CUGET LIBER-blog public românesc!

18/11/2008

Sfaturi utile cum să-ţi impui limba

Filed under: Diverse,Opinii — .. @ 19:22
Tags: , ,


Cu toţii vedem realitatea din stradă. Aici la noi în Basarabia se vorbeşte ruseşte la tot pasul.

Chiar nu demult eram cu un prieten bun (vorbitor de limbă română), căutam un taxi, şi el se apropie de un taximetrist şi îl întreaba în rusă. Taximetristul, şi el moldovean get-beget, răspunde deasemenea în rusă (cu toate că probabil a observat accentul moldovenesc al prietenului). Eu îi fac observaţie prietenului acesta – “Bre, acesta e moldovean de-a nostru – ce-i vorbeşti în rusă?”. El îmi răspunde – “… păi aşa m-am deprins, şi de obicei taximetriştii îs mai mulţi ruşi”.

E grav ce se întîmplă. Şi asta deoarece noi, românii basarabeni nu ştim să ne impunem limba. Ni s-a spălat creierii ani la rând că limba noastră română vezi doamne, e una incultă.
Asta ni s-a impus încă de pe vremea primei ocupaţii ruseşti din 1812, şi a culminat în perioada sovietică.
Acest fenomen continuă şi în prezent.

Aşadar numai noi, românii de aici, putem pune capăt acestei stări ruşinoase în care se află limba română.
Iată câteva sfaturi cum să ne impunem Limba Noastră cea Română.

Aşadar:
1. În fiecare zi trezeşte-te cu gândul că eşti Băştinaş al Basarabiei şi eşti Majoritar aici.
2. În momentul când ţi se adresează în rusă, răspunde doar în română. Dacă totuşi te afli într-o companie unde nu eşti înţeles, vorbeşte în rusă, însă nu uita să spui bună ziua şi la revedere în limba mamei. Trebuie să fii idiot ca să nu le înţelegi măcar pe astea. La fel şi cuvintele simple, de circulaţie internaţională. Foloseşte-le în vorbirea cu un rus în varianta românească. Când e vorba de numere, e binevenită folosirea degetelor şi obligator rostirea lui pe româneşte, astfel alolingvul le va memoriza mai bine. Nu uita bineînţeles şi să zâmbeşti, astfel se va debloca starea de tensiune ce poate să apară.
3. Dacă cineva întreabă de ce nu vorbeşti în ruseşte cu el, întreabă-l de ce nu vorbeşte în româneşte cu tine.
4. Basarabeanului care ţi se adresează în ruseşte, fă-i observaţie de ce uită limba strămoşească.
5. Daca ţi se vorbeşte în rusă, nu te lăsa umilit şi dominat; chiar dacă înţelegi ce spune, răspunde-i în română, în majoritatea cazurilor rusnacii înţeleg româna, dar se încăpăţinează să o vorbească, nu ceda, fii tu mai încăpăţînat pentru ca dreptatea e de partea ta.
6. Dacă mergi la magazin, librărie, salon de coafură, etc şi te întâmpină cu “Ya ne ponimaiu”, (mi s-a întâmplat de mai multe ori, mai ales cu scrofiţe din astea tinere puse pentru decor) cere condica de reclamatii, cheama administratorul, de obicei ăştia din urma daca sunt serioşi, sunt receptivi la obiecţiile consumatorului, dacă nu – mergi şi lasă-ţi banii în altă parte.
7. Şi cel mai important – nu uita niciodată ca TU eşti la tine acasă şi ceilalţi trebuie să se poarte cum se cuvine în ospeţie şi nu invers.
8. Dacă ajungi cumva să fii itervievat de vreun post TV sau Radio raspunde româneşte chiar de ai fost intrebat ruseşte. Lasa ei sa se chinuie şi să-ţi traducă spusele cu o altă voce de după cadru.
9. Dacă începi primul discuţia chiar şi într-un grup mai puţin cunoscut, începe în limba ta. Chiar de sunt unii nevorbitori, oricum găseşti şi români între ei.
10. Explicaţi şi îndemnaţi-i pe prieteni, rude, cunoscuţi să urmeze aceste sfaturi. Devenim astfel mai mulţi (efectul avalanşă) care luptă cu această problemă.

Reclame

11 comentarii »

 1. asa sa fie!?

  Comentariu de havi — 12/12/2011 @ 15:46 | Răspunde

 2. Am o intrebare: este corect a spui „IN romaneste” sau „IN ruseste”? Eu sunt aproape sigur ca corect este „vorbesti romaneste”,sau „vorbesti in romana”.

  Comentariu de Adrian — 13/12/2011 @ 19:39 | Răspunde

 3. da, o mica greseala, ,,in romana,, e corect

  Comentariu de vitalie — 13/12/2011 @ 23:06 | Răspunde

 4. Binevenit articol. Parcă ceva asemănător era ori mai e pe forum.md

  Comentariu de Napocel — 14/12/2011 @ 23:30 | Răspunde

 5. am mai citit articolul si eu mi se pare

  Comentariu de honey & hubabuba — 18/12/2011 @ 16:04 | Răspunde

  • pai faceti comparatie dupa data,aici e postat din 2008 inca .

   Comentariu de Alex — 21/12/2011 @ 14:05 | Răspunde

 6. Sunt roman, dar nu vad o problema in faptul ca cineva vorbste rusa in Basarabia.Basarabia este un stat polietnic.De ce este necesar de a replica in romana la fiecare adresare in rusa si de a impune o limba anumita ?Din punct de vedere etic,putem spune ca acest sfat este un indemn spre discriminare fata de minoritati.La general vorbind,la ce mai invatam alte limbi in scoli in afara de romana(mai ales rusa)?Parerea mea rezulta dintr-o constatare:”Daca esti patriot adevarat,iti vei cunoaste si-ti vei vorbi limba in orice colt al lumii,ii vei da laude si o vei pretui,dar nu o vei impune,faptul ca impui ceva,cuiva nu te deosebeste de cei care la rindul lor tzi-au impus tie ceva.A sili pe cineva sa faca un lucru inseamna a-i incalca vointa,o anumite libertate si dreptul de a se exprima legitim in opinii si actiuni”.Basarabia niciodata nu va avea un popor uit atit timp cit se va predispune pe sine discriminarii.Peste citeva generatii , filtrele lingvistice vor scoate rusa din uz ,va aparea o intelegere intre oameni , astfel ca urmare si o oportunitate de integrare in UE si reinfaptuirea unirii Ei cu PATRIA MAMA>>.

  Comentariu de Judge — 19/12/2011 @ 02:15 | Răspunde

  • ai inteles gresit,nimeni nu le interzice rusilor sa vorbeasca in rusa acasa,in familie sau cu prietenii lor,dar in public ei trebuie sa vorbeasca in romana ,romanii cand merg la Moscova,vorbesc in rusa ,nu in romana cand doresc ceva sa cumpere.

   Comentariu de Alex — 21/12/2011 @ 14:09 | Răspunde

 7. In caz daca urmati aceste sfaturi,incercati sa fiti amabili in orice circumstante si sa nu stirniti conflicte pe baza etnica,lingvistica etc…

  Comentariu de Judge — 19/12/2011 @ 02:23 | Răspunde

  • din cauza ca suntem prea amabili si ne se urca rusii in cap.

   Comentariu de Alex — 21/12/2011 @ 14:09 | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: