CUGET LIBER-blog public românesc!

03/06/2009

RAIDERII „ROŞII” ATACĂ SA „CARMEZ”


Cineva vrea să preia controlul asupra SA „Carmez”. Cine este acel „cineva”, la întreprindere se ştie, dar încă nu le spun pe nume.
În baza informaţiei ce o deţine ziarul „Moldavskie Vedomosti”, în spatele încercării de a acapara prin metode de tip raider cea mai mare întreprindere de prelucrare a cărnii din ţară se află un întreprinzător autoritar – fiul unui, nu mai puţin autoritar, deputat al parlamentului, – şi încă o doamnă deputat a parlamentului din partea aceleiaşi fracţiuni majoritare.
După cum consideră la întreprindere, din numele persoanelor sus puse cu bilet roşu de partid ce au înaintat comanda acaparării prin metodele raiderilor, „acţiunile militare” sunt dirijate nemijlocit de către un oarecare Egor Kozoveakin şi un oarecare Denis Cebizov.
Oficial, printre noii stăpâni figurează compania „Globauto”, care prestează servicii turistice şi de transport. Anterior, această companie a achiziţionat 6,9 procente din acţiunile SA „Carmez”, ce se aflau în proprietatea statului şi încă 4,8 procente de la deţinătorii mici. La începutul lunii mai, compania „Globauto” deţinea 11,65 procente din acţiunile SA „Carmez”, fapt care, cu toate acestea, nu-i acorda dreptul nici să ceară convocarea adunării acţionarilor, nici să blocheze hotărârile adunărilor acţionarilor, nici să conducă întreprinderea.
Totuşi, pe 22 mai, în pofida Legii cu privire la societăţile pe acţiuni, „Globauto” a convocat adunarea acţionarilor, a reuşit să blocheze hotărârea celorlalţi acţionari şi să capete controlul asupra întreprinderii. Se pare că fără o susţinere puternică „de sus” nu s-ar fi putut reuşi. Faptul ca exista o susţinere „de sus” e indicat de următoarele circumstanţe: Capitalul statutar al „Globauto” – 5700 lei. Având un capital statutar atât de mizer compania a reuşit să cumpere acţiuni ale SA „Carmez” în valoare de peste 4 milioane lei şi operând cu aceste acţiuni să preia controlul asupra celei mai mari întreprinderi din ramura prelucrării cărnii. „Carmez” nu este doar cea mai mare întreprindere de prelucrare a cărnii din Republica Moldova, dar şi cea mai de succes. Nu a fost an ca la expoziţiile internaţionale „Carmez” să nu ia diploma de câştigător.
Directorul SA „Carmez”, dnul Chişlari Anatolie a fost „acostat” de nenumărate ori. Timp de un an jumătate directorul a fost presat, cerându-se să fie vândut pachetul de control de acţiuni. În prezent, Anatolie Chişlari se află în izolatorul de detenţie provizorie, cu aceeaşi întrebare – acţiunile. Nu demult, la cele 30 de zile de arest preventiv, directorului i-au fost adăugate încă 30 zile. La 26 mai, când reprezentaţii întreprinderii duceau tratative cu noii stăpâni a decedat tatăl lui Anatolie Chişlaru. Dar tragediile altora niciodată nu vor opri persoanele străine, îndeosebi când este vorba de bani şi încă de sume mari.
Până în toamna anului trecut SA „Carmez” deţinea 67 procente din piaţa naţională a produselor din carne şi mezeluri. Vâlva în jurul acţiunilor întreprinderii a avut un impact şi asupra activităţii acesteia. În prezent, porţiunea de piaţă deţinută de SA „Carmez” s-a redus până la 40 procente. Dacă în toamna anului trecut, întreprinderea avea 500 tone de producţie lunar, în prezent – puţin peste 200 tone. „Atracţia” principală a întreprinderii, pentru care a atras atenţia, nu constă în utilaj, secţiile de producţie şi segmentul pe piaţă, ci în teritoriu. Fabrica ocupă un teritoriu de 5 hectare, care în condiţiile actuale poate fi vândut foarte convenabil.
În data de 4 mai „Globauto” s-a adresat administraţiei şi colectivului SA „Carmez” cu propunerea de a convoca adunarea acţionarilor pe data de 5 mai. La această propunere, „Globauto” a primit un refuz în scris, invocându-se motivul că în acest mod se încalcă art. 53 al legii cu privire la societăţile pe acţiuni – întrunirea adunării acţionarilor poate fi solicitată de către deţinătorul a nu mai puţin de 25 procente din acţiuni, pe când „Globauto” deţinea doar 11,6 procente.
Dar, folosindu-se de situaţia creată, „Globauto” a reuşit la data pe 22 mai să convoace adunarea acţionarilor în incinta Palatului de Cultură al căii ferate. Beneficierea de situaţie a constat în următoarele: o parte din acţiuni – 859 mii din numărul total de 2 milioane 161 mii au fost puse sub arest şi temporar înlăturate din numărul total de acţiuni. Astfel cota parte a „Globauto” în acţiunile rămase s-a ridicat la 25,4 procente, astfel oferind posibilitatea de a convoca adunarea acţionarilor şi totodată să blocheze hotărârile adunării. Reprezentanţii SA „Carmez” afirmă că voturile lor, de asemenea, erau suficiente pentru blocarea hotărârilor primite, dar părerea reprezentanţilor întreprinderii a fost ignorată. În baza deciziei de la această adunare „Globauto” a devenit stăpânul SA „Carmez”.
22 mai a fost vineri, iar în dimineaţa de 23 mai, sâmbătă, zi nelucrătoare, reprezentanţii „Globauto” au sosit la întreprindere pentru a prelua controlul. Reprezentanţii „Globauto” aveau asupra lor extrasul de la Camera de Înregistrări cu privire la modificările efectuate în statut şi că ei sunt noii stăpâni ai întreprinderii. Când oare au reuşit să introducă modificările în statut – se întreabă reprezentanţii părţii opuse, căci adunarea s-a încheiat la orele 5 seara, iar în dimineaţa zilei următoare în registrul întreprinderii erau deja introduse toate modificările? Pentru o astfel de procedură este necesar minimum 10 zile? Încă un argument în favoarea afirmaţiilor că cineva din persoanele sus puse susţine „Globauto”.
La 23 mai paza SA „Carmez”, neprimind instrucţiunile corespunzătoare, nu a permis accesul noilor stăpâni pe teritoriu. Noua putere s-a instaurat la 26 mai după tratative, aparent, paşnice. Reprezentanţii SA „Carmez” au prezentat jurnaliştilor lista încălcărilor incontestabile ale legislaţiei comise de către „Globauto”. Ei consideră trecerea SA „Carmez” sub controlul noilor stăpâni foarte dubioasă şi urmează să lupte pentru întreprinderea lor. A fost trimisă o scrisoare cu rugămintea de a examina situaţia creată semnată de 350 lucrători ai SA „Carmez” în atenţia preşedintelui, parlamentului, guvernului, Curţii Supreme de Justiţie şi Procuraturii Generale a Republicii Moldova. Astfel de petiţii sunt examinate în decurs de 10 zile şi la finele săptămânii următoare vom afla părerea acestor organe de conducere şi a organizaţiilor cu privire la situaţia SA „Carmez”.
postat pe http://www.hicsuntleones.eu
Sursa: ziarul „Moldavskie Vedomosti” nr. 58 din 29 mai 2009

Reclame

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: