CUGET LIBER-blog public românesc!

29/05/2009

MEDIUL ECONOMIC DIN REPUBLICA MOLDOVA PUS IN PERICOL


* ATACURILE „CORPORATE RAIDER” AMENINTA AFACERILE SI INVESTITIILE

Corporate raiding este un termen care defineste, pe scurt, o actiune prin care se ajunge la dezmembrarea efectiva a unei companii. Mai exact corporate raiding-ul descrie metoda denumita “preluare ostila”, prin care bunurile companiei “tinta” sunt preluate si apoi vandute, de cele mai multe ori separat . Cert este ca in procesul de preluare tip “corporate raid”, compania vizata de raideri dispare in final, ajungandu-se la dezmebrarea ei si la vinderea bunurilor sale. Astfel ca acei care au initiat procesul de preluare a unei companii in acest mod ajung sa isi mareasca in mod considerabil lichiditatile financiare, putandu-le folosi pentru alte afaceri sau alte scopuri.

De obicei, persoanele care practica acest tip de actiune, mai exact “raiderii” vizeaza companii care au un renume in mediul de afaceri si dispun de suficiente bunuri si investitii si care la un moment dat devin vulnerabile si ajung sa isi scada insa actiunile la un pret derizoriu. Astfel in momentul in care actiunile scad, persoanele care vizeaza preluarea companiilor le pot cumpara la preturi mici, dand astfel lovitura si preluand pachetul majoritar.

Grupurile sau persoanele care practica o astfel de metoda beneficiaza de regula de o semnificativa putere financiara, iar dupa ce isi ating scopul si reusesc sa preia si sa vanda bunurile companiilor, profitul lor este urias. Strategia este de asemenea foarte bine pusa la punct, obiectivul fiind crearea unor puncte vulnerabile pentru companiile vizate, ca astfel actiunile acestora sa inceapa sa scada. Astfel compania este practic dezarmata si devine usor de controlat si de preluat.

La nivelul Republicii Moldova, dupa toate cazurile prezentate in media in ultimul timp si actiunile evidente ale unor grupuri influente, acest fenomen de „corporate raiding” a inceput sa fie metoda de baza, practicata pentru dezmembrarea si preluarea bunurilor unor companii lider in mediul de afaceri, fie ale unor investitori straini fie autohtone.

Se pare ca toate aceste companii sau cei care le conduc sunt in vizorul unor grupari de interese atent structurate, reprezentate si coordonate de persoane ce se bucura de sustinerea puterii in stat si care prin actiunile lor se definesc fara doar si poate ca fiind „raideri.

Mai exact, in Republica Moldova metodele prin care se practica aceste atacuri de tip „raider” pentru a pune mana pe bunurile companiilor si a duce la dezmembrarea lor sunt neortodoxe, iar actiunile raiderilor se „bucura” nemijllocit de sustinerea puterii si unor personaje corupte din institutii cu drept de decizie atat din justitie cat si din mediul economic: CCCEC, CNPF sau Procuratura Anticoruptie.

Metodele practicate sunt evident abuzive si incalca orice standard international, dar si Drepturile Omului. Marile companii din vizorul raiderilor sunt transformate in tinte vulnerabile, dupa ce se duc adevarate campanii de denigrare a acestora si a celor care le conduc: metoda de baza consta in preluarea abuziva a administratiei, prin intermediul procedurilor penale fabricate la comanda proceselor judiciare, fiind implicati judecatori si procurori usor influentabili si care pot fi manuiti asemenea unor marionete. In afara de asta, presiunile si incercarea de intimidare prin persecutii asupra membrilor familiei au devenit ceva la ordinea zilei.

Concluzia nu poate fi decat una singura: atacurile gruparilor de raider bine organizate si sustinute evident de structurile de forta ale puterii au ca obiectiv principal preluarea principalelor afaceri din Republica Moldova si jefuirea agentilor economici. Astfel, aceste grupari devin extrem de puternice financiar si la randul lor isi platesc tributul puterii: finantari pentru ca astfel puterea sa inchida ochii sa sa ii lase in continuare sa isi desfasoare planurile de talharire a agentilor economici si implicit de subminare si dezbinare a economiei in Republica Moldova. Daca acest fenomen va fi lasat in continuare sa ia amploare, nu se va ajunge decat la formarea unor clanuri de imbogatiti care, mana in mana cu structurile puterii, isi servesc propriile interese, si la crearea unui pol al saraciei printre cetatenii de rand care nu au nici o sansa sa o duca mai bine.

Specialistii si cei care condamna metoda de „corporate raiding”sustin ca aceasta este practicata asupra companiilor de succes, prin actiuni care le fac sa devina vulnerabile si sa le scada valoarea actiunilor. Ei sunt de parere ca actiunile de tip „corporate raider” nu fac decat sa duca la o dezbinare a economiei, sa creasca numarul de someri, de vreme ce companiile ajung sa fie lichidate si fabricile inchise si vandute.

Vladislav Rudac

Nu vreau decat sa atrag atentia prin aceste informatii asupra fenomenului care se practica acum la nivel inalt in Republica Moldova si consider ca institutiile mass media care nu sunt aservite puterii ar putea trage un semnal de alarma in acest sens. Am studiat acest fenomen, iar in Republica Moldova a devenit evident o metoda periculoasa de jaf asupra agentilor economici practicata de exponentii puterii cu utilizarea structurilor de forta a statului.

Reclame

5 comentarii »

 1. Fara dovezi concrete, nume de firma toate cele de mai sus sint doar speculatii pentru mine.

  Comentariu de victor — 29/05/2009 @ 17:43 | Răspunde

 2. Ce e Victore. Astepti sa fie publicate in Monitorul Oficial lista acestor companii, pentru „a te face” pe tine sa crezi?

  Cap nu ai?

  Comentariu de George — 29/05/2009 @ 23:47 | Răspunde

 3. Victor ,scrie HIC SUNT LEONES in bara de adrese si vei gasi toate articolele la tema asta,si atunci vei intelege tot

  Comentariu de Alex — 29/05/2009 @ 23:56 | Răspunde

 4. ssssssssss tași! ca unii din ei (raiderii) sunt pe lista partidelor din oPUziție și s-ar putea să fii considerat drept unealta comunistă. stii cum să vb despre oPUziție – ori de ghine, ori deloc….mai ales pe unimedia

  Comentariu de antiprostin — 30/05/2009 @ 11:12 | Răspunde

 5. :mrgreen:

  Comentariu de Alex — 30/05/2009 @ 13:27 | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: