu titlu de sancţiuni fiscale.
Dar, surpriză! Toate sancţiunile aplicate de către CCCEC şi IFS, precum şi măsurile preventive asupra S.R.L. „Gasvat Grup” au fost anulate şi imediat suspendate, până instanţa urma să dea o soluţie după o formulă standard de” succes”, pentru a „corecta” S.R.L. „Gasvat Grup”.
Fără a se gândi la sumele semnificative care urmează a intra în bugetul de stat, atât CCCEC cât şi IFS nu prea şi-au dat interesul de a-şi executa propriile decizii, lăsând impresia că sunt incapabile de a pune la respect pe cei care, tot în opinia lor, s-au făcut vinovaţi de sustragerea de la plată a câtorva zeci de milioane de lei de la buget.
În concordanţă cu schemele care au put fi identificate, instanţele de judecată, din cauza unei evidente tolerări din partea CCCEC şi IFS, se transformă într-un comod instrument de legalizare a încălcărilor fiscale comise de unii agenţi economici.
„Cooperarea” între CCCEC şi IFS în legalizarea fraudelor fiscale prin intermediul instanţelor de judecată asigură aparenţa executării atribuţiilor sale şi punerea responsabilităţii pentru fraudarea bugetului pe seama instanţelor de judecată.
Nu cred că sumele datorate bugetului de stat cu care se operează în cazuri similare nu trezesc suspiciuni în privinţa imposibilităţii CCCEC de a se lupta cu delicvenţii de genul S.R.L. „Gasvat Grup”. De ce nimeni nu se prea grăbeşte cu contestările şi cu argumentarea poziţiei şi de ce instanţele de judecată cu uşurinţă constată calcularea greşită de IFS a impozitelor la buget, dând dovadă de o grijă deosebită faţă de respectul pretinselor drepturi ale S.R.L. „Gasvat Grup”.
Probabil aici poate fi găsit şi răspunsul la întrebarea pusă de autorul articolului din „Komsomoliskaia Pravda”: „De ce în ţara noastră raiderii se simt liber şi nepedepsiţi ?”
Nu credem că acei ce sunt puşi în faţa unor asemenea fapte de fraude fiscale nu se întreabă în ce constă eficacitatea şi profesionalismul CCCEC şi IFS şi dacă aceste instituţii nu sunt capabile să se lupte cu fraudele financiare imense, în care interesul economic este unul impunător, în joc fiind puse zeci de milioane de lei.
Cei care, din salariile modeste, îşi achită cinstit impozitele, riscând pentru câteva zeci de lei să fie drastic sancţionaţi şi acei care îşi aşteaptă cu disperare pensiile şi ajutoarele de la stat, au dreptul să ştie cu ajutorul cui la buget nu s-au putut încasa câteva zeci de milioane. Lor ar trebui să li se explice de ce CCCEC şi IFS, folosind banii statului, au adus asemenea acuzaţii grave unui agent economic care respectă cu stricteţe disciplina fiscală sau au pus acestuia intenţionat beţe în roate pentru a-şi demonstra importanţa având probabil şi ceva de câştigat din aceasta.
Indiferent de explicaţie, atâta timp cât la buget nu au fost încasate sumele calculate şi restricţiile aplicate nu şi-au găsit justificarea, CCCEC şi IFS se fac vinovaţi de neexecutarea atribuţiilor lor, iar S.R.L. „Gasvat Grup” se prezumă a fi un agent economic „cinstit”, după cum şi a fost dovedit de nenumărate ori în instanţă.
După cum se poate de observa, spre deosebire de alţi agenţi economici, S.R.L. „Gasvat Grup” se bucură de „succese” deosebite în sistemul judiciar, reuşind să iasă de fiecare dată basma curată, nu numai în litigiile cu statul – ai cărui funcţionari nu prea înţeleg corect legea şi nu prea au interes în a-şi bate capul cu problemele statului – dar şi în litigiile cu alţi agenţi economici, care dispun de posibilităţi de a-şi angaja jurişti mai competenţi.
Astfel pe înţelesul nostru, activitatea de „raider” apare ca fiind de fapt o activitate economică, a cărei esenţă constă în utilizarea sistemului judiciar, în scopul obţinerii veniturilor, adică de antreprenoriat.
Dacă admitem această teză ca fiind una veritabilă, atunci putem presupune de unde vine preferinţa dată de sistemul judiciar unor anumiţi justiţiabili.
Cel care nu-şi hrăneşte bine calul nu ajunge departe. Dar pentru a putea înţelege cât de departe pot ajunge unii este necesar să se stabilească cine şi cu ce îşi hrăneşte calul, or un raider bun nu nu-şi permite de a avea un cal slab.

Reclame

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: