CUGET LIBER-blog public românesc!

03/06/2009

MAREA REVOLUŢIE A MEZELURILOR


Vineri – cea mai de „reuniune” zi în viaţa corporativă a republicii. Primăvara în această zi şi în acelaşi timp au loc zeci de adunări generale ale acţionarilor, cu prioritate ordinare. Dar se întâmplă şi extraordinare, pentru care anul împrejur este sezonul, numai motiv să fie. Vinerea trecută noii acţionari ai SA „Carmez” – compania „Globauto”, a avut nu doar motivul, dar şi cauză motivată pentru adunare: acapararea puterii la întreprindere.
„Globauto”, în urma privatizării de anul trecut a pachetului de stat şi a două propuneri publice pentru achiziţionarea acţiunilor combinatului de prelucrare a cărnii, şi-a înscris în cont 251,8 mii acţiuni sau 11,65% emisii. Cu o astfel de repartiţie, un alt acţionar ar bate pragurile tuturor instanţelor, plângându-se de lezarea drepturilor acţionarilor minoritari, visând la dividende sau la primirea unui loc în consiliul SA. Dar „Globauto” nu a încercat să facă nimic din aşa ceva. La finele lui aprilie, compania a înaintat consiliului societăţii cererea de a convoca adunarea extraordinară a acţionarilor SA „Carmez” cu descrierea amănunţită a ordinii de zi ce conţinea zece puncte. Primul punct viza verificarea activităţii financiar-administrative, precum şi „transmiterea informaţiei privitor la încălcările depistate organelor competente ale Republicii Moldova în legătură cu atragerea directorului general la răspundere penală”. Apelul la denunţ pentru prima dată se întâlneşte pe ordinea de zi a adunărilor generale.
Dar nu pentru a ajuta organele competente s-au adunat la 22 mai acţionarii combinatului de carne. „Globauto” a cerut să fie primit într-o nouă redactare statutul societăţii şi de a priva anticipat consiliul, comisia de cenzori şi directorul de împuternicirile acestora. A cerut alegerea altor persoane. Bineînţeles, toate şapte candidaturi au fost înaintate din partea „Globauto”, iar printre acestea nu se număra nici un lucrător al întreprinderii. Acestea au fost cerinţele înaintate şi consiliul, cunoscând greutatea specifică mică a revoluţionarilor în capitalul statutar, nu a acceptat o astfel de ordine de zi şi a refuzat convocarea adunării. Membrii consiliului însă nu ştiau că înainte cu o săptămână până la înaintarea acestor cerinţe, judecătoria sectorului Râşcani, în baza cererii anchetatorului Procuraturii Chişinău, V. Guzica, care ancheta acest caz, a decis de a priva de dreptul la vot 40% acţiuni, care aparţineau celor şapte victime ale „planului criminal elaborat de către Anatolie Chîşlaru”. Plus încă aproximativ opt procente, pe care le deţine alt acţionar, care nu intră în numărul acestor şapte, au rămas fără drept de vot în urma unei decizii judecătoreşti anterioare. Plus 7% acţiuni de tezaur, fără drept de vot – în baza legii societăţilor pe acţiuni. Într-un final – mai mult de jumătate din emisiile SA „Carmez” s-au pomenit private de dreptul la vot şi cele nici 12% acţiuni ale „Globauto” deodată s-au transformat în 25,2%, care conferă dreptul de a convoca de sinestătător adunarea generală extraordinară a acţionarilor, în cazul în care consiliul refuză acest lucru deţinătorilor unui astfel de pachet de acţiuni.
„Globauto” aşa a şi procedat. Contând pe faptul că vechii acţionari nu vor mai putea înainta un pachet de acţiuni consolidat, iar să organizeze deţinătorii mici, care la „Carmez” sunt peste două mii, pur şi simplu nu vor reuşi, iniţiatorul adunării a putut conta pe majoritatea simplă pe parcursul adunării, ţinând cont şi de voturile persoanelor ce au aderat sau au trecut de partea acestora. Aşa şi s-a întâmplat. Procedura de înregistrare s-a extins, în loc de două ore prevăzute, la toate patru şi a fost însoţită de toate coliziile posibile, cunoscute din activitatea corporativă a societăţilor pe acţiuni moldave bogată în astfel de operaţiuni. Cu excepţia, posibil, a ciocnirilor armate, cu toate că detaşamentul de poliţie era prezent.
Raportul de forţe înaintea bătăliei generale a fost determinat în cadrul votării pe marginea întrebărilor de procedură: „Globauto” şi aliaţii au înaintat 588 mii „baionete de vot”, acţionarii vechi – 359 mii. Acest avantaj a fost suficient pentru a adopta o hotărâre pozitivă cu o simplă majoritate de voturi pe marginea primului punct – cu privire la ancheta internă şi raportării externe. Pe marginea celorlalte puncte şi a celei mai importante probleme – cu privire la schimbarea organelor de conducere a societăţii, statutul prevedea două treimi din voturile celor prezenţi, însă o astfel de majoritate „Globauto” nu o deţinea.
În general, judecând după unele semne, iniţiatorii adunării mizau pe absenţa oponenţilor şi au fost aproape de adevăr: cu o zi înaintea convocării adunării, veteranii SA „Carmez” intenţionau de a nu participa, din motiv că nu credeau în capacitatea noilor acţionari de a mobiliza cvorumul chiar şi în condiţiile jumătăţirii totalului de acţiuni cu drept de vot. De ce ei totuşi au venit, se poate doar ghici. Posibil ca în ultimul moment ei să afle adevărata putere a „osiei”, care asigura cvorumul şi oferea posibilitatea fără piedici de a priva de împuterniciri şi de a numi pe oricine. Aceasta în condiţiile unui vot fără alternative.
Prima întrebare cu adevărat importantă a fost aprobarea statutului societăţii într-o redactare nouă. Comisia de numărare, numită de fapt de către organizatorii adunării, după numărarea voturilor, a prezentat următoarele rezultate: „pro” – 640 mii voturi, „contra” – 306 mii. Cum a fost posibilă o astfel de schimbare a numărului de voturi, cu toate că părţile oponente se aflau în sectoare diferite ale sălii Palatului de cultură a căii ferate şi fiecare sector ridica tăbliţele ca pe comandă – sectorul stâng, apoi cel drept. Statutul cel nou a fost votat cu majoritatea calificată a voturilor, un lucru nu este clar, de unde a apărut această majoritate. La votarea următorului punct – cu privire la întreruperea anticipată a împuternicirilor consiliului SA, s-a repetat aceeaşi istorie, numai că de această dată, avantajul a fost şi mai apropiat faţă de majoritatea minimal necesară: „pro” au votat doar 631 mii acţiuni. După aceasta, „minoritarii”, în general, au încetat de a ridica tăbliţele şi „majoritarii” au primit rezultatele pe care şi le doreau la votarea celorlalte şapte puncte de pe ordinea de zi.
A fost reales directorul general. În această funcţie a fost numit directorul companiei „Globauto” Andrei Antonevici şi o nouă componenţă a consiliului: Petru Brijatîi (fostul director tehnic al SA „Carmez”), Svetlana Trifonova („Produse Cerealiere”), Alexandr Cerevatov („Moldcarton”), Maria Rusu („Marlus”), Grigorii Moscalu (pensionar), Dumitru Buhna („Funny Pig”), Serghei Berbec („Ingrediens Tex”). Din toate aceste şapte persoane doar fostul director tehnic al SA „Carmez” este acţionarul societăţii şi deţine 4,7 mii acţiuni.
Adunarea s-a sfârşit la orele cinci seara, iar deja la orele 10 a doua zi dimineaţa noua putere a înaintat „Carmezului” extrase din Camera înregistrării, care conţineau toate modificările de rigoare în documentele de fondare şi noul statut care fuseseră înregistrate. Revoluţia de catifea, despre care, atât de puţin timp, s-a vorbit în cercurile de mezeluri, a avut loc. Următorul pas firesc a fost adresarea la bancă şi privarea de dreptul la semnătură a fostului preşedintele al consiliului SA dl Gheorghe Revenco – el a fost împuternicit cu acest drept în urma reţinerii directorului general, dl Anatolie Chîşlaru.
Astfel, pentru prima dată în istoria Moldovei, acţionarul, care deţinea doar 11,65% din acţiuni, a devenit deţinătorul a tuturor ramurilor puterii la întreprindere, folosind procedurile corporative standard. Cu toate acestea, circumstanţele-cheie unui astfel de succes au venit din exterior: privarea dreptului de vot a 40% din acţiuni, care aparţineau persoanelor examinate în dosar în calitate de pătimiţi. Ancheta nu descoperă tainele sale, dar la întrebarea firească – din ce a reieşit anchetatorul procuraturii, există dacă nu un răspuns atunci cel puţin o presupunere. Tranzacţiile din 29 decembrie 2004, care au stat la baza acestei istorii, nu pur şi simplu au fost anulate, dar au fost rejucate înapoi după aproximativ o lună. Adică Anatolie Cîşlaru cum a cumpărat acţiuni în jurul Anului nou, aşa le-a şi vândut la finele lunii ianuarie aceloraşi persoane şi la acelaşi preţ. La finele anului 2007 el a contestat tranzacţiile inverse în judecătoria sectorului Centru şi a avut câştig de cauză. După idee, acţiunile urmau să fie returnate directorului şi, posibil, anchetatorul anume aceste acţiuni le avea în vedere, când a cerut prin judecată să le priveze de dreptul la vot. Dar acea hotărâre judiciară nu a fost executată, acţiunile au rămas în conturile celor şapte „pătimiţi”, care s-au pomenit a fi pedepsiţi repetat.
În această săptămână s-a început a doua, dar nu şi ultima, serie – noul director cere ştampila şi acces nelimitat la documentaţia întreprinderii, puterea veche – procesul-verbal al adunării, care ar oferi posibilitatea de a-l contesta în ordine judiciară. Acestea din urmă au fost sfătuiţi să se adreseze în scris către consiliu. Bineînţeles proaspăt ales. În acest caz cererea va fi examinată la următoarea adunare. Şi aşa mai departe. Totul s-a petrecut recent, părţile nu au reuşit să se deprindă încă cu noile roluri şi încă sunt puţin confuze de cele întâmplate. Dar ele se vor deprinde şi atunci va urma continuarea.
postat pe http://www.hicsuntleones.eu
Sursa: ziarul „Economiceskoie obozrenie” nr. 20 din 29 mai 2009, autor Andrei Cegarovskii ziarist, specializat în probleme economice

Reclame

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: